Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Question 70-200 + D80 a Speedway

Witam wszystkich. Postanowiłem podzielić się tutaj moim egzystencjalnym problemem a mianowicie stoję przed pewnym wyborem. Potrzebuję dobrego jasnego tele do czarnego i brudnego sportu jakim jest żużel. 'Walka' rozgrywa się tylko pomiędzy Sigmą a Tamronem (na systemowe 70-200 mogę co najwyżej popatrzeć z nosem przed gablotką). Nie ukrywam, iż fundusze odgrywają tu znaczącą rolę. Posiadam D80 jednak chciałbym poznać opinię innych użytkowników tego (lub podobnego parametrami body) zestawu. Czytałem, że Sigma ma przewagę w kwestii AF i szybkości natomiast Tamron jest lepszy optycznie. Toteż idąc dalej tymi rozważaniami bardziej przychylam się do Sigmy. Jednak miło by było gdyby ktoś z obecnych na forum żużlowych majstrów (a są tacy ) posłużyłby radą i pomógł mi w wyborze. Oczywiście inni 'sportowcy' fotografujący fotografujący takim zestawem są mile widziani. Z góry dziękuję za rady i pomoc.

Domyślnie

Zdecydowanie polecam Sigmę, naprawdę bardzo dobre szkło. Tamron, owszem lepszy trochę optycznie, ale ze zdecydowanie wolniejszym AF.
    Inna sprawa, że ani Sigma ani Tamron nie są uszczelnione. Trzeba uważać. Obecnie użytkuję drugi już egzemplarz Sigmy, w pierwszym padł HSM - bardzo prawdopodobne, że przyczynił się do tego pył, gdyż kłopoty zaczęły po jednym z meczów, gdzie Sigma ostro dostała w d...

ps. Poczytaj archiwum bo naprawdę o tych szkłach jest na forum dosłownie "wszystko"

Domyślnie

Tamron jeżeli chodzi o optykę to jest naprawdę żyleta ale AF to żółw... do sportu niestety tylko Sigma.
    Nikon FX

Domyślnie

to się podepnę z pytaniem...a jeżeli sport rzadko? powiedzmy że przyroda...to tamron czy sigma?
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Jeśli przyroda typu, krajobrazy, to tamron jak najbardziej, ale jeśli zwierzęta, to raczej sigma ze względu na szybszy AF. Ja osobiście się wstrzymałem z zakupem długiej rury. Doszedłem do wniosku, że kupię jedyną słuszną armatę, czyli N70-200VR. Tyle, że będę miał ją nieco później niż np. tamrona, czy sigmę. Ale wiem, że to słuszna decyzja.

Domyślnie

nie fotografowałem żużlu, ale jak widzę po fotkach to 90% jest z boku ewentualnie po skosie, ale nie pamiętam jakichś od przodu. A jak wiadomo im bardziej z profilu tym AF mniej nas obchodzi.
    Przyznam AF w tamronie jest wolny, ale czy wszyscy narzekacze sprawdzali go w akcji?
    Problem się zaczyna gdy nie znajdzie ostrości i mieli cały zakres (moze raz na 300 strzałów u mnie) lub gdy focimy makro a następnie krajobraz...ale to chyba tu nie będzie istotne
    A tu kilka fot robionych na AF-C , wszystko focone też 5 kl/s żeby wybrać sobie najlepsze ujęcie pod względem akcji nie ostrości- zapewniam że cała seria zawsze trafiona w 100% z AF, aha i przykłady z roweru to najazd prosto na mnie, a w nartach ode mnie- nic z profilu więc najwięcej roboty dla af

JAKIEŚ ZASTRZEŻENIA?

Domyślnie

No żadnych! Tylko ja nie mogę sobie pozwolić na 5 kl/s I widać, że miałeś raczej dobre oświetlenie sceny, a ja muszę jeszcze brać pod uwagę używalność ISO w D80. Raczej będę nastawiał się na Sigmę, ale to po nowym roku.
    prz3mo chyba musiałeś iść prosto na szprycę że tak się usyfiła. Nie no żartuje znam możliwości płynące spod kół żużlowców.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dymek Zobacz posta
    prz3mo chyba musiałeś iść prosto na szprycę że tak się usyfiła. Nie no żartuje znam możliwości płynące spod kół żużlowców.
    Niekoniecznie. Jak pewnie wiesz wystarczy, że długo nie leją i kurz jest wszechobecny na żużlu Ja i tak maniakalnie dbam o sprzęt i często chowam nawet korpus ze szkłem "pod pazuchę" gdy akurat nie pstrykam, a się kurzy... Niestety taki urok tego sportu Ale i piękno - zapach, kurz, atmosfera...

Domyślnie

Ależ oczywiście, kurz jest wszechobecny. Tylko akcja łukiem przejdzie, coś ustrzelisz i od razu chowamy sie wraz ze sprzętem Niektórzy zakrywają się pokrowcami ale jak dla mnie to ogranicza manewrowość.

Domyślnie

Napewno nie Tamron wolny AF tragedia naprawede w Sigmie HSM śmiga jak zły

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów