AF-S, AF-C nie ma nic do ustawien podswietlacza AF.
Szukaj
AF-S, AF-C nie ma nic do ustawien podswietlacza AF.
Podświetlacza może nie. Ale diody wspomagającej tak. Przy ustawieniu a9 na "Włączona" dioda świeci, ale tylko gdy przełącznik na body jest w pozycji "S". Przynajmniej w D300 tak jest.
U mnie przy wyłączonej lampce w body nie świeci nic. Tylko jedno ustawienie - wspomniane wyżej a9. Przy włączonej opcji w body, podświetlenie działa tylko w AF-S i tylko do momentu złapania ostrości.
nikon i nikkory oraz troszkę w:
http://mirroo.pl/
Nadmienię jeszcze, że w D200 dioda świeci tylko dla centralnego krzyżowego pola AF.
Dziś miałem chwilkę spokoju i czasu i troche potestowałem i dziś o dziwo nic nie swieci tzn. nie doswietla dioda wspomagajaca niezależnie czy Af jest na M,S,C lub tryb P,A,S,M czy też pomiar światła matrycowy, centalnie wazony lub punktowy. Nie wiem co to było może jakis chwilowy "wyskok" oprogramowania aparatu bo w sumie poza sprawdzeniem wtedy czy w a9 jest OFF nic nie robiłem i dziś nie doswietlałaa wtedy tak...
D200+MB-D200;N 35 1.8; N 18-105VR; Helios 44M/2; SB-700; Velbon DF-60
Znaczy przestraszyła się "Postępu"![]()
nikon i nikkory oraz troszkę w:
http://mirroo.pl/
chyba tak, zeby tak wszystko dało sie wystraszyc "Postępem"![]()
Nie będę zakładał nowego tematu więc pociągnę dalej ten temat:
Tym razem chciałbym zapytać o pomiar światła w D200. Przy pomiarze punktowym doczytałem się i sprawdziłem doświadczalnie i to stosuję, że pomiar punktowy jest powiązany z aktywnym punktem AF ale nie mogę nigdzie przeczytać jak to jest z pomiarem centralnie ważonym. Czy pomiar jest dokonywany z naciskiem na centrum kadru (wybranej wielkości okrąg) czy może centrum tego okręgu też jest powiązane z punktem AF??
ja próbowałem to sprawdzić ale jakoś różnic zbyt wielkich nie widzę dlatego pytam...
być może miałem nieodpowiedni kadr do prób...
Ostatnio edytowane przez przemty ; 02-01-2010 o 22:12
Skontaktuj się z nami