Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Opola

Domyślnie

Oczywiście że można ale po co się niepotrzebnie stresować. Fotografując w NEF-ach ma się ten psychiczny komfort i wszystkie parametry można sobie spokojnie ustawić na kompie, szczególnie balans bieli, korektę ekspozycji, przestrzeń barwną oraz wiele ,wiele innych
    Ostatnio edytowane przez GrAn ; 29-10-2006 o 20:07
    D7200*Nikkor 17-55 f2,8 *Nikkor 35 f 1,8*SB 800.*

gotrek
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MYSZ Zobacz posta
    Proponuję zacząć od przestawienia WB ze słoneczka ( na słońcu) na chmurkę + 3 , barwa fotki dostanie duzo ciepła , potrzebne kontrastowe, nasycone kolory ? proszę zakupić i uzywać filtru polaryzującego - efekty będą rewelacyjne, a podnieść nasycenie ? są w ustawieniach menu takie funkcje Powodzenia . Cukierkowe barwy nie zawsze są synonimem dobrego zdjęcia .
    Ustawieniami WB nakombinowałem się już tyle, ze boli mnie palec od kręcenia . Zauważyłem, że barwy robią się owszem cieplejsze, ale pojawia się efekt dość pastelowych kolorów. Filtr - na pewno kupię - jakieś wskazania? Bo kompletnie się na tym nie znam.

pozdr

Domyślnie

1) Wejdź w Optimize Image > Custom
    - Sharpening +2
    - Tone Comp -2
    - Color Mode IIIa
    - Saturation +

2) Następnie wprowadź korektę ekspozycji + 0.3EV

3) W przypadku krajobrazu wykonuj zdjęcia w trybie "A" z wartością przesłony minimum f/8 do f/11

4) Nie będzie złym pomysłem zmienić obiektyw. 28-100 to obiektyw nienajlepszy.

Efekty powyższych działań przedstawiają się następująco (pierwsze przed, drugie po zastosowaniu):

Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 29-10-2006 o 20:36

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Opola

Domyślnie

ale pierwsze zdjęcie jest IMHO zdecydowanie lepsze.
    Ostatnio edytowane przez GrAn ; 29-10-2006 o 22:04

Domyślnie

Gran, z pierwszym da się więcej zrobić, ale dla większości odbiorców to drugie będzie chyba jednak lepsze... zwróć uwagę na to jak patrzysz na zdjęcie Ty, a jak Twoja mama, tata, brat, babcia itd, a następnie policz ilu osobom podoba się bardziej to pierwsze, a ilu to drugie.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

GrAn ma trochę racji, przykład nie był chyba najszczęśliwszy. Może to będzie lepsze? :

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Opola

Domyślnie

tutaj tak, drugie lepsze -było by idealne z niebkiem z pierwszego No i smok ziejący ogniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrAn Zobacz posta
    Witam!
    miałem takie same odczucia po zakupie D70 dwa lata temu. Blade kolory, brak nasycenia itp.Musisz wiedziec że D70 dość słabo spisuje się w JPG ( ma taki soft i tyle).Dlatego proponuje przesiadke z JPG na NEF-a i dalszą obróbke w programie graficznym. Naprawde wiele można z niego wydusić . Zresztą zobacz :http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=12734

Dwie ostatnie fotki z D80
    Mam dokładnie ten sam problem.Wychodzą mi strasznie blade kolory i nie widać tego ocieplenia na zdjęciach.Pozatym najdziwniejsze prazy duzym zoomie mam ostrosc idealna a jak zgrywam na kompa zdjecie zamazane bez ostrosci.
    fordclubpolska.org

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrAn Zobacz posta
    tutaj tak, drugie lepsze -było by idealne z niebkiem z pierwszego No i smok ziejący ogniem.
    W kwestii smoków mam braki, ale jeśli idzie o ładne niebo to sprawa jest prosta - AdobeRGB (II). Ale tej przestrzeni już nikomu nie polecam, bo wszyscy krzyczą że kłamię i że tak naprawdę w aRGB wychodzi bardziej blado.

andro2141
    Gość

Smile

Witam, jestem nowy na tym forum i z pewną dozą nieśmiałości proponawałbym jeszcze obróbkę tego zdjęcia filtrem"korekcja obiektywu"-Photoshop

andro2141

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów