Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie Ładowarka EN-EL9

Witam

W przyszłym roku wybieram się na rajd na trzy dni. I tutaj pojawia się problem. Będziemy nocować pod namiotem więc dostepu do gniazdka nie będzie. Mam dwa akumulatory jeden oryginalny drugi Phottixa.

Czy macie może jakieś doświadczenie jeśli chodzi o ladowarki samochodowe do tych akumulatorów ? Które są dobre a które do kitu.

Z góry dzięki.
    D60 + D90, 18-105 mm, 55-200 mm, 50mm 1.8, Nissin Di622 MARK II
    Moje galerie z rajdów
    www.ploszaj.net.pl

Domyślnie

2 aku wystarczą Ci na 3 dni
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Z doświadczenia wiem że nie. Jak byłem na rajdzie dwa dni to wystarczyły ale to na styk. A nie lubię nie być pewnym że mogę robić zdjęcia i się nie bać że może mi braknąć prądu w najważniejszym momencie. Z dwóch dni około 700 zdjęć przywiozłem, a i tak było to mało.

Już zakupiłem ładowarkę DELTA na allegro.
    Niestety Nikon nie przewidział że użytkownik D60 może chcieć naładować baterie z 12v i nie ma dedykowanej ładowarki.

Jak tylko przetestują ją pod 12v dam znać czy działa i jak działa.
    D60 + D90, 18-105 mm, 55-200 mm, 50mm 1.8, Nissin Di622 MARK II
    Moje galerie z rajdów
    www.ploszaj.net.pl

Domyślnie

Zwykle stosuję przelicznik 1 w pełni naładowany akumulator = 1 dzień (a i tak jadąc gdzieś na 2 dni oprócz 2 aku prawie zawsze biorę ładowarkę ). Jednak rzeczywiście, przy imprezach gdzie się dużo dzieje - rajd samochodowy, pokazy lotnicze, inscenizacje historyczne - może to być mało...

Alternatywą byłby trzeci, tani, niefirmowy aku (np. Hahnel), natomiast wiem z doświadczenia, że z trzema człowiek czuje się jakoś nieporęcznie. Tak więc też ciekaw jestem jak Ci się spisze ta ładowarka samochodowa.

Uprawnienia umieszczania postów