Mam pytanie, chce kupic lampe do mojego nikona d60 i zastanawiam sie ktora mam wybrac. Budzet mam maly niestety. Mam do wyboru nowa sb-400 albo uzywana sb-600, ktora wybrac?
Szukaj
Mam pytanie, chce kupic lampe do mojego nikona d60 i zastanawiam sie ktora mam wybrac. Budzet mam maly niestety. Mam do wyboru nowa sb-400 albo uzywana sb-600, ktora wybrac?
proszę umieszczać wątki w odpowiednich działach!
A odpowiedź na pytanie zalezy od tego czego potrzebujesz - jeżeli prostego flasha za niewygórowaną cenę, mocniejszego od wbudowanego a lżejszego od starszych braci to SB400
Jeżeli lampy o wiele większych możliwościach, mocniejszego ale też i cięższego oraz nie boisz się sprzętu używanego - to SB 600
(ja bym brał jednak 600)
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
sb600
Nie ma co się zastanawiać.. SB-600
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Również polecam SB 600.
SB 400 była by świetną lampą do użytku w domowym zaciszu, ale ma jedną wadę, a mianowicie brak możliwości obrotu palnika na boki, przez co przy zdjęciach pionowych nie można odbijać światła od sufitu.
sb400 to fajna lampa jak ma sie juz cos wiekszego i czasem nie chce sie tej wiekszej lampy zabierac![]()
Wszystko zależy do czego ją potrzebujesz. Na zewnątrz do doświetlania SB400 jest wystarczająca, a dużo lżejsza i poręczniejsza. W pomieszczeniach zaczyna się sprawa z mocą i z obracaniem palnika w pionowych kadrach. SB600 jest b. uniwersalna, ale cięższa i mniej poręczna. Musisz sam przemyśleć.
Warto zauważyć, że aktualnie SB-600 i tak nie będzie mogła być wyzwalana bezprzewodowo z D60, ale jeśli kiedyś zmienisz body lub dokupisz lampę z funkcją sterownika błysku (np. Metz 58, Nissin Di866, SB-900) to zyskasz CLS, czyli Twoja SB-600 będzie działała bezprzewodowo z pełną automatyką.
Ja mam SB-400 i to jest bardzo fajna lampa na spacery, do jasnych obiektywów do doświetlenia cieni. Sam teraz celuję w SB-600 i będąc na Twoim miejscu właśnie tę lampę bym kupił, jednak 400-tki nie sprzedam, jest dobra jako lampa kieszonkowa, zapasowa![]()
ozi, na lampach znam sie kiepsko, ale moglbys mi wyjasnic co znaczy "tak nie będzie mogła być wyzwalana bezprzewodowo"?
Skontaktuj się z nami