Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28
    gotrek
    Gość

Domyślnie blade kolory d70

Cześć

To mój debiut w jakimkolwiek forum, więc proszę bardzo o wyrozumiałość .

Zdecydowałem się napisać z zapytaniem o pomoc w związku z przejściami jakie miałem z Nikonem D70. Kupiłem jeden egzemplarz rok temu na allegro, zepsuł się, sprzedający przesłał nowy egzemplarz. Ogólnie czuję niesmak po całym zamieszaniu w związku z ogromnymi czasami oczekiwania na odpowiedź itp. Ale do rzeczy.

Aparat kupiłem bez obiektywu - używam obecnie obiektywu z F-65 Nikkor 28-100 1:3.5-5.6G. Aparat działa, ale nie jestem specjalnie zadowolony z kolorów jakie uzyskuję w plenerze. Szczególnie blado wychodzi kolor zielony. Stwierdziłem, że może to kwestia ekranu komputera czy innych rzeczy. Jednak ostatnio miałem okazje robić zdjęcia Canonem D350 i swoim Nikonem w tym samym miejscu z pododnymi obiektywami (Canona był nawet nieco dłuższy - 120). Różnice w nasyceniu zieleni są powalające. Większość tych samych ujęć wykonanych Nikonem charakteryzuje ogólnym "zamgleniem" kolorów. Porównywałem fotki wykonane z ręki na tych samych ustawieniach przesłony i migawki, potem zrobione z automatu i efekt jest zawsze podobny. Dodam, że obiektyw Canona sprawia wizualnie wrażenie jaśniejszego.

Czy może ktoś poradzić mi w którym kierunku powinienem się poruszać w celu poprawienia samopoczucia? Noszę się z zamiarem zmiany obiektywu, ale nie wiem czy to da jakikolwiek skutek.

Z góry dzięki za pomoc

Domyślnie

Masz typowy problem świeżego posiadacza D70. Ja od niedawna też mam D70 z tym że kupując go zdawałem sobie sprawe że nie robi on do tego stopnia "gotowych" zdjęć jak np 350D czy D50. W dziale forum w którym teraz piszemy kilkakrotnie ten temat był poruszany. Ja co tylko napisze, że te blade kolorki można pięknie podciągnąć poprzez opcje w aparacie. Poczytaj w instrukcji o optymalizacji obrazów i przeczytaj wątki o których mówiłem.

Popatrz tutaj:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12348
    Ostatnio edytowane przez szoton ; 28-10-2006 o 21:12

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Opola

Domyślnie

Witam!
    miałem takie same odczucia po zakupie D70 . Blade kolory, brak nasycenia itp.Musisz wiedziec że D70 dość słabo spisuje się w JPG ( ma taki soft i tyle).Dlatego proponuje przesiadke z JPG na NEF-a i dalszą obróbke w programie graficznym. Naprawde wiele można z niego wydusić . Zresztą zobacz :http://onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=12734

Dwie ostatnie fotki z D80
    Ostatnio edytowane przez GrAn ; 07-11-2006 o 16:36
    D7200*Nikkor 17-55 f2,8 *Nikkor 35 f 1,8*SB 800.*

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gotrek Zobacz posta
    Aparat działa, ale nie jestem specjalnie zadowolony z kolorów jakie uzyskuję w plenerze. Szczególnie blado wychodzi kolor zielony.
    Prawdopodobnie korzystasz z domyślnych ustawień aparatu, czyli tryb barwny, którego używasz to sRGB Ia, przestaw na IIIa lub II i wtedy zieleń będzie znacznie lepsza a kolory bardziej nasycone. Do pejzaży szczególnie polecany jest IIIa.
    Ostatnio edytowane przez spiritchaser ; 29-10-2006 o 23:37

gotrek
    Gość

Domyślnie

serdeczne dzięki za rady. Jak widzę trzeba się nieco pogimnastykować. GrAn - czy fotki, do których przesłałeś link są pierwotnie wykonane w JPG-u czy w NEF-ie?

Szoton - dziękuję za odnośnik do podobnej dyskusji. Przeczytałem i nasuwa mi się taki wiosek, że owszem, posiadanie funkcji wykonywania zdjęć w NEF w jakimś sensie wymusza stosowanie tego formatu w celu poprawienia zdjęcia. Nie rozumiem jednak, dlaczego tryb automatyczny jest tak słaby w porównaniu z konkurencją. Uważam że dla ludzi zaczynających przygodę z lustrzanką cyfrową słabe efekty z automatu mogą większość mocno zniechęcić i nawet nie zadadzą sobie trudu pójscia nieco dalej.

W związku z tym należy chyba rozumieć że dla leniuchów, którzy chcą powoli uczyć się robić dobre zdjęcia (podciąganie NEF-ów itp) a równolegle pstrykać beztrosko dość udane JPG-i Canon wydaje się być lepszą alternatywą?

Pozdrawiam

Domyślnie

Proponuję zacząć od przestawienia WB ze słoneczka ( na słońcu) na chmurkę + 3 , barwa fotki dostanie duzo ciepła , potrzebne kontrastowe, nasycone kolory ? proszę zakupić i uzywać filtru polaryzującego - efekty będą rewelacyjne, a podnieść nasycenie ? są w ustawieniach menu takie funkcje Powodzenia . Cukierkowe barwy nie zawsze są synonimem dobrego zdjęcia .
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Opola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gotrek Zobacz posta
    serdeczne dzięki za rady. Jak widzę trzeba się nieco pogimnastykować. GrAn - czy fotki, do których przesłałeś link są pierwotnie wykonane w JPG-u czy w NEF-ie?

Pozdrawiam
    Wszystkie fotki wykonane w NEF-ie po obróbce zmiejszone i zapisane w jpg

Domyślnie

Przykładowy jpg prosto z aparatu bez zadnej ingerencji - tylko zmniejszony, zrobiony z polarem
    http://ten_mysz.w.interia.pl/zdjecia/DSC_9724_1.jpg
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Opola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MYSZ Zobacz posta
    Przykładowy jpg prosto z aparatu bez zadnej ingerencji - tylko zmniejszony, zrobiony z polarem
    http://ten_mysz.w.interia.pl/zdjecia/DSC_9724_1.jpg
    No fotka super ale to zasługa raczej umiejętności wykorzystania specyficznych warunków atmosferycznych i światełka

Domyślnie

Dzięki, ale to własnie jpg tak krytykowany w D70 . Można, trzeba tylko trochę chcieć

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów