Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: FM 3a

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    nie cieszył się popularnością ani pozytywnymi opiniami
    Bo był i jest kilkakrotnie droższy od plastikowego, chińskiego standardu 50mm f/1.8. Na dodatek jest to manual, a nie AF, co już na starcie go dyskwalifikuje w powszechnym użyciu, do którego zresztą nie został zrobiony
    Poza tym ma przysłonę "aż" 2.8, nie jest demonem ostrości, szczególnie na pełnej dziurze (co w wielu przypadkach nie jest wadą), ale ma za to 7 listków przysłony i piękny bokeh. Nietypowa ogniskowa 45mm jest bliższa standardowej ogniskowej, niż 50mm powszechnie uznwane za standard. Gdyby naleśnik nie był ceniony, to można byłoby go tanio kupić, a nie można.
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

45mm w wersji P to wprost odgrzany obiektyw 45/2.8 GN ... pierwsze szklo z kalkulatorem do lampy, kiedy jeszcze nikt o pomiarze TTL i procesorach w obiektywnie nie slyszal (1969r).

http://www.mir.com.my/rb/photography...ial/GN45mm.htm

Domyślnie

Kilka lat temu, kiedy analogowe lustrzanki zaczeły znikać z ofert sklepów internetowych, FM3a wpadł mi w oko i zastanawiałem się trochę czy kupić, czy nie. I kiedy na wszystkich pojawiła się informacja "not in stock, model discontinued" wpadłem w panikę, i w zaprzyjaźnionym sklepie dorwałem jeden z paru dostępnych egzemplaży już bez amerykanskiej gwarancji (grey market) i nie żałuję ani jednego dolca z 580-ciu wydanych. Na keh.com dokupiłem dwa obiektywy, 50 i 135 mm i SB27, za następne $500 i niedługo jakiś 20-24mm i już. I'm home.
    NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.

Domyślnie

FM3A to fajny aparat tak długo, jak się robi zdjęcia w oświetlonych warunkach, trzeba pamiętać jednak że wskazania światłomierza na matówce nie są oświetlone i gdy mamy motyw na ciemnym tle, to nie widać wskazówki w wizjerze.

Domyślnie

Ta wskazówka przestaje być widoczna w warunkach, w których i tak analogiem zdjęć się prawie nie robi. Przed chwilą zrobiłem test: czarne tło, ciemnobrązowy obiekt, wyciemniony pokój. ISO 3200, f 2.0, czas 1s - wskazówkę widać. Co innego cyferki na skali światłomierza: tych nie widać wcale, ale z drugiej strony mniej więcej pamięta się, jak są rozlokowane czasy. Tak więc wada trochę naciągana

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów