Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Domyślnie d90+sb-900 a ergonomia

Od paru dni poznaję lampę sb-900, i nasunęły się pytania.
    Aparat przestał mi leżeć w rękach, nie czuję go pewnie, zastanawiam się czy grip mogłby w ergonomi tego ciążkiego zestawu.W prawdzie nie focę na weselach i nie ma dla mnie problemu wymienić na zapasową baterię , oczywiście zdaję sobie sprawę, że waga jeszcze wzrośnie ale za to wydłuży sie uchwyt.
    Proszę o opinię osób co posiadają d90 i grip, oryginalny, czy dobrzę rozumują czy też nic mi to nie da.
    Świętach mam zamiar założyć w sklepie i zobaczyć co i jak ale chodzi mi o odczucia oparte na dłuższym używaniu.
    D90, Nikkor 18-105 DX , Nikkor DX 35mm/1,8 , SB-900 ,DK-21M ,Lowepro 100AW Sling

Domyślnie

Jak dla mnie grip to podstawa, odkąd mam go, to komfort trzymania aparatu jest o nie bo lepszy, nie mówiąc o innych możliwościach jakie daje.
    Bez gripa gdy podepnę sabinkę, mam uczucie jakby aparat miał zaraz wypaść z ręki.
    A to że ciężar wzrasta to dla mnie plus: aparat jest stabilniejszy.
    Na twoim miejscu, przed zakupem gripa zastanowiłbym się nad wyborem zamiennika Alphy, wygląda jak oryginał a kosztuje 1/2 cenny orginału. KLIK
    Ostatnio edytowane przez jurasss1 ; 21-12-2009 o 12:16
    ===> D90 F80; Sabinka, Frotka i reszta gratów

Domyślnie

Nie mam doświadczeń z D90 z gripem ale używałem parokrotnie innych aparatów z lampami błyskowymi i gripem. Po podłączeniu go zmienia się nieco środek ciężkości aparatu przez co trzyma się go stabilniej a dłuższy chwyt poprawie bardzo wygodę trzymania aparatu. Moim zdaniem nawet gdy nie używasz lampy to warto dokupić dla wygody, a dodatkowa energia zawsze się przyda
    D610, V1, FM2n

Domyślnie

Mam D80 z gripem ale że to puszka wielkościowa i ergonomiczna jak D90 to powiem tak - odkąd mam grip to po jego odpięciu D80 wydaje się jakieś strasznie małe i trzyma się to sporo gorzej po podpięciu gripa (czy podczas używania lampy czy nie) jest sporo lepiej - z lampą tym bardziej co do gripa to polecam jednak oryginalnego MB-D80
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

do tego zestawu grip Panie musi być !!!

Oszczędny w słowach Awatar snikers
    Miasto
    Nowy Sącz/Kraków

Domyślnie

jak wyżej. Wcześniej miałem D50 ona leżała całkiem nieźle w ręce, natomiast D90 jest mała i np.w mojej dłoni nawet bez lampy leżała średnio. Natomiast z gripem jest o niebo lepiej. Wygodniej i stabilniej. Tym bardziej gdy podebnie się lampe. Teraz jak odepnę gripa (co zrobiłem może 2 razy) wydaje mi się jakbym trzymał w ręce małpke a jak podepne do tego jeszcze lampę to ledwo mogę utrzymać Jeszcze raz polecam gripa! Ale jeśli on Ci jest potrzebny tylko do ergonomii to wydaję mi się ze nie warto kupować oryginału, ale to już kwestia własnego wyboru.
    Aktualnie obserwator...

Domyślnie

Ja niedawno dokupiłem między innymi z tego powodu GRIP Jenis J-ND80-P-B (ten z wyświetlaczem LCD) Aparat z lampą trzyma się o wiele lepiej. Jedyne co wydaje mi się trudniejsze to wybieranie w portretach punktu ostrości (moje palce do strzałek mają dalej).
    D90|N18-105VR|N50|T55-200|Samyang 8|N70-300VR|SB-900|Elektronika FE-27
    http://spongo.pl

Domyślnie

Mój znajomy ma D80 i SB-900 i również mysli o kupnie gripa, trochę to wygląda jakby to do lampy podpiąl body (ciekawe jak będzie ze stabilnością jak podepnę po zakupie metza 48af1).
    Jacek
    --------------------------------
    D90 : 35/1.8G : 18-70 : 18-105VR kit : 70-300VR : SB-700 : MB-D80

Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Domyślnie

Miałem D70 i bez gripa dawało radę, ale po przesiadce na D80 grip stał się koniecznością. Nie ważne czy podpinam lampę czy nie - grip jest stałe podpięty (od roku), nawet gdy mam podpiętą 35.

Co do masy takiego zestawu - jest troszkę ciężej, ale WYGODNIEJ. Nawet latając po 9-10 godzin z aparatem w dłoni dawałem radę.

Co do dylematu "oryginał czy zamiennik" to trudno odpowiedzieć. Jak ja brałem swojego rok temu to dałem za oryginał niecałe 300 PLN. Teraz ceny to jakaś masakra!
    Brak stopki

Domyślnie

Z gripem jest wygodnie i stabilnie. Nie wyobrażam sobie użytkowania puszki bez gripa. Po odpięciu wydaje się jakby czegoś brakowało.
    Aparat + szkła.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów