Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie Obiektyw do D60 - do portretu

Pytanie jak w tytule. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to maks. 1000 zł. Z góry dziękuję za pomoc.
    D60 | N35 1.8 AF-S | N18-55 AF-S VR

Domyślnie

sporo już takich było postów..
    a tak to ciężko do body bez śrubokręta wybrać..albo 50 1.8 D i manualne ostrzenie, albo ponad budżet 50mm 1.4 af-s ale tu coś koło 1400 zł wtedy..

Domyślnie

Nie da rady... widzę że w podpisie masz:
    w planach N85 1.8
    Ale on raz że niespecjalnie jest do nabycia poniżej 1k (chociaż trzymam kciuki aby Ci się udało) oraz będziesz miał MF co z wizjerem D60 nie jest "marzeniem każdego fotografa" jeśli chcesz mieć AF to jedynie N AF-S 50/1.4G ale jak już napisano przekroczy twój budżet o 400zł (chociaż myślę że z N85/1.8 będzie podobnie)
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to maks. 1000 zł.
    ja bym kupił dłuższego kita (18-105VR lub 18-135). Moim zdaniem na długim końcu są w porządku jeśli chodzi o portret.
    jakbyś pozbyłsię 18-55 i kupił używkę jednego z powyższych, to może by Ci jeszcze zostało na 50/1.8. Którym byś się przekonał czy ostrzenie manualne Ci odpowiada.
    chyba ze musi być koniecznie długa, jasna stałka.

Domyślnie

Pozwle sobie wypowiedziec sie w temacie.
    D60 nigdy nie robiłem zdjec wiec nie wiem jak z MF jest faktycznie jesli az tak nieciekawie to uderzyłbym w jakas uzywke 50/1.8 AF moze 1.4 całkiem niezle sie spisuja w portrecie, jesli moze byc manual to moze koreanski 85mm?
    Z 50siątki bedziesz zadowolony w domowych amatorskich studyjkach :]
    Ostatnio sie przekonałem ze przy 135mm/2.8 nie ma katastrofy przy recznym ostrzeuniu (D80). Miło mnie zaskoczył ten obiektyw! (Obiektywy dobieram głównie pod portret)

Domyślnie

Miałem 50/1.8 z moim D40, i odradzam jego zakup do D60 (to prawei identyczne puszki). Jesli nie masz DUZEGO doswiadczenia w fotografii, to reczne ostrzenie w naszych body z tym obiektywem to istna loteria. Naprawde szkoda nerwow, i czasu. Do kwoty ktora podales to faktycznie, sprzedac kita, szukac na gieldzie 18-105, lub mozesz kupic calkiem nowy i bedziesz zadowolony. Super spacer-zoom, i na poczatek do portretów bedzie odpowiedni na dłuzszych ogniskowych. Ja takowy posiadam i z moja 35-ka, tworza swietny duet.
    Jak bedziesz cierpliwy i dobrze poszukasz to za kwote kit+1000pln, kupisz ten obiektyw i lampe jesli takiej potrzebujesz, lub cos innego z akcesoriów.
    D90/grip|D50|T17-50/2.8|N35/1.8|N50/1.8|18-55VR|SB-900|Nissin Di866|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marian Kusibab z Przyrowa Zobacz posta
    D60 nigdy nie robiłem zdjec wiec nie wiem jak z MF jest faktycznie jesli az tak nieciekawie to uderzyłbym w jakas uzywke 50/1.8 AF moze 1.4
    Nie wiem tylko gdzie kupisz takie 50/1.8 które będzie miało AF z D60? nawet 50/1.4 to tylko G będzie miało z D60 AF bo wersja D tak samo jak 50/1.8 AF mieć nie będzie mimo że są oznaczone jako obiektywy AF (a może właśnie dlatego) - z D60 autofocus będą miały tylko szkła oznaczone jako AF-S
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Czy można prosić, któregoś z Panów polecających 18-105 do portretu o jakieś przykładowe zdjęcie (oczywiście portretu na długiej ogniskowej). Interesuje mnie jakie daje rozmycie w tle.

Domyślnie

Moim zdaniem zamiana na 18-105 niczego Ci nie da... w sensie że szkoda czasu na takie zamiany, zamienił stryjek siekierkę na kijek. Ja bym raczej dozbierał do tegoż 85/1.8, który planujesz, z zastrzeżeniem, że on ostry to nie jest przy 1.8, ale pewnie dlatego 85/1.4 jest tyle droższy. Inna opcja: 50/1.4G, który ostry jest od 1.4, tudzież 35/1.8G. To już może trudno nazwać portretem, ale na DX od biedy... no i w końcu to Ty "robisz portret", a nie obiektyw. Dlatego do tego czasu bym na Twoim miejscu wyciskał co się da z tego 18-55 i zbierał na coś z prawdziwego zdarzenia, a najbardziej chyba jednak na 50/1.4G - ze względu na to, że 85/1.8 nie da Ci AF... To już lepiej Samyanga/Falcona 85/1.4 może?
    Do rozważenia - 85/3.5 makro, który właśnie się pojawił, ale ja nic nie wiem jeszcze na temat tego szkła.

EDIT: a sample z 18-105 możesz sobie, że tak powiem brutalnie, wygooglać, albo znaleźć na pbase.com ...
    Ostatnio edytowane przez karolt ; 20-12-2009 o 13:50
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Właśnie też od razu pomyślałem o Samyangu 85/1. -, cena w granicach budżetu, jakość ponoć OK a wydawać więcej pieniędzy na Nikkora żeby i tak ostrzyć manualnie nie ma sensu...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów