Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Domyślnie Nikon D90 a temperatura pracy

Witam

Chciałem sie dowiedzieć czy ktoś z posiadaczy aparatu z tematu używał go w temperaturach poniżej zera a dokładnie w przedziale - 5 do -20 czym to grozi i czy były jakieś problemy z jego użytkowaniem

Domyślnie

ja przez kilka dni pod rząd - temp. około -4, a w inny dzień potem -6st.
    razem z 35mm f/1,8 i SB-900 - nie widzę problemów;

cenna uwaga, przed wejściem do ciepłego pomieszczenia, najpierw chowaj do torby, następnie wbijaj do domu (żeby różnica temperatur była możliwie jak najmniejsza)

grozi to tym, że woda, która się skropli może zrobić zwarcie
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

myślę że ten film pokazuje pewne możliwości
    http://www.youtube.com/watch?v=sr1h00OUH4A
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

Poczytaj instrukcję, ale tam raczej pisze żeby unikać robienia zdjęć w niskich temperaturach
    Uważaj żeby wilgoć nie dostałą się do puszki albo obiektywu, staraj się nie zmieniać obiektywów na dworze, w ciężkich warunkach.
    Nikon raczej jest mocną konstrukcją, ale pamiętaj że jeśli postąpisz nie zgodnie z instrukcją obsługi/gwarancją to jeśli coś się popsuje może nie zostać uznane przez serwis gwarancyjny.

Domyślnie

nie przejmować się niczym tylko kilka zasad BHP :
    kończymy robić zdjęcia wyjmujemy baterie i kartę pamięci , chowamy do siatki aparat i do torby , przychodzimy do domu torbę wsadzamy do szafki i tam będzie się spokojnie ogrzewać przez co unikniemy skraplania
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

aha i nie przerażać się d70 mojego kolegi było całe oblodzone i dalej działa
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Bez problemu natrzaskałem setki zdjęć w temp -10 do -18 st na wysokościach 2000-3000mnpm a nawet pow 3500mnpm i przy różnych warunkach atmosferycznych i wszystko OK.
    Trzeba tylko uważać, aby po powrocie do ciepłego nie otwierać od razu torby ze sprzętem (powinna być w miarę szczelna), tylko dać odtajać przez 2-3 godzinki. Jak się para skondensuje wewnątrz sprzętu, to łatwo stamtąd nie wyjdzie.
    Kłopot się zacznie, gdy z takim zaparowaniem ponownie wyjdziemy na mróz, to mechanika dostanie w d..ę. Elektronika zresztą też.
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

temat był już wałkowany na forum, poszukaj.
    Nikkormat FTn + D90 + n28 f3.5 + n50 f2 + n105 f2.5 + n18-70 3.5-4.5 + n35 1.8

Domyślnie

Ba, temat co roku jest wałkowany ;oP
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    Ba, temat co roku jest wałkowany ;oP
    Inaczej mówiąc - sezon zimowy należy uznać za otwarty

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów