Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Talking Parasolka - softbox

Witam serdecznie.
    Proszę o pomoc w wytłumaczeniu amatorowi różnicy pomiędzy parasolką-softbox z czarna i białą czaszą.
    Zamówiłam jako prezent na allegro parasolkę z czarną czaszą, jednak nastąpiła pomyłka i przyszła z białą.
    Teraz nie wiem czy jest sens wymieniać sprzęt. Wiem, że pewnie to co jest "lepsze" zależy od tego do jakich celów miało być użyte. No więc, z tego co wiem głównie chodzi o wykorzystanie przy robieniu portretów.

Domyślnie

Przyszła biała transparentna? Wrzuć linki do aukcji żeby można było łatwiej odpowiedzieć na pytanie.
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

biala mozesz uzywac na dwa sposoby - odbijac od niej, i swiecic poprzez nia..
    Czarna mozesz tylko odbijac (jesli w srodku ma powierzchnie odblaskowa)... no chyba ze nie ma to wtedy na deszcz tylko...
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Domyślam się, że chodzi o
    (1) http://funsports.pl/p,pl,47,parasolk...acy+100cm.html - świeci "szeroko"
    (2) http://funsports.pl/p,pl,138,parasol...acy+100cm.html - bardziej kierunkowo
    I jedna i druga jest przydatna

Dziękuję za info. Dokładnie o takie parasolki chodzi.
    Dzisiaj ma dzwonić do mnie funsports ale chyba odpuszczę wymianę skoro jak Panowie mówicie obie parasolki są przydatne do pstrykania portretów. Tak, czarna miała mieć srebrną powłokę, dlatego też sie wystraszyłam, że to co przyszło jest uboższe w funkcje :P
    Tylko zastanawia mnie to czy ta z białą czaszą http://www.allegro.pl/item846220750_...la_czasza.html nie jest łatwo zastępowalna zwykłą białą parasolką?? Co w takim razie daje czarna osłonka? Chroni przed utratą światła?
    Ostatnio edytowane przez vampajerka ; 16-12-2009 o 10:42

Domyślnie

Dokladnie, mniej swiatla ucieka, plus swieci tylko i wylacznie biala powierzchnia (nie masz swiatla w inne kierunki)

Domyślnie

Zrób sobie próbne zdjęcia z osłonką i bez - będziesz widział od razu różnicę.
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Problem w tym, że parasolka jak pisałam wcześniej jest na prezent. I cały sprzęt nie jest u mnie więc nic nie mogę sprawdzić, a gdybym chciała go pożyczyć, można by się było domyślić co kupiłam.
    Mam jeszcze pytanko co do odpowiedzi Rogera:
    "biala mozesz uzywac na dwa sposoby - odbijac od niej, i swiecic poprzez nia.."
    Czy jeśli będę chciała uzyskać światło odbite od białej powierzchni to czarna osłonka go nie pochłonie?? Jaki będzie efekt??

Domyślnie

Nie ja to napisałem ale jeśli chodzi o sposób jej wykorzystania to możesz świecić przez nią z założoną osłonką lub wykorzystać ją do odbicia - wtedy osłonkę musisz zdjąć. Minus tego drugiego sposobu jest taki że w porównaniu do parasolek z typowym odbłyśnikiem stracisz mnóstwo światła i dodatkowo w małych pomieszczeniach poleci ci ono na wszystkie strony generując niechciane odbicia.

Domyślnie

ok, rozumiem nie wybadałam jeszcze tego, że osłonkę można zdjąć.
    Dziękuję za informacje, trochę mi rozjaśniły umysł
    A parasolka zostaje. Za rezygnację z zamieszania zw. z odsyłaniem towaru obiecano mi nawet mały gratisik przy kolejnym zamówieniu. hehe

pozdrawiam pomocnych Forumowiczów

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów