Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Canon 40D

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja mam 40D
    AF ma 9 krzyzowych czujnikow wiec daje rade w kazdych warunkach i na kazdym punkcie jest zawsze trafione.
    np robilem jakis czas temu motocross 40D w polaczeniu z ela 70-200 2.8 USM, na kazdym punkcie w trybie servo i zdjec seryjnych sprzet dawal rade.
    Z tym wysokim ISO to nie jest az taka tragedia mysle ze d300 szumi podobnie ale skoro studio to raczej nie bedziesz wychodzil na wyzsze czulosci
    Moim zdanie tylko brac - piekny aparat
    fulfrejm

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Ja mam 40D
    AF ma 9 krzyzowych czujnikow wiec daje rade w kazdych warunkach i na kazdym punkcie jest zawsze trafione.
    to miałeś jakiś niezwykły egzemplarz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    to miałeś jakiś niezwykły egzemplarz
    Tak, tak wiem że to forum Nikona

peace ;]
    fulfrejm

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Tak, tak wiem że to forum Nikona

peace ;]
    używałem 5 miesięcy wiem co piszę
    ale ogólnie to świetna puszka za takie pieniądze...

Domyślnie

Ja tez używałem go przez 5 miesięcy. W sumie bylem zadowolony. W rękach leży dobrze, AF dawał rade nawet szybkim samolotom, bateria odlotowa (3 do 3,5 kzdjec używając C100-400), guzikologia OK. Powyżej 1000 ISO nie wychodziłem i złego słowa na jakość zdjęć powiedzieć nie mogę.
    Nie udało mi się zrozumieć do końca logiki rożnych typów pomiaru światła - ot, jakoś inaczej to działało niż w Nikonach, ale naukowo do tego nie podchodziłem .
    To dobra puszka i na pewno warta 1800 PLN.

Kilka zdjec (choc nie ze studia) tutaj
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 26-12-2009 o 18:44
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Uzytkowalem 40 przez pol roku i nie zauwazylem problemow z WB. Uwazam, ze zdjecia prosto z puszki sa lepsze niz z D200 i D300. To co w porownaniu z Nikonami serii Dxxx moze troszke zniechecac to brak pelnej szczelnosci i - moim zdaniem najwazniejsze - brak CLS wbudowanego w body. Ergonomia i uchwyt jak dla mnie lepsze niz w Nikonach, ale to kwestia mocno subiektywna. Za te pieniadze nie ma lepszej puszki na rynku. Do studio swietnie sie nada gdyz ma - w przeciwienstwie do cmosowych Nikonow - natywne iso100.
    Potwierdzam tez, ze C85/1.8 to lepsze szklo niz N85/1.8, choc ma w okolicach pelnej dziury spore CA, zwlaszcza na APS-C. Ale za to cene to idealny komplet z 40d. Polecam.
    Jedyna alternatywa w zblizonej cenie jest Nikon D200, jesli komus zalezy na pozostaniu w Nikonie.
    Co do wysokiego ISO to bzdury opowiadaja ludzie, dla ktorych przedzial 100-1600 (przy prawidlowym naswietleniu) jest w 40d nieakceptowalny. Na zyczenie moge wkleic zdjecia dla potwierdzenia moich slow
    Ostatnio edytowane przez streetfighter69 ; 27-12-2009 o 00:02
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

ISO 100-1600 w 40d jest naprawde bdb. Ja pisalem kilka postow wyzej o braku wysokiego uzytecznego ISO, czyli np 6400, 12800 (tego tam w ogole fizycznie nie ma ), a nie o slabym dostepnym (chociaz 3200 juz nie powala i rzadko kiedy sie przydaje - ale jest).

Domyślnie

Miałem okazję używać dosyć krótko.. Miałem wtedy D70s. Progres był spory fajnie w ręku leży. Guzikologia mimo że opanowałem nie zachwyca.
    Ale moja uwaga taka.. W czasie obróbki przy nieco wyższych iso.. miałem wrażenie że w cieniach siedzą tak niesamowite szumy ze strach coś ruszać suwakami. D300s pod tym względem rozpieszcza.
    Ale poza tym daje rade. Focus jak focus.. Działał ok. Ale bez zachwytów. Jak za dobre kase to bym brał
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    Miałem okazję używać dosyć krótko.. Miałem wtedy D70s. Progres był spory fajnie w ręku leży. Guzikologia mimo że opanowałem nie zachwyca.
    W porównaniu do D70s?

Ale moja uwaga taka.. W czasie obróbki przy nieco wyższych iso.. miałem wrażenie że w cieniach siedzą tak niesamowite szumy ze strach coś ruszać suwakami. D300s pod tym względem rozpieszcza.
    Przy podciąganiu ekspozycji w postprocesie wyłażą nie tyle szumy, co banding. Czterdziestką trzeba robić na histogram do prawej, co przy wysokich czułościach (iso 1250-1600) z reguły oznacza korektę przynajmniej +2/3 EV.
    D300s to jednak jest pół półki wyżej i znacznie nowsza matryca.
    FF (Fuji + Fuji)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów