Close

Strona 2 z 59 PierwszyPierwszy 12341252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 582
    Zbanowany
    Miasto
    to tu, to tam ale z Dolnego Śląska :]

Domyślnie

Z zamiennikami daj sobie spokój. Jeśli 5D to tylko z eLkami.
    Znajomy zmienił system i wszedł w świat Nikona. Gdybyś potrzebował jakiś szkieł to daj znać.

Domyślnie

a niby tylko dlaczego elki ?

jezeli komus nie przeszkadza jakosc wykonania i nie musi miec najlepszych parametrów, a wazny jest aspekt finansowy, spokojnie mozna pomyslec o np. sigmie.
    Mialem 24-70 i mysle, ze juz nie kupie tego szkla jak nie bede musial. Kompletnie nie widzialem tego czego inni w nim widza. Optycznie srednie, zakres mi tez średnio pasował.

Dla mnie bezkonkurencyjna elka jest 17-40, co prawda ciemna, ale mala, szybka, ostra i jak ja lubie, szeroka.

co do nie elek 50/1.4 to swietne szklo, tak samo 85,

Z tą szybkością, nei przesadzajmy, jezeli ktos lubi uzywac centralnego, da rade wszystko zrobic, tylko troszke to gimnastyki wymaga.

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Oczywiście, masz prawo tak uważać.
    Ja chociażby ze względu na plastykę, uszczelnienia polecam właśnie eLki. Czerwonej otoczki wokół przedniej soczewki wcale mogło by nie być. Wierz mi.

Domyślnie

oczywiscie, jezeli komus to potrzebne to tak. Jednak nie przesadzajmy w normalnych warunkach, dla normalnych ludzi to czesto zbytek. Jednak zwyklym, tanszym obiektywem takze da rade zrobic swietne zdjecie.

Domyślnie

Doskonałym zamiennikiem rzeczonej eLi jest T28-75/2.8 poczytaj sobie na CB jak pracuje to szkło z 5tką .
    Pozdrawiam
    Marcin

Oszczędny w słowach Awatar maksu81
    Miasto
    Radomyśl Wielki

Domyślnie

No własnie nie chciałem wyskakiwać z tym Tamronem... bo wielu uważa ze to ..... , sam używam (17-50/2. z d90 i myślę ze jak za ta cene nie ma nic lepszego z tym swiatłem ....ale to jest nikon.... w canonie sytuacja podobno jest juz inna... czytałem ze współpraca niesystemowych szkieł w canonie to tragedia... straszny rozrzut jakosciowy... choć jak by sie uparł to przecież jest Mr. Cichy i coś by pewnie spasował... tak czy tak docelowo miała by to być eLka 24-70/2.8 jako główne szkiełko....

Sam jak zaczynałem przygode z lustrzanka to własnie od T 28-75 /2.8 i C 400d... ale to juz było chwilkę temu i zapomniałem jak głośno chodzi ta "wiertarka"...
    d700 + MB | D800 + MB | 16-28, 24-70, 35, 50, 85, 70-200 | 2x SB-900

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MR Zobacz posta
    oczywiscie, jezeli komus to potrzebne to tak. Jednak nie przesadzajmy w normalnych warunkach, dla normalnych ludzi to czesto zbytek. Jednak zwyklym, tanszym obiektywem takze da rade zrobic swietne zdjecie.
    Do 5D również można podpiąć jakieś szkło na 100zł i też zrobić świetne zdjęcia "w warunkach normalnych i przez normalnych ludzi"

Domyślnie

Do krajobrazu 5D to piękna sprawa...

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maksu81 Zobacz posta
    No własnie nie chciałem wyskakiwać z tym Tamronem... bo wielu uważa ze to ..... , sam używam (17-50/2. z d90 i myślę ze jak za ta cene nie ma nic lepszego z tym swiatłem ....ale to jest nikon.... w canonie sytuacja podobno jest juz inna... czytałem ze współpraca niesystemowych szkieł w canonie to tragedia... straszny rozrzut jakosciowy... choć jak by sie uparł to przecież jest Mr. Cichy i coś by pewnie spasował... tak czy tak docelowo miała by to być eLka 24-70/2.8 jako główne szkiełko....
    Sam jak zaczynałem przygode z lustrzanka to własnie od T 28-75 /2.8 i C 400d... ale to juz było chwilkę temu i zapomniałem jak głośno chodzi ta "wiertarka"...
    Ciężko jest kogoś uświadamiać, gdyż jak widziśz tyle jest racji ilu userów.
    Jeśli masz pieniądze to kupu jakiś niskobudżetowy zamiennik, jeśli masz kasę to się nawet nie zastanawiaj i kup eLkę. Z tego co mi wiadomo Cichy z CB dobrze selekcjonuje szkła. Mój znajomy kupował u Foto-ivy z Allegro i też nie było problemu.
    Pamiętaj, co teraz nie kupisz to i tak później kupisz "L" ;]

Oszczędny w słowach Awatar maksu81
    Miasto
    Radomyśl Wielki

Domyślnie

To ma być raczej puszka do bardziej dynamicznych scen.... w kościele raczej nie bedzie problemu bo jeszcze nie widziałem młodych biegajacych po kościele... ale na weselu studniówce już owszem - jest dynamicznie...
    d700 + MB | D800 + MB | 16-28, 24-70, 35, 50, 85, 70-200 | 2x SB-900

Strona 2 z 59 PierwszyPierwszy 12341252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów