Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
    Oszczędny w słowach Awatar BUNCOL7
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie nikon d80 wizjer

Witam
    Zakupiłem właśnie Nikona d80 sprzęt jest prawie nowy ma zrobione kilkaset fotek ale zauważyłem dziwną rzecz.
    Mianowicie w wizjerze na wyświetlaczu ustawień ostrość czasem jest a czasem dochodzi jakby do delikatnego rozmycia i liczby, znaczki zaczynają tracić ostrość. Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z podobną sytuacją? Aparat jest na gwarancji zastanawiam się czy oddawać do serwisu czy przyzwyczaić się do zewnętrznego wyświetlacza. A może można to gdzieś wyregulować. Dodam że ustawienia dioptrii już użyłem lecz problem leży gdzie indziej. Z góry dziękuję za pomoc.
    pzdr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pomorskie

Domyślnie

moze masz wade wzroku;P? ktos inny to zauwazyl?
    Nikon

Oszczędny w słowach Awatar Marienn
    Miasto
    من خلال الموقع

Domyślnie

brak takiej oznaki
    Lubię ciężkie metalowe obiektywy Tokiny i Nikkora
    لجزائرمصادرمحاببريط

Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

No dziwna sprawa. Mam olympusa e-510 i tam mimo że wizjer jest dużo węższy nie mam żadnych problemów więc to nie może być wada wzroku. Wydaje mi się, że im dłużej patrzę tym bardziej się rozmywa potem gaśnie a jak nacisnę spust to znów pojawia się wszystko ostro a potem znów jakbym przez okulary widział wszystkie wyświetlone dane tracą na ostrości Sprawdziłem właśnie na olympusie i jest oki. A nikon znów to samo. Ale zauważyłem pewną prawidłowość, że jak patrzę na punkt gdzie autofokus łapie ostrość a potem szybko na dane to są ostre i za chwile zaczynają się rozmywać więc to jednak chyba jakaś wada wzroku. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym?

Domyślnie

Ja mam podobnie w d90 . Noszę szkła i nie zdejmuje ich do patrzenia przez wizjer, bo wada wzroku troche wieksza niż umożliwia to korekta dioptrażu w wizjerze. Szkła mam dość wąskie i czasami "łypnę spoza okulara" i wtedy część kadru jest rozmyta. Może o to chodzi. Dodatkowo czasem na rogu szkła załamie się światło i widzę podwójnie. Zwłaszcza wieczorem efekt bywa zaskakujący.

Domyślnie

A pokrętłem ostrość korygowałeś?

Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Tak korygowałem. Była to pierwsza czynność jaką wykonałem. Muszę dać innym osobą żeby oceniły jak to wygląda. Może czegoś się dowiem. Nie wiem co gorsze wada wzroku czy wada aparatu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BUNCOL7 Zobacz posta
    Witam
    ... ostrość czasem jest a czasem dochodzi jakby do delikatnego rozmycia ...

A nie paruje ci szkielko od wizjera po prostu?
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Domyślnie

a może chodzi o to, że znaki i liczby nie rozmywają się, tylko ciemnieją lub jaśnieją??
    w zależności od tego jak jasny obraz jest w wizjerze, jasność wyświetlanych elementów jest różna...
    jeśli na początku nakierujesz np. na okno - znaki będą jaśniejsze, niż w przypadku gdy nakierujesz aparat na ciemny kąt pokoju - jasność ich się wtedy zmniejszy...
    jest to funkcja ułatwiające życie i oszczędzające baterię
    jeśli to nie to, to u mnie nie ma takich oznak jak opisałeś
    a może jak mmost napisał: oddech z nosa i ust powoduje parowanie wizjera...
    Ostatnio edytowane przez saper ; 22-12-2009 o 15:25
    cyfrowo i analogowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmost Zobacz posta
    A nie paruje ci szkielko od wizjera po prostu?
    no wlasnie tez bylbym za parowaniem... jak przystawisz oko do muszli to paruje zwlasza jak sa takie niskie temp. no chyba ze problem jest rowniez w pomieszczeniu przy wyrownaej tem. otoczenia i sprzetu... pierwszy raz slysze o takim problemie... daj komus popatrzec niech to potwierdzi...
    D80: N 50 f/1.8; S 70-200 f/2.8; T 17-50 f/2.8; T 11-16 f/2.8; S 85 f/1.4; SB600; SB 900; ( i trochę studia)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów