Witam
1. małe pytanie co do Nikon FM 3a - czy warto w niego inwestować ?
2. jak warto to czemu ?
pozdrawiam
Szukaj
Witam
1. małe pytanie co do Nikon FM 3a - czy warto w niego inwestować ?
2. jak warto to czemu ?
pozdrawiam
a-rtix
Nikonik D 200 i kilka dziwadełek
to nie jest inwestycjaraczej wydatek
![]()
To piękna maszynka![]()
Ostatni manual Nikona, jaśli masz 1500zł i nie wiesz co z nimi zrobić lub chcesz sobie kupić zabaweczkę to jest to dobry wybór![]()
D200 | FM3a | C645
Fotografia to nie inwestycja, bo sprzęt (głównie cyfra) się bardzo szybko starzeje. Jeśli potrzebujesz analoga, a masz taki kaprys i kasę, to się nie ma nad czym zastanawiać. Ostatnio jest wysyp FM3a, w cenie o której do niedawana było można pomarzyć. To nie jest sprzęt używany przez zawodowców, a więc trudno trafić na zajechaną sztukę. Ja na przykład do swojego czarnej fm trójki chętnie bym dokupił srebrną sztukę, tylko po to aby ją mieć, bo mało robię tym aparatem. Slajdy jadę na F100 (ach ten pomiar światła!), a do czarno bieli mam średni format. FM3a jednak nie sprzedam![]()
kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat
A na alledrogo wisi i kusi. Piszę, bo niestety nie dokupię go do mojej czarnej sztuki. Kto może - niech bierze. Chyba taniej nie będzie.
W ogóle ceny Nikona MF spadły do poziomu, przy którym realizacja niedościgłych marzeń z lat osiemdziesiątych jest w zasięgu ręki. Żyć, nie umierać
EDIT
Bowie, welcome back![]()
Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 23-12-2009 o 00:48
tylko sie podpisac pod tym co pisze koledzy... jesli chcesz fotografowac manualnym analogiem i masz szkielka, ktorymi mozna pracowac w manualu (pierscien przyslony) to smialo mozna inwestowac w fm3a i nie beda to pieniadze stracone
natomiast w przypadku gdy posiadal szkla bez pierscienia przyslon aka "G" to wtedy trzeba kupowac cos z serii F*
czyli F80/F100/F5 etc.
Właśnie wygrzebałem w mojej skrzynce nadawczej list, który swego czasu naskrobałem do naszego forumowego kolegi, który mnie zapytał o FM3a.
Oto on:
Chyba nie mogę być obiektywny, bo FM3a był moim marzeniem od kiedy go zobaczyłem na półce w sklepie. Razem z nikkorem 45mm f/2.8 P kosztował 5 tys. zł, wtedy poza moim zasięgiem. Sentyment jednak pozostał i udało mi się go kupić w stanie nówka sztuka. FM3a razem z nikkorem 45mm, który został do niego zaprojektowany są po prostu dziełami sztuki i mam nadzieję, że nigdy nie bedę zmuszony sie ich pozbyć.
Jeśli chodzi o pracę z FM3a, to dla mnie jest to bajka. Z manualami pracuje się jakby "inaczej". Człowiek wszystko sam kontroluje, przez co jakby więcej myśli, bo nie może się zdać na automatykę. FM3a daje jednak tą specyficzną radość z kontaktu z klasycznym aparatem. Chodzi mi o obsługę (frajdę daje nawet naciąganie filmu), tradycyjny wygląd, kontakt z materiałem z jakiego został zrobiony (zero plastików, gum, sam metal). Człowiek ma jakby wiecej satysfakcji z tego, że zrobił fotkę w pełni wszystko kontrolując.
Jednym słowem FM3a, jak każdy manual, warto kupić dla tego "czegoś"
Nie namawiam jednak, bo to dość drogi sprzęt, po prostu trzeba go chcieć posiadać. Tak jak ja wiedziałem, że kiedyś będą go miał. I mam.
Jeśli decyzja będzie na tak, to warto go kupić razem ze wspomnianym nikkorem 45mm f/2.8 P. Jest to prześliczny obiektyw, z charakterystyczną zwężającą sie do przodu osłoną przeciwsłoneczną. Ma jedynie 1,7cm grubości, jest zatem niezwykle płaski i lekki, nie rzuca się w oczy. Posiada też styki CPU, więc choć to obiektyw z manualnym ustawianiem ostrości, to gada z każdym korpusem AF, w tym z cyfrakami (co podnosi jego cenę). No i najważniesze, jest bardzo ceniony za piękny bokeh. Niestety jest bardzo drogi, szczególnie wersja czarna (czarny korpus FM3a też jest zwykle droższy).
Z akcesoriów dodatkowych polecam dokupienie skórzanego pokrowca (CF 27s). Ja na stałe mam przykręconą do aparatu dolną część pokrowca, bo znakomicie poprawia chwyt, a poza tym zabezpiecza aparat przed np. porysowaniem. W FM3a oryginalnie jest zamontowana matówka K3 z klinem, myślę, że warto też kupić matówkę E3 z kratką. A po dokupieniu motoru MD-12 to już w ogóle wypas![]()
Ostatnio edytowane przez bowie ; 23-12-2009 o 01:39
kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat
Ile teraz może kosztować 45mm f/2.8 P?
wybieram inne systemy
Skontaktuj się z nami