Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: analogowy nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Jesli błysk jest istotny to szukaj zadbanego FE-2 (taniej) lub FM3A (drożej)
    lub FA, którego sobie właśnie sprawiłem

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Szerokim łukiem omijamy: ....../F80/....F-501/..
    Nie rozumiem dlaczego te 2 body by miały być omijane. F80 ma naprawdę dobre parametry, F501 to bardzo dobre body - ale traktowac je trzeba jak manuala, bo ma tak wolny AF jakby go nie było . Niesamowita była wydajność baterii w 501. Mimo naciągu filmu silnikiem i AFu baterie starczały na .... kilka lat przy częstym uzytkowaniu!
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-01-2010 o 01:51
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Witam,
    a co powiecie na temat tego?
    Nikon EM http://www.allegro.pl/item868307792_..._jak_nowy.html

jako że ostatnio strasznie chodzi mi po głowie analog, zacząłem przeglądać sobie pod tym kątem allegro, jeśli nie uda mi się naprawić minolty, będę musiał już kupić coś Nikona... na F5, ani na F100 niestety chwilowo mnie nie stać, więc myślę sobie czy do zabawy nie nabyć czegoś takiego... zupełnie jestem zielony w tej kategorii i nie wiem ile na to wydać, a raczej jak wydać najmniej i nie żałować...
    jeden nowy Nikon i kilka starych Minolt

c-man
    Gość

Domyślnie

Popatrz dobrze... Widzisz gdzieś pokrętło czasów?
    No właśnie... W tym modelu tylko preselekcja przysłony. To nie manual, tylko taki... automacik ówczesny.
    I to bez pamięci pomiaru... Bez podglądu głębi ostrości...
    Z błyskiem też będzie problem. No i co do tej solidności...

Domyślnie

uuu, fakt, nie przyjrzałem się tak dokładnie:/ no to odpada...
    szukam dalej

dzięki

Domyślnie

i tak nie masz manualnych szkieł pod nikona, nie ograniczaj się tylko do N. na przykład taki spotmatic gwarantuje, że kupisz do niego tonę dziwnych szkieł za pieniądze, które mógłbyś wydać w lepszy sposób np. przepić.

Domyślnie

chwila, a 50 1.8 nie podepnę? pierścień przysłony jest... no chyba że czegoś jeszcze tu nie rozumiem

Co w takim razie mi pozostaje? F65? F70? czy dozbieranie do F100?

Domyślnie

ok, dzięki
    czyli to znaczy, że muszę trochę poczytać zanim będę dalej zawracał głowę
    za szybko chciałem coś znaleźć i za bardzo się napaliłem na powrót (częściowo) do analogowego sprzętu...

c-man
    Gość

Domyślnie

Link który ci podałem nie jest co prawda idealny, ale po krótce wyjaśnia o co chodzi: o komunikację korpusu z obiektywem. Np. bardzo stare korpusy, realizowały to za pomocą widełek. Potem doszły systemy popychaczy (obiektywy AI, AI-S), potem dodano możliwość elektrycznej komunikacji (AI-P). Potem weszły szkła AF - komunikacja z korpusem wyłącznie za pomocą procesora. No i mamy lekki mix... Sam się w tym gubię...
    Myślę że dobrze byłoby poczytać odpowiedni rozdział z tej książki: http://www.foto-kurier.pl/wydawnictw...i-cyfrowy.html
    Jest to tam całkiem sensownie wytłumaczone...

Domyślnie

Kuba - Nie przesadzajmy z tą komplikacją nomenklatury nikonowej, to nie jest aż takie trudne.
    Dla początkującego wystarczą następujące informacje (skupię się na aparatach manualnych, bo AF się nie interesowałem) -
    Non-Ai pasuje do F1, F2, Nikkormatów (ta kategoria szkieł i aparatów Cię nie interesuje)
    Ai, Ai-S uznajemy za to samo(różnica polega na tym że Ai-S działa w trybie P) - pasuje do F3, FE(1,2), FM(1,2,3), FA, FG(FG20) (ta kategoria szkieł i aparatów Cię interesuje)
    Ai-P to nadal Ai, więc będzie działać tak samo.
    AF-I, AF-D obiektywy z autofocusem. To nadal są AI więc ciągle doskonale działają z wymienionymi aparatami.
    AF-S(wydaje mi się że są tylko w wersji G) - nie mają pierścinia przesłony, wiec nie będą działać.

I tak 50 1.8D będzie działać, bo to jest AF-D, czyli AI, ale 50 1.8G nie będzie działać bo to jest G, i nie można regulować przesłony.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów