Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Paulina

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Olkusz/Kraków

Domyślnie Paulina

Moje pierwsze zdjęcia tutaj

Ostatnio edytowane przez kimii ; 29-12-2009 o 21:58

Domyślnie

Portret to jest dośc wymagająca kategoria, a te fotki sa słabe nawet w kategoriach albumowych.
    Ale początki są zawsze trudne, bierz dziewczynę, pstrykaj, zwracaj uwagę na kadry, perspektywę.

A Paulina niech nie stroi min i przed sesją strzepie łupież.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Przypuszczam, że to śnieg albo inne dziadostwo ale chyba nie łupież. Co do min to pewnie pierwsze zdjęcia i dziewczyna po prostu tak zareagowała, więc... nie jest przypadkiem napisane, że pierwsze to zdjęcia na górze. Konkretów mój przedmówca wiele nie zamieścił choć zgadzam się w jednym, że musisz poszukać kadru, bo perspektywy szukasz. Nie jestem specjalista i dopiero się uczę sam widząc swoje błędy (niestety często dopiero przy obróbce). Na pierwszym kadrował bym lekko niżej i szkoda, że nie widać prawego oka. Na drugim na pewno bym zostawił mniej miejsca z prawej strony, bo modelka jest nie do końca w mocnym punkcie i kadr dziwnie wygląda. Do trzeciego nie wiem co powiedzieć... widziałem dużo takich zdjęć i ani złe ani dobre. Ostatnie przynajmniej skadrował bym ciaśniej. Nie ma w tych zdjęciach obróbki jak na moje oko. Klimatu też specjalnie brak. Widzę, że to raczej spacerowe foty, więc chociaż spacerowo i jesienno-zimowo powinno być. Co do min to pewnie za 3 czy 5 razem będzie znacznie lepiej, bo z obiektywem trzeba się oswoić. Walcz dalej i nie zniechęcaj się. (wszytko co tu napisałem jest bardzo subiektywne i z pewnością nie profesjonalne, ale może i taka opinia się do czegoś przyda)
    DX|FX|kilka szkiełek|SB600 i Yungnuo
    http://blog.foto-radom.pl

Domyślnie

na wstępie powiem, że ja się naprawdę mało znam

najbardziej podoba mi się dwójka, tylko co powiesz na taką wersję? (proszę nie bić! )
    przepraszam, że bez pozwolenia, ale ja się czasem nie potrafię, niestety, powstrzymać!

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Wszystkie straszne. Ale nie zniechęcaj się. Może być już tylko lepiej.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Olkusz/Kraków

Domyślnie

Dzięki za szczerość
    Przy kolejnych postaram się wykorzystać wasze rady.
    Zdjęcia akurat były robione gdy delikatnie zaczął padać śnieg stąd znajduje się na włosach.
    Olusz a co do obróbki zdecydowanie lepiej wygląda.

Domyślnie

Pierwsza rzecz to chyba kadr Poucz się go trochę
    Ja wiem że można łamać zasady ale po coś one są
    D40 + 18-55mm f/3.5-5.6 G DX ED II + Helios 44-3 + Sb 400 + Stofen

Uprawnienia umieszczania postów