Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Domyślnie

NEF z aparatu do katalogu na dysku przenoszę zwykłym exploratorem windows - katalog nazywam wg wzoru "yyyy-MM-dd KrótkiOpis". Potem NEF do TIFF w CaptureOne (selekcja, kadrowanie, odszumianie, WB, expozycja, kolory, wyostrzanie). TIFF obrabiam w PS elements 7 (jak dziewczyny- face lifting , jak coś innego - to już mało co do roboty w PS - czasem konwersja na BW, jakieś Crossy, winiety), resize (bicubic sharper), jakaś ramka i zapis do JPG.
    To co jest dla mnie problemem, to bardziej ilość wersji pośrednich zdjęcia (NEF, TIFF, JPG Duży, JPG Mały (do WEB), czasem chcę zacować plik .PSD) - i sensowne przechowywanie tego... Może w tym względzie macie coś fajnego do zaproponowania...
    Ostatnio edytowane przez Orkaniusz ; 20-12-2009 o 09:03 Powód: Błąd - literówka
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

-> Aparat
    -> Czytnik CF w lapie
    -> przegrywam za pomocą TC do katalogu z datą i opisem
    (aby mi sie sortowały katalogi po bożemu zaczynam od daty wg notacji RRMMDD_opis)
    -> NEF (przeglądam w XnView)
    -> ACR (przewalam wybrane NEF'y)
    -> TIFF (do osobnego podkatalogu TIFF)
    -> JPG (do osobnego podkatalogu JPG)
    Co każde 10 GB archiwizuje na zewnętrznym dysku

Cos bym w tym workflow zmienił - moze soft do katalogowania fotek i wyszukiwania po tagach - bo tego jest sporo i pomimo pozornego pożądku znalezienie danego tematu trwa chwilkę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez onia Zobacz posta
    ale wypalasz to jeszcze prócz tego na płytach ?
    Nie, ale chyba zacznę. Temperatura mi się w chałupie podniesie, bo na globalne ocieplenie chyba nie ma co liczyć
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

karta pamięci w czytniku -> katalog na dysku twardym -> ACR -> PS -> jpg

Domyślnie

1. NEFy laduja poprzez czytniki Sandiska na dysk z danymi (nazwa katalogu identyfikujaca impreze -- bez zadnych dat, czy innych numerkow).

2. Przegladam i kasuje nadmiarowe w ViewNX. Na koniec zmieniam seryjnie nazwy (aby byly rozpoznawalne takze jako pojedyncze pliki, i mialy sensowna numeracje), opisuje, dodaje slowa kluczowe, itd.

3. Korekty w NC.

4. RAWExtractorem wyciagam duze prevki.

5. Miedle te prevki akcja w Photoshopie, ktora resampluje, podostrza, dodaje podpis, i zapisuje do JPGa.

6. Arles Image Web Page Creator generuje z tych JPGow galeryjke.

7. FlashFXP wysyla na serwer.

Tak to wyglada w przypadku reportazu.
    Jesli jest to mniejsza ilosc zdjec, i zalezy mi na jak najwyzszej jakosci, to pomijam etap RAWExtractora i zapisuje normalnie do TIFFa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Zdjęcia

1) NEF
    2) Z karty do katalogu na dysku.
    --> Dla zdjęć z wyjazdów staram się przed wykonaniem kroku 3 zrobić geotagowanie (o ile nie zapomniałem zapisać śladu).
    3) Import do LR (zmiana nazwy na <data>-<nazwa>, katalogi w strukturze rok-miesiąc-dzień).
    4) Selekcja, wybrane zdjęcia do kolekcji.
    5) Obróbka:
    - od góry do krzywych
    - kadrowanie
    - filtr połówkowy
    - pędzelek
    - czasami spot removal
    - staram się opisywać (keywords)

Jeżeli robię zdjęcie dla siebie, czyli mam chęć i czas się pobawić to w kroku 5) robię jeszcze to:
    - kilka kopii wirtualnych (w zależności od eksperymentów)

A potem w zależności od odbiorcy:

6.1) Dla rodziny
    - eksport kolekcji do jpg + czasami generowanie galerii web
    6.2) Na potrzeby zawodowe (nie moje )
    - eksport kolekcji do slideshow w pdf
    6.3) Dla siebie
    a) LR --> edit in PS
    b) PS (krzywe, wyostrzanie, retusz, czasami coś więcej jeżeli potrafię )
    c) LR --> edit copy in PS
    d) PS (zmniejszenie, ramka, wyostrzanie - ostatnio robię w Smart Object'ach, więc korzystam z tego, co było w pkt. b)
    e) PS --> eksport do jpg (zazwyczaj Shift-Ctrl-Alt-S)

Backup

1) Baza LR - korzystając z mechanizmu konfigurowanego w Edit | Catalog Settings | General | Backup
    2) Zdjęcia (NEF'y + PSD, te, które są w LR) - za pomocą SyncToy

Wszystko na dysk zewnętrzny wpięty w sieć domową.
    Od czasu do czasu (ręcznie, niesystematycznie) - na oddzielny dysk przenośny, trzymam gdzieś w szafce
    oko | obiektywy | komputer | lampa | aparat | //kolejność wyraża raczej dążenie niż sprawozdaje dokonania...

Domyślnie

1) Najpierw fotografuję w RAW wzorzec CC24 w świetle sceny, na której będę później robić zdjęcia.
    2) Następnie konwertuję za pomocą DNG profile convertera pliki RAW do DNG i tworzę profil za pomocą DNG Profile Editora.
    3) Kolejnym krokiem jest otwarcie plików DNG w ACR. Tutaj zapinam wcześniej utworzony profil barwny, ustawiam WB, decyduję o tonalności, kontrastowości, kontraście śródtonowym, ostrości oraz dokonuję wstępnej obróbki globalnej i z grubsza obróki lokalnej. Zdjęcia renderuję do przestrzeni edycyjnej AdobeRGB lub ProPhoto z 16-o bitową kwantyzacją i zapisuję jako .psd
    4) W Photoshopie dokonuję bardziej precyzyjnej obróbki lokalnej - plamkowanie, lokalne podnoszenie kontrastu i kontrastu śródtonowego, miejscowe rozjaśnianie i przyciemnianie itp. badzianie. Po uzyskaniu odpowiedniego efektu tworzę kopię zdjęcia, włączam na niej symulację przestrzeni barwnej drukarki+papieru, których mam zamiar używać i staram się podciągnąć wygląd odbitki tak, by wyglądała jak dopracowany oryginał, a następnie ją zapisuję.
    5) Tak przygotowane zdjęcia drukuję za pomocą Qimage, który - po rozmieszczeniu powiększeń na formacie - dokonuje konwersji do profilu urządzenia wyjściowego, hybrydowej interpolacji do odpowiedniego rozmiaru i rozdzielczości, a następnie optymalnie podostrza zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 21-12-2009 o 01:32

Domyślnie

to i ja sie podepne, i wszyscy przechowujecie RAW po wywolaniu? czy po wywolaniu do tiff, jpga czy czegokolwiek RAW leci do kosza?
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GeparD Zobacz posta
    to i ja sie podepne, i wszyscy przechowujecie RAW po wywolaniu?
    Oczywiscie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Rozumiem że wyostrzanie (sharpen) na samym końcu lub wcale. A kiedy usuwacie aberracje chrom., kiedy w którym momencie usuwacie szum? itd.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów