Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: NEF-y w D90

Domyślnie NEF-y w D90

Czy wybierając format zapisu NEF + JPG standardowo zapisuje dwa pliki w formie JPG? Pytam bo tak właśnie mam u siebie a jedynie jak wybiorę zapis samego NEF-a to właśnie w tym formacie zapisuje

Jak nie doczytałem instrukcji to sorki za posta
    Z5II + N26 + N40 + N24-200 + V14; D600, D750 + T24-70 + N24-120 + N16 fish + N28 + N50 + N85; SB + YN

Domyślnie

Powinien zapisywać NEF-a i równocześnie JPG-a. Ja nie znam ustawień w których D90 ustawiałby 2 JPG-i.

Domyślnie

a swoja droga jestes pewien ze masz 2 jpgi? przeciez w jednym katalogu nie moga byc dwa pliki o tej samej nazwie

Oszczędny w słowach Awatar radkins
    Miasto
    Welwyn Garden City, UK / Bydgoszcz

Domyślnie

Jesteś pewien ze fizycznie nie zapisuje obydwu?
    ... bo na przykład ViewNX przy domyślnych ustawieniach wyświetla pary "NEF+JPG" jako jeden obrazek więc może po prostu przegapiasz fakt ze masz dwa pliki dla każdego zdjęcia...
    D5K + kit
    WYSPIARZE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _sam_ Zobacz posta
    Czy wybierając format zapisu NEF + JPG standardowo zapisuje dwa pliki w formie JPG? Pytam bo tak właśnie mam u siebie a jedynie jak wybiorę zapis samego NEF-a to właśnie w tym formacie zapisuje

Jak nie doczytałem instrukcji to sorki za posta
    Zapisuje i NEF'a i jpeg.
    Aparat + szkła.

Domyślnie

mam dwa pliki i oba mają rozszerzenie jpg. Co do nazwy to oba mają taką samą z jednym wyjatkiem - w drugim jpegu tworzy w nawiasie cyferkę np:
    DSC_2417.jpg
    DSC_2417 (203).jpg

dziwne
    Z5II + N26 + N40 + N24-200 + V14; D600, D750 + T24-70 + N24-120 + N16 fish + N28 + N50 + N85; SB + YN

Domyślnie

A i jeszcze jedno - oba maja taką samą wielkość

Domyślnie

Do nef-a jest dołączany mały jpg, jako przeglądówka. Widziany jest przez programy graficzne, ale nefa nie można nimi otworzyć (niektórymi można). Obejrzyj obydwa pliki pod edytorem tekstu, może być notatnik. Nef zaczyna się od literek MM, jpg do 'R, a potem masz xEfix.

Domyślnie

mam dwa pliki i oba mają rozszerzenie jpg. Co do nazwy to oba mają taką samą z jednym wyjatkiem - w drugim jpegu tworzy w nawiasie cyferkę np:
    DSC_2417.jpg
    DSC_2417 (203).jpg

dziwne
    Miałem coś podobnego z Fuji. Podobno to był błąd karty, bądź czytnika. Czytnik zmieniony, karty stare i jak na razie sytuacja nie powtarza się. Jak zgrywasz zdjęcia z karty?

Domyślnie

A i jeszcze jedno - oba maja taką samą wielkość
    U mnie nazwa jest ta sama ale wielkość obu jest inna. Przykładowo jpeg około 5mb a Nef około 10mb.
    Aparat + szkła.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów