Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: zdjęcia nocne

graba007
    Gość

Domyślnie zdjęcia nocne

Posiadam nikona d80. jestem nowicjuszką. jak zrobić optymalne zdjęcia nocne i optymalne zdjęcia sportowe?. Ustawiam przesłone i migawke na różne sposoby (w trybie manualnym) i wychodzą czarne zdjęcia. może ktos wie o co chodzi. boje sie ze kupiłam uszkodzony aparat. A może robie jakieś błędy i mam źle ustawiony aparat?! podpowiedzcie mi prooszee.pozdrawiam.

Domyślnie

Ustawiam przesłone i migawke na różne sposoby (w trybie manualnym) i wychodzą czarne zdjęcia.
    Tzn. na jakie ustawiasz?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Oszczędny w słowach Awatar KOZI2000
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

to jest chyba jakas prowokacja
    | D90 | MB-D80 | N35 1.8 | N50 1.8 | N18-105 VR | N70-300 VR | Benro A-500EX + BH2 | Naneu Alpha-L |

Domyślnie

uuu...ciężki temat! Tutaj może pomóc tylko któryś z moderatorów...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez graba007 Zobacz posta
    ... i wychodzą czarne zdjęcia
    Podstawowa zasada fotografii - dekielek trza zdjąć
    A tak poważnie to instrukcja nie boli. Zacznij od trybów P,A, S. Udanych eksperymentów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez graba007 Zobacz posta
    Ustawiam przesłone i migawke na różne sposoby (w trybie manualnym) i wychodzą czarne zdjęcia.
    No, jeżeli noc jest czarna, to i zdjęcia też... Zanim zaczniesz manualić, to najpierw zmierz oświetlenie i od tych parametrów zacznij eksperymentować.
    Piotr

Domyślnie

Sprobuj zmienic kompensacje ekspozycji

Domyślnie

Witam. Może zacznij od programów tematycznych które masz na pokrętle. Dopiero potem P,S,A, a na koniec( jak już zdobędziesz większą wiedzę ) zostaw sobie manuala.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan W Zobacz posta
    Witam. Może zacznij od programów tematycznych które masz na pokrętle. Dopiero potem P,S,A, a na koniec( jak już zdobędziesz większą wiedzę ) zostaw sobie manuala.
    Pozdrawiam.
    Generalnie w zdjęciach sportowych to tylko M. Przecież warunki są takie same przy meczach, to ustawia się jeden czas i jedną przesłonę i można lecieć.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

No post nie zachęca do odpowiedzi... ale postaram się przełknąć komentarz i napisać coś pomocnego Po pierwsze: zdjęcia nocne=statyw! (Zresztą statyw jest ogólnie niezbędnym narzędziem przy fotkach). Zaznaczam, że poniższe porady są wielkim uproszczeniem i wszystko zależy od warunków oraz od efektów jakie chcemy uzyskać.Więc jak już masz statyw to spróbuj zrobić tak: ISO 100; Przysłona: F11; Czas 15s. W zależności od tego jaki rezultat uzyskasz manewruj czasem w dół lub górę. Jeżeli zdjęcie będzie zbyt ciemne daj dłuższy czas. Jeżeli za jasne skróć czas.
    D80 + N50 1.8 + Nissin Di622
    www.zdjeciaslubne.za.pl; Drugie hobby http://www.zegarmistrzwroclaw.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów