Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: D3000 - sprzęt

Domyślnie D3000 - sprzęt

Witam wszystkich!

W moim wątku chciałbym prosić was o pomoc, a właściwie o dobre rady, od czego powinienem zacząć kompletowanie swojego "zestawu fotograficznego". Póki co fotografią zajmuje się dość "amatorsko", nie będą to nigdy zdjęcia którymi będę zarabiał na życie. Ale traktuje to jako pasję i hobby. I podchodzę do tego dość profesjonalnie. Jednak chcąc osiągać dość zaawansowane fociaki, co powinienem mieć w mojej szafie Na start kupiłem d3000, wiem ,że wielu z was powie ,że to zły wybór. Ale jako pierwsze lustro uznałem ,że będzie wystarczające, oczywiście w przyszłości planuję przesiadki na wyższe modele.

Obecnie posiadam :
    Nikon D3000
    standard KIT 18-55
    no i karty pamięci ( w sumie 10gb )

i tutaj proszę o pomoc, co powinienem z czasem dokupować : lampkę, obiektyw, ? i jakie

ps. Nie fotografuję super sportowo, więc obiektywy mocno ukierunkowane w tą kategorie póki co odpadają
    ~Jasiu ~

Domyślnie

1. STATYW - porządny, cięzki, z konkretną głowicą (typ zależy od twoich potrzeb)

2. Książki foto -dddddduuuuuuużo czytać - zacząc od instrukcji aparatu

3. Lampa - tutaj ograniczeniem jest kasa - SB600 na początek a potem przyda sie np. do pracy w AWL

4. reszta przyjdzie z czasem jak bedziesz wiedzieć co ci potrzeba
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Na początek zrób kilka tysięcy zdjęć i sam zobaczysz co będzie ci potrzebne.Teraz wydasz kasę a za pól roku stwierdzisz , że bez sensu nakupowałeś bajeranckiego sprzętu.Lampa oczywiście niezbędna zawsze bo nie unikniesz zdjęć w pomieszczeniach i doświetlania.
    Ostatnio edytowane przez pixel-x ; 26-12-2009 o 20:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiugoledowski Zobacz posta
    Jednak chcąc osiągać dość zaawansowane fociaki, co powinienem mieć w mojej szafie
    Niestety tak to jest, że dobre zdjęcie zależy przede wszystkim od pomysłu i fotografa, sprzęt nie jest aż tak ważny. Choć przyznaję, że niektórych efektów bez odpowiedniego sprzętu się nie da osiągnąć.

Na polepszenie wyników proponuję zacząć fotografować w RAWie, który naprawdę daje sporo większe możliwości, choć trzeba nieco mieć do niego cierpliwości.

Domyślnie

Myślę, że statyw i lampa na pewno się przydadzą, reszta przyjdzie z czasem — sam będziesz wiedział czego Ci potrzeba.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    SB600 na początek a potem przyda sie np. do pracy w AWL
    Gwoli ścisłości - "potem" to w tym wypadku będzie wtedy, jak dokupisz inną lampę jako sterownik lub zmienisz body, bo z tego co wiem D3000 nie może sterować lampami wbudowanym fleszem.

Ale zakup SB600 na początek popieram. Sam zacząłem od SB-400 i teraz właśnie do 600-tki się przymierzam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    dobre miejsce

Domyślnie

Też zaczynałem od tego zestawu, więc moja rada jest taka. Must have to lama z możliwością odbijania od sufitu. Naprawdę nic tak mocno nie wkurza jak cienie od wbudowanej lampy. A póżniej, zacznij robić foty i porównuj je z fotografiami, które sam chciałbyś mieć. Dzięki temu, szybko zobaczysz czego ci brakuje, czy większego zooma, czy mniejszej GO. Sam dzięki temu po początkowym dokupieniu 55-200, sprzedałem je i kupiłem jasną stałkę, bo tego (małego GO) najbardziej mi brakowało.
    Jestem normalny, do onanizmu nie potrzebuję danych technicznych sprzętu.

Domyślnie

Jestem w tej samej sytuacji, posiadam d3k+obiektyw AF-S 18-105 VR ze światłem 3,5-5,6 i póki co stwierdziłem że to co potrzebuję to lampy-jakiej? Najlepszej jaką będę w stanie kupić, bo nawet jak zmienię body to mi ta lampa zostanie, jakąś jasną stałkę, obiektyw makro ze względu że potrzebuję go w celach komercyjnych, filtr polaryzacyjny i UV dla ochrony obiektywu oczywiście format RAW obowiązkowy oraz wyobraźnia i kombinacja z oświetleniem, nawet lampami halogenowymi można sobie sprytnie teren oświetlić i uzyskać ciekawe efekty. Trzeba się bawić fotografią i proporcjonalnie, rozwijać a nie zbierać sprzęt jak pokemony, chyba że nas na niego bezproblemowo stać i widzimy w nim konkretne zastosowanie. Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozi1024 Zobacz posta
    bo z tego co wiem D3000 nie może sterować lampami wbudowanym fleszem
    Co to znaczy? Nie działa zoom w lampach? Auto nie działa?
    Przecież w instrukcji jest napisane, że obsługuje i-TTL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anthrax00001 Zobacz posta
    Co to znaczy? Nie działa zoom w lampach? Auto nie działa?
    Przecież w instrukcji jest napisane, że obsługuje i-TTL
    A jakbyś przeczytał jeszcze raz uważnie, to byś zauważył, że chodzi o sterowanie lampami a nie na sankach. Założysz na sanki więcej niż jedną lampę? He?

Obsługuje i-TTL, ale nie można w trybie bezprzewodowym wyzwalać lamp. Można to ominąć stosując np. tanie chińskie wyzwalacze w trybie manualnym. Ewentualnie mając np. SB-800 można też pokusić się o trym SU-4 (również manualnie).
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 27-01-2010 o 14:05 Powód: 400->800
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów