Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Wesja OEM jest przeznaczona do sprzedaży tylko z nowym komputerem lub którąś z jego newralgicznych części,
    Nieprawda. Hint: system builder.

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Swoją drogą to Microsoft w ogóle przewiduje taką sytuację, że komuś płyta padnie i będzie chciał aktywować produkt na innej? Czy to w ogóle realne, aby w razie czego starać się o kolejną aktywację?
    Telefon do MS, zazwyczaj nie robią z tym problemów; chyba, że dzwonisz kilka razy w miesiącu.

PS.
    Odnośnie tego, że 7 nie można kupić w wersji OEM, bo licencja tego zabrania:
    Szanowny Panie,

Dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Obsługi Klienta Microsoft.
    OEM System Builder: Windows XP, Windows Vista i Windows 7 - zaplombowane nieotwierane pudełko jest do sprzedaży bez komputera i innych dodatków sprzętowych.
    W rozumieniu Licencji Producenta Systemów OEM Microsoft wydrukowanej na takim pudełku, użytkownik końcowy, który samodzielnie montuje własny komputer PC, przemontowuje swój komputer lub instaluje oprogramowanie może zakupić oprogramowanie OEM niezależnie od sprzętu.

Z poważaniem,
    Justyna *****
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gusioo Zobacz posta

Telefon do MS, zazwyczaj nie robią z tym problemów; chyba, że dzwonisz kilka razy w miesiącu.
    Jeśli tak, to nie mam się czym przejmować. Zapewne wezmę OEM.

Domyślnie

Jeśli tak, to nie mam się czym przejmować. Zapewne wezmę OEM.
    BOX ma sens tylko w przypadku częstych zmian sprzętu. Poza tym, z punktu widzenia oprogramowania, niczym się to nie różni.

W dodatku, jak płyta padnie na gwarancji, to serwis daje Ci kwit, że wymiana była gwarancyjna i MS już w ogóle nie robi problemów.

Domyślnie

Tylko BOX to jest prawie 750zł, a OEM 370zł więc dla mnie prawie 400zł to bardzo dużo, bo trochę dokładam i mogę sobie np procka wymienić, a skok wydajności na pewno się przyda.

Sprzedawać nie planuję, jedyne co to kwestia losowa z płytą, ale tego nikt nie przewidzi i to mnie deczko hamuje.

Swoją drogą to Microsoft w ogóle przewiduje taką sytuację, że komuś płyta padnie i będzie chciał aktywować produkt na innej? Czy to w ogóle realne, aby w razie czego starać się o kolejną aktywację?

EDIT: Obecnie jest w sprzedaży Upgrade do Siódemki i nawet z wersji OEM Visty można > Koszt około 400zł, więc może jest jakaś szansa, że będzie można taki Upgrade wykonać z 7 OEM do następcy... wtedy koszta się rozkładają i zapewne na takie coś mógłbym sobie pozwolić.
    Powiedz proszę gdzie kupię wersję BOX Windows 7 za 750 zł? Chętnie nabędę system w takiej cenie. Szukałem na allegro, poprzez porównywarki cen i wszędzie cena przekracza 1000 zł, a to już prawie dwukrotność ceny OEM wersji Ultimate x64, którą najtaniej udało mi się znaleść za ok. 600 zł.

Pozdrawiam.

Domyślnie

tyle kosztuje wersja win 7 home

Domyślnie

XP Home OEM aktywowałem na nowej płycie głównej i problemów nie było ...
    konsultant wygenerował nowy klucz aktywacyjny i po problemie (ale to było 2lata temu/teraz mogli to zmienić) ,
    najlepiej zadzwonić na Infolinie Microsoftu i się upewnić ,
    różnica w cenie duża więc moim zdaniem nie warto przepłacać .

Domyślnie

jeśli serwis naprawia PC to zero problemów ... sami OS zainstalują i aktywują ,
    ja sam naprawiałem kilka PC i instalowałem na zupełnie innych komponentach XP Home OEM ... 20minut gadania z konsultantem i aktywacja OS (nawet nie sprawdzał faktury ale powiedziałem że stara płyta padła a na nową mam papiery) ,
    wersja OEM jest bez wsparcia technicznego i sprzedaż OS odpada ... to jedyne minusy ,
    ja mam 3 PC w domu i Laptopa ... jakbym BOX OS kupował to Laptopa bym nie miał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    wersja OEM jest bez wsparcia technicznego i sprzedaż OS odpada
    Ma wsparcie techniczne, ale świadczy je system builder, a nie Microsoft. Zatem jeśli składasz komputer dla kogoś, to Ty świadczysz tej osobie wsparcie techniczne.

Co do odsprzedaży:
    Przekazywanie praw własności
    Prawa wynikające z Umowy Licencyjnej Użytkownika Oprogramowania (EULA) są przyznawane użytkownikowi przez firmę typu System Builder i odnoszą się do komputera, z którym licencja została pierwotnie przekazana. Firma typu System Builder ma obowiązek świadczyć pomoc techniczną w ramach licencji na oryginalnym komputerze. Przeniesienie licencji na inny komputer nakładałoby na niego ten obowiązek w odniesieniu do komputera, który został wyprodukowany przez innego producenta. To jeden z głównych powodów, dla których licencja OEM System Builder nie może być przenoszona. Krótko mówiąc, oprogramowanie w wersji OEM jest „przywiązane” do oryginalnego systemu komputerowego, na którym zostało zainstalowane.

Można jednak przekazać innemu użytkownikowi cały komputer wraz z prawami wynikającymi z licencji na oprogramowanie. Wraz z komputerem przekazywanym nowemu użytkownikowi należy przekazać oryginalne nośniki z oprogramowaniem, instrukcje obsługi (o ile zostały dostarczone) i Certyfikat Autentyczności (COA). Zaleca się także przekazanie oryginalnej faktury zakupu lub paragonu. Dotychczasowy użytkownik przekazywanego komputera nie może zachować żadnych kopii oprogramowania.
    http://www.microsoft.com/poland/lice...gramy/oem.aspx
    Ostatnio edytowane przez Gusioo ; 20-12-2009 o 18:53 Powód: Link

Domyślnie

wersję eng win 7 box można nabyć za 500 zł, za 2 lata na pewno sprzedasz ją za 200 zł

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Mógłbyś podać źródło, gdzie można nabyć w takiej cenie? Sprawdzałem na skąpcu i cena jest ta sama co PL.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów