Close

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Domyślnie

Widzisz, ja wiem, kiedy robię zdjęcia typowo do publikacji, a kiedy jest to "rodzinne" spotkanie. Rodzinne przeglądam mało dokładnie, w większości NEFy idą do kosza, a te fajne obrabiam i czasami drukuję. Te do publikacji (czyli sesje) przeglądam i usuwam od razu NEF+JPG nieostre/rozmyte, a jak mam zdublowane fotki, to wybieram najlepszą, a drugą kasuję. Tego, co nie publikuję, nie dopieszczam. Strata czasu, bo po co? Dla siebie?

Patrz na własne potrzeby. Ja nie mam tyle miejsca na dysku/DVD, żeby to wszystko zgrywać. I tak do tego nie zaglądam, jest bo jest na wszelki wypadek. Planuję zakup terabajtowego dysku, ale to w przyszłości. I tak nie zmienię mojej "selekcji", bo jest wygodna i konkretna. Nie trzymam śmieci.

Domyślnie

I o to mi chodziło. Dzięki

Domyślnie

To ja jeszcze dodam pytanie co do workflow.
    Kiedy stosujecie końcowe wyostrzanie zdjęcia ? Tzn chodzi mi o to, czy wyostrzacie plik JPG, czy lepiej zrobić to w TIFF lub PSD po zmniejszeniu ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baart1980 Zobacz posta
    Tzn chodzi mi o to, czy wyostrzacie plik JPG, czy lepiej zrobić to w TIFF lub PSD po zmniejszeniu ?
    No pomysl… Skoro JPG to kompresja stratna, to po otwarciu takiego pliku i wyostrzeniu, musisz przeciez jeszcze raz zapisac do JPG (innego wyjscia nie ma). W tym momencie ponownie kompresujesz (tracisz na jakosci). Jesli nie pracujemy od poczatku na JPGu, to wszystkie operacje nalezy wykonywac na plikach, ktore sa zapisane bez kompresji stratnej. JPG jest juz finalnym plikiem do powieszenia w sieci / wykonania odbitki.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

dzięki. W takim razie pozostaje TIFF, PSD, DNG.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baart1980 Zobacz posta
    dzięki. W takim razie pozostaje TIFF, PSD, DNG.
    A takze PNG, BMP, czy cokolwiek innego, co umozliwia zapis 24-bit bez kompresji stratnej. Ja generalnie obracam sie w trzech formatach (oprocz rzecz jasna NEFa). Tiff – podczas manipulowania seria zdjec (wolanie z NEFa, batch processing akcjami czy jakies operacje (po NC) w CameraRAW). PSD – w zasadzie tylko podczas pracy nad zdjeciami innymi niz fotoreportaze (kiedy po prostu trzeba cos beblac na warstwach). Jesli zalezy mi na zachowaniu warstw, to finalnie zapisuje taki plik w postaci tiff layered z kompresja zip. JPG – oczywiscie tylko do finalnej prezentacji (internet, jakies odbitki, czy wydruki (jesli trzeba material poslac netem).
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ekstra, dzięki za pełną informację

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów