poszla PW
Szukaj
teraz to juz zdurnialem
korekta dla obiektywu +20 i dalej jest FF
korekta dla korpusu +20 i trafia idealnie w punkt
ki h....?
a to u siebie tez kiedys zauwazylem, ze korekta globalna daje ciut inne efekty niz lokalna dla szkla
mimo wszystko - jesli zalezy Ci na szkielku DC - poszukalbym innego egzemplarza, ktory miescilby sie w +20 przy korekcji indywidualnej
na forach zagranicznych generalnie norma jest korekcja miedzy +10 a +20 i jest to cecha pt. ten typ tak ma
co ciekawe problem nie wystepuje ze starszymi korpusami cyfrowymi i analogowymi
takze jakies drobne roznice hard lub softwarowe zwiazane z AF w nowych puszkach wychodza
alternatywny plan awaryjny to sprobowac DC na +F2 (przesunie Ci to nieco pkt ostrosci we wlasciwym kierunku) i od tego miejsca zapinac korekcje indywidualna
ale ja bym mimo wszystko szukal innego egz
ps. piszemy go przez "ch", zeby byl dluzszy![]()
Ostatnio edytowane przez kichu ; 15-12-2009 o 23:51
kichu juz gdzies wyczytalem ze korekta dc pomaga
f2-dc2 i korekta dla szkla +20 - trafia w punkt to samo analogicznie dla wyzszych wartosci f i dc
kurcze gdyby byla korekta do 30 to bym sie zmiescil
ciekawe ze pozostale moje szkielka trafiaja w punkt bez korekt
jesli musisz trafic w punkt na dc +f2 oraz +20 to daj sobie spokoj
na moich - w sensie przerabianych przeze mnie szklach - to bylo tak ze punkt to albo samo dc +f2 albo samo +20 (przy dc=0)
ta niekompatybilnosc to jakies czary mary zwiazane z kompatybilnoscia funkcji DC i ukladami af w nowych body
to samo szkielko podpiete np. do d100 pracowalo idealnie
u mnie tez na korpusach na ktorych dc wymagaly korekty wszystkie inne szkla pracowaly normalnie
Ostatnio edytowane przez kichu ; 15-12-2009 o 23:56
to teraz wiadomo, że nowy firmware do puszki powinien dopuszczać korektę +/- 100
a tak na serio, to zdziwiony jestem, że korekta "globalna" działa inaczej niż indywidualna
Mamiya + Sony
no niestety na to wychodzi ze globalna korekta jest jakby "mocniejsza" ale w przypadku jednego szkla to bez sensu bo nie mozna globalnej przypisac do konretnego obiektywu a "obiektywowa" jest zbyt mala
poza tym logicznie knujac powinno byc tak ze korekta globalna jest baza od ktorej liczy sie korekta szkla tymczasem wychodzi cos....w zasadzie niewiadomo co...
dla mnie wniosek taki ze powinna byc jedna skala ale wieksza
Ostatnio edytowane przez conik ; 16-12-2009 o 00:07
to prawda, bo ta globalna jest na grzyb. ale przyznasz, że jeśli zwiększyliby zakres korekty to wiele problemów by zniknęło, a myślę, że takie rozszerzenie możliwości korekty nie jest jakiś dużym problemem
Mamiya + Sony
to może globalną na +20 a indywidualną dla szkieł które nie wymagały do tej pory korekty na -20 - no ale to już kombinacje - raczej bym odesłał
no skoro globalna dziala mocniej to znaczy tyle ze da sie pojechac mocniej w jedna albo druga strone wiec czemu nie zrobic tego dla szkiel....juz widze odpowiedz nikona ....BO NIE!![]()
Skontaktuj się z nami