Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: 105/2.0 DC i FF

conik
    Gość

Domyślnie

teraz to juz zdurnialem
    korekta dla obiektywu +20 i dalej jest FF
    korekta dla korpusu +20 i trafia idealnie w punkt
    ki h....?

Domyślnie

a to u siebie tez kiedys zauwazylem, ze korekta globalna daje ciut inne efekty niz lokalna dla szkla

mimo wszystko - jesli zalezy Ci na szkielku DC - poszukalbym innego egzemplarza, ktory miescilby sie w +20 przy korekcji indywidualnej

na forach zagranicznych generalnie norma jest korekcja miedzy +10 a +20 i jest to cecha pt. ten typ tak ma

co ciekawe problem nie wystepuje ze starszymi korpusami cyfrowymi i analogowymi

takze jakies drobne roznice hard lub softwarowe zwiazane z AF w nowych puszkach wychodza

alternatywny plan awaryjny to sprobowac DC na +F2 (przesunie Ci to nieco pkt ostrosci we wlasciwym kierunku) i od tego miejsca zapinac korekcje indywidualna

ale ja bym mimo wszystko szukal innego egz

ps. piszemy go przez "ch", zeby byl dluzszy
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 15-12-2009 o 23:51

conik
    Gość

Domyślnie

kichu juz gdzies wyczytalem ze korekta dc pomaga
    f2-dc2 i korekta dla szkla +20 - trafia w punkt to samo analogicznie dla wyzszych wartosci f i dc
    kurcze gdyby byla korekta do 30 to bym sie zmiescil
    ciekawe ze pozostale moje szkielka trafiaja w punkt bez korekt

Domyślnie

jesli musisz trafic w punkt na dc +f2 oraz +20 to daj sobie spokoj

na moich - w sensie przerabianych przeze mnie szklach - to bylo tak ze punkt to albo samo dc +f2 albo samo +20 (przy dc=0)

ta niekompatybilnosc to jakies czary mary zwiazane z kompatybilnoscia funkcji DC i ukladami af w nowych body

to samo szkielko podpiete np. do d100 pracowalo idealnie

u mnie tez na korpusach na ktorych dc wymagaly korekty wszystkie inne szkla pracowaly normalnie
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 15-12-2009 o 23:56

Domyślnie

to teraz wiadomo, że nowy firmware do puszki powinien dopuszczać korektę +/- 100

a tak na serio, to zdziwiony jestem, że korekta "globalna" działa inaczej niż indywidualna
    Mamiya + Sony

conik
    Gość

Domyślnie

no niestety na to wychodzi ze globalna korekta jest jakby "mocniejsza" ale w przypadku jednego szkla to bez sensu bo nie mozna globalnej przypisac do konretnego obiektywu a "obiektywowa" jest zbyt mala
    poza tym logicznie knujac powinno byc tak ze korekta globalna jest baza od ktorej liczy sie korekta szkla tymczasem wychodzi cos....w zasadzie niewiadomo co...
    dla mnie wniosek taki ze powinna byc jedna skala ale wieksza
    Ostatnio edytowane przez conik ; 16-12-2009 o 00:07

Domyślnie

to prawda, bo ta globalna jest na grzyb. ale przyznasz, że jeśli zwiększyliby zakres korekty to wiele problemów by zniknęło, a myślę, że takie rozszerzenie możliwości korekty nie jest jakiś dużym problemem
    Mamiya + Sony

Oszczędny w słowach Awatar yogur
    Miasto
    Tczew/Trójmiasto

Domyślnie

to może globalną na +20 a indywidualną dla szkieł które nie wymagały do tej pory korekty na -20 - no ale to już kombinacje - raczej bym odesłał

conik
    Gość

Domyślnie

no skoro globalna dziala mocniej to znaczy tyle ze da sie pojechac mocniej w jedna albo druga strone wiec czemu nie zrobic tego dla szkiel....juz widze odpowiedz nikona ....BO NIE!

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów