Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: SB-900 - hala

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie SB-900 - hala

Cześć,

nurtuje mnie mnie pytanie czy:

zakup SB-900 do zestawu D80 + S18-200 f3.5-6.3 pozwoli mi robić zdjęcia na hali podczas zawodów sportowych ?

Jako uzupełnienie dodam tylko że:

- przydałby się jaśniejszy tele
    - pisząc zdjęcia miałem na myśli: jasne i ostre
    - zdjęcia głównie dla mnie lub znajomych
    Wata

Domyślnie

ta sigma to nie jest demon ostrości. wszystko zależy od sali, ale d80 nie szumi jakoś bardzo strasznie.
    nie będą to dobre zdjęcia bo trzba będzie dopalać bardzo mocno ale na pewno jakieś uda się strzelić.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

wiem że ta moja sigma nie jest demonem ostrości ale po przymknięciu do f8 nie jest źle a przy takim przymknięciu nie ma szans na odpowiednio krótki czas otwarcia migawki bez podbicia ISO ....

Dlatego przez głowę przeszła mi myśl aby kupić lampę ale to chyba nie jest to alternatywa do np S70-200 f2.8
    Wata

Domyślnie

Nie wszędzie można z lampą się zabawiać. Lepiej zbieraj na 2.8.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

no właśnie tu jest problem. Albo teraz lampa albo nic ... Na 2.8 też przyjdzie pora ale dużo później, może w drugiej połowie roku
    Wata

Domyślnie

A co to sa za zawody? Jaka odleglosc? Na mistrzostwach Polski Karate uzywalem Sabinki, ale na koszu juz nie. Chociaz np. na takiej siatkowce, gdzie mam mozliwosc dojscia praktycznie do linii boiska, przy niewystarczajacej ilosci swiatla, uzywalbym lampy. Mam jednak szkielka 2.8 i 1.8 i wole raczej podniesc czulosc. Ale, ale. Gdybym jednak nie mialbym takiego sprzetu, robilbym wszystko, aby zdjecie zrobic.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

jeżeli chodzi o dyscyplinę to przymierzam się do piłki nożnej i koszykówki na salach lub hali.

Teraz uświadomiłem sobie że tak naprawdę nie wiele bym zwojował z lampą na poważniejszych imprezach, a na rozgrywkach znajomych mogę podejść " do linii " i walić im wbudowaną lampa prosto w oczy bez litości

Chyba bardziej przyda mi się S70-200 f2.8, dzięki za pomoc w podjęciu decyzji
    Wata

Domyślnie

Nie chodzi o walenie w oczy "bez litosci", a o swiadome uzywanie sprzetu. Ja jestem tego zdania, ze jesli chce miec zdjecie, to robie wszystko, aby je zrobic. Nawet kosztem bardzo wysokich czulosci itp. Jesli wiem, ze fota ma isc raptem "do internetu", to nie mam litosci Z rawa tez duzo mozna wycisnac.

Uprawnienia umieszczania postów