Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28
    Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jak Ijon Tichy Napisał ma do slajdów: " F65, kit 28-80mm, stałka 50mm 1.8D". F65 jest analogiem z ciemnym wizjerem. Można nim pracować w manulalu, lecz przy tym wizjerze ustawienie ostrości w punkt będzie trudne. Sądzę iż do portretu tanią i dobrą alternatywą będzie tu N 70-210/(XX) lub ostatecznie Sigma z tego zakresu. Można tu jako tanią alternatywę brać pod uwagę również N 70-300 ED lub Sigmę 70-300 APO, oba pracujące w zakresie do 200 mm. Potem dla tych obiektywów pogarsza się znacznie jakość.

Domyślnie

85 1,8

Domyślnie

Jeszcze raz bardzo dziękuję Wam za tak duży odzew. Niestety 85 1.8 jest poza moim zasięgiem finansowym. F65 to bardzo proste body i ma swoje ograniczenia. Na moim etapie nie dam rady robić zdjęć z obiektywem, który wyklucza pomiar światła i wymusza tryb M. Zmiana body też na razie nie wchodzi w grę. Chyba się zdecyduję na N 70-210/4-5.6 - na Allegro można dorwać je nawet za 400 zł.
    Mam pytanie: czy coś takiego
    http://www.allegro.pl/item872416000_...5_6_nikon.html

ma w sobie procesor i będzie w 100% współpracować z F65 (pomiar światła, AF)?

Domyślnie

Tak, na 100%.
    czarne puszki, brudne słoiki, granaty, jakieś kable, elektroniczne ustrojstwa, błyskające cosie i metalowe tyczki coby się podeprzeć można było

Domyślnie

Mibartek, rozwijam temat... Według mnie (poparte licznymi testami) aparat D200 ma szybki i sprawny autofocus, ale mało dokładny. Aparatowi wydaje się, że jest ostro, a tak naprawdę jeszcze powinien dociągnąć AF, albo cofnąć. Testy robiłem podpinając obiektywy manualne (Nikkor i Hasselblad) i kręcąc aż pojawiało się zieloe kółko (że niby ostro). Wykluczałem w ten sposób problemy back czy front focus, bo ostrością nie kręciła jakaś tam magiczna mechanika i elektronika tylko moja ręka i oko któe tylko czekało na zielone kółko. W D200 zielone kółko swieciło się długo, czyli mogłem sobie jeszcze dokręcać w przód i tył pierścieniem ostrości a dla aparatu nadal było ostro (zielone kółko). Na zdjęciach już nie było ostro niestety. Problem ten się pogłębia w jasnych obiektywach, gdzie przy świetle 1.8 czy 1.4 jest mały kontrast i czujniki AF mają trudne zadanie. W dodatku jest bardzo mała głębia, która nie wybacza takich błędów. Przy obiektywie o świetle f4 ustawiasz ostrość na nos przez pomyłkę, a oczy i tak masz ostre, więc mówisz, że AF jest super i obiektyw żyleta. Przy świetle 1.8 i przy portrecie możesz sobie wybrać czy ostre mają być czybki czy środek rzęs i wtedy wszystko wyłazi. Niestety D200 i Fuji S5 nie do końca trafiają w punkt, właśnie przez AF. Chociaż S5 kupiłem 3 lata później i jest z nim znacznie lepiej (pewnie uaktualnienie firmwaru albo jakaś niepoisana zmiana sprzętowa). No i kolejny argument, na wskroś empiryczny to fakt, że wszystkie obiektywy, które mi mydliły na D200 są zabójczo ostre na D3, więc to nie ich wina. A kompletnym zabójcą pod względem ostrości jest dla mnie 85mm/1.8. Po kilku zdjęciach tym obiektywem przestałem używać 24-70/2.8 bo wypada średnio na długm końcu.

Ijon Tichy, albo robisz portrety albo się bawisz w zoomowanie. Ogniskowa to nie wszystko. Gwarantuję, że nie zrobisz takich zdjęć tym zoomem jakie zrobiłbyś 85/1.8. Pomiar swiatła jest chyba najmniej ważny jeśli w wzjerze masz szczebelki i w dodatku masz ekanik. Możez sobie zrobić zdjęcie testowe, potem dostosować ekspozycję i pomiar gotowy. Ten zoom (70-210) jest bardzo dobry i ostry (jest też rozwojowy bo to pełna klatka) ale to w dalszym ciągu jest zoom do łapania biegających dzieciaków, szalejących psów, samochodów czy odległych krajobrazów. Jeśli chcesz robić portrety to kup obiektyw do portretów. Jak nie masz takiej kasy, to poczekaj 3 miesiące i uzbieraj.

Domyślnie

Michał, moje body to analog F65. Wiele wspaniałych i kuszących rzeczy przeczytałem ostatnio o 85/1.8. Cena jednak zaporowa, poza tym obawiam się, że nie dorosłem jeszcze do tego szkła i powinienem najpierw nauczyć się portretować na tańszym sprzęcie.

Domyślnie

Ijon Tichy -> wysłałem Ci pw, odpisz jeśli jesteś zainteresowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Mibartek, rozwijam temat... Według mnie (poparte licznymi testami) aparat D200 ma szybki i sprawny autofocus, ale mało dokładny. Aparatowi wydaje się, że jest ostro, a tak naprawdę jeszcze powinien dociągnąć AF, albo cofnąć. Testy robiłem podpinając obiektywy manualne (Nikkor i Hasselblad) i kręcąc aż pojawiało się zieloe kółko (że niby ostro). Wykluczałem w ten sposób problemy back czy front focus, bo ostrością nie kręciła jakaś tam magiczna mechanika i elektronika tylko moja ręka i oko któe tylko czekało na zielone kółko. W D200 zielone kółko swieciło się długo, czyli mogłem sobie jeszcze dokręcać w przód i tył pierścieniem ostrości a dla aparatu nadal było ostro (zielone kółko). Na zdjęciach już nie było ostro niestety. .
    Temat AF rozgryzłeś niestety częściowo. Zapalanie się zielonego punktu z pewną tolerancją to nie jest w akurat cecha przypisana do D200, a tyczy się każdego z nikonów.
    Poczytaj teksty o pracy z manualnym Samyangiem 85/1.4. Tam ludzie opisywali metodę zielonej kropki na róznych body. Mało kto tam miał D200, a zielona kropa okazywała się za mało dokładna.

2. To co uważasz za wadę D200 jest wadą nie body, a obiektywów typu śrubokret. Polecasz 85/1.8 bo ma AF i AF jako taki, bo następują zmiany odległości do obiektu. Otóż śrubokrety nie przeastrzają o 1-2 cm, sa za leniwe . To nie cecha D200, to samo jest np na D700, D3 itp. Podepnij za to (do D200) obiektyw z AF-S, reagują na malutkie zmiany odległosci. Dlatego ja chętnie uzywam 70-200 VR. I dlatego bardzo czekam na portretówkę z AF-S. Nie dla szybkości, a dla precyzji AF.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów