Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Nikon FA

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon FA

Albo nie umiem obsługiwac aparatu, albo dostałem zepsuty
    Kto ma ten aparat pod ręką? Najlepiej proszę o PW z podaniem nr tel, zadzwonię. Na razie nie mogę nawet wyzwolić migawki. Baterie zmieniłem na nowe, a i tak jest martwy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie mam Jacku tego body, ale jeśli jest "martwe" pomimo wymienionych baterii to sprawdź, czy wyzwala migawkę na czasie mechanicznym - M250 albo B. Jeśli nie - puszka jest padnięta. Jeśli tak - wsadź małą kulkę folii aluminiowej między baterię a dociskającą ją pokrywkę (tak by nie zrobić zwarcia). Zakładam oczywiście, że włączasz aparat przez odciągnięcie dźwigni naciągu filmu o jakieś 30 stopni (w pozycji złożonej aparat jest wyłączony).
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

gałka się nie daje przekręcic w pozycję M250 i B.
    mogę nią kręcić w zakresie czasów 1 - 1/4000s

EDIT
    aaaa juz mi sie udało ja przekręcić, po wciśnięciu guziczka z tyłu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-12-2009 o 19:16
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Mam kilka analogowych Nikonów MF: F2AS, F3, FA, FM2, FM3A i powiem szczerze, że w zasadzie poza niuansami wszystkie są bardzo podobne do siebie. Nie ukrywam, że F3, FA i FM3A są wygodne z powodu trybu A, co przy dynamicznych scenach jest nie lada ułatwieniem. FA jako jedyny z w/w ma pomiar matrix - teoretycznie najbardziej zaawansowany ze wszystkich pomiarów, ale to oczywista oczywistość, że tak zacytuję klasyka
    Matrix przy slajdach się przydaje - trochę więcej wybacza niż CW.
    Legenda głosi, że FA lubi się psuć przez nafaszerowanie elektroniką, która nie była najwyższych lotów na początku lat osiemdziesiątych. Ponoć często wycieka wyświetlacz LCD (chyba LCD???) w wizjerze. Stwierdzam kategorycznie, że u mnie nic takiego się nie dzieje, a aparat odziedziczyłem po tacie (żyje ). Wszystko działa w jak najlepszym porządku.
    Dokonałeś dobrego zakupu - myślę, że będziesz baaaardzo zadowolony.

Domyślnie

Teraz widzę, faktycznie nie wraca pierścień symulatora przysłony, ten wkoło mocowania bagnetu. Po przekręceniu w pozycje np 22 i powrocie do 2.8 pierścień zostaje na 22. Nie wraca na 2.8. Eeeh.
    Ktoś ma pojęcie co to jest? Zerwana sprężynka? Naprawa za grosze? Czy to coś poważniejszego?
    Jeżeli w FA jest to rozwiązane tak samo jak w FE2 to pewnie przyczyną jest zerwana sprężynka powrotna symulatora przysłon.
    A co do minusów FA to brak pamięci pomiaru światła, brak podświetlenia wewnętrznego wyświetlacza i to, że w trybie P nie pokazuje wartości przysłony.

Domyślnie

Podświetlenie nie jest za bardzo potrzebne w warunkach, w jakich fotografuje się analogiem Przesłonę widać, LCD jakoś też świecie swoim bladym światłem, kompensacja się podświetla. Mnie tam nigdy nie brakowało światła w wizjerze
    Trybu P chyba nigdy nie użyłem, więc nie wiem.

Domyślnie

Naprawiony, działa
    Musiałem kupić jakiś aparat (tak nie do końca, mam i tak F801), bo podczas pleneru kichu1979 sprezentował mi rolkę .... Kodachroma 64 i w ten sposób mnie wrobił

Muszę teraz zrobić tym jakoś strasznie wysmakowane zdjęcia do końca 2010. Mam na to cały rok, ciekawe, czy zdążę
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-12-2009 o 19:54

Domyślnie

Jeżeli będziesz się do tego zabierać jak ja, to nie zdążysz. Mam ze dwie Velvie i cztery Ilfordy, które od półtora roku siedzą w lodówce i czekają na TEN dzień Jak dotąd nie nadszedł... Z pięć razy chciałem zostawić cyfrę i wziąć na wyjazd tylko analoga ale za każdym razem lenistwo zwyciężyło i analog pozostawał*w domu. Inna sprawa, że nie mam skanera a ProfiLab skanuje cieniutko, no ale to tylko taka wymówka chyba...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Jeżeli będziesz się do tego zabierać jak ja, to nie zdążysz. Mam ze dwie Velvie i cztery Ilfordy, które od półtora roku siedzą w lodówce
    Ha, ha - ja mam jeszcze w lodówce metalową puszkę z Fotopan HL. I parę slajdów ORWO. Niedługo zyskają wartość zabytkową.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

W Bydgoszczy jest Muzeum Fotografii, znam kustosza. Podaruj mu eksponaty

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów