Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Ja po prostu szukam na oko... po jakims czasie oko sie wyczula...
    Kolega ktory skonczyl filmowke (fotografie) opowiadal mi raz jak mieli zajecia - z czegos tam... Przyszla pani ktora prowadzila zajecia... i poprosila by sprawdzili punktowo pomiar swiatla w danym miejscu. Wszyscy wzieli aparaty - a ona napisala na tablicy wynik (oczywiscie sala byla z oknami, w dzien wiec nie mozna bylo zakladac ze zna wynik)... oczywiscie jej wynik byl idealny... Oko potrafi sie wyrobic - a nasz umysl zaadaptowac wiedze z doswiadczenia. Dlatego tak szybko uczymy sie pracujac na M i punkcie... Przejscie w tryb jakiejkowliek automatyki (A, S, P) wylacza myslenie...
    Oczywiscie - w trudnych sytuacjach.. lepiej jest robic na automatyce - lecz kiedy mozemy - mozna skorzystac z Manulala lub chociaz punktu -
    Po pewnym czasie oko samo zaczyna zauwazac punkty z ktorych mierzymy swiatlo - jak nie - zawsze mamy cyfre i mozemy sprawdzic wynik na wyswietlaczu
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

Ok. Wszystko jasne. Matryca wtedy, kieyd czlowiek nie ma czasu, nie ma zbyt duzych kontrastow i ogolnie kiedy chce nam sie "wygodnie" zrobic zdjecie. Punktowy - mamy pelna kontrole na eskpozycja, wykorzystujac system strefowy i troche wprawy i naswietlasz tak jak chcesz (dzieki temu w koncu udalo mi sie zrobic poprawnie naswietlone zdjecie mojemu czarnemu kotu - nie jest juz szarym kotem, lub czarna dziura na zdjeciu ). Ale do czego i w jakich sytuacjach uzyc CW? W systemie strefowym ciezko, bo tak naprawde nie wiadomo z czego dokladnie CW zbiera dane i jak je przetworzy. Matryca tez to nie jest.
    W sumie wyszlo mi na to, ze przestalem uzywac CW, a uzywam albo matryca (z masa korekcji, bo inaczej w Nikonie sie nie da), albo punktowo. A przeciez w zwyklych manualnych aparatach z tego co sie orientuje byl wlasnie pomiar CW, a nie punktowy (nawet Canon 20D nie ma punktowego!).

Domyślnie

Ja bym zamiast matrycy uzywal wlascie CW - jest dokladniejszy i bardziej przewidywalny - badz co badz - to Ty kontrolujesz co jest w srdoku (gorce) pomiaru. D70 umozliwia wybor wielkosci pola -12, 10, 8, 6 - co daje nam swietne narzedzie... CW uzywalbym wlasnie do zdjec na dzien dobry... Oczywiscie - nalezy myslec przy uzywaniu owego pomairtu - pamietac ze szczyt to 75% a reszta 25% wagi, ale to daje dosc przewidywalne efekty...
    Punktu uzywalbym w dosc trudnych sytuacjach oswietleniowych z duzym kontrastem sceny.
    Dlaczego Canon nie uwaza punktu za potrzebny? coz... tu moze odpowiedziec tylko inz z Canona - pewnie dlatego, ze realizacja takiego punktu niesie za soba jakies tam koszty. Poza tym -cyfra fotografuje sie troche latwiej - mozna uzyc RAWa lub zrobic zdjecie jeszcze raz ... choc ja jednak wolalbym punkt.
    Co do zwyklych aparatow - zgadza sie - centralnie wazony byl podstawowym pomiarem. Lecz nawet w instrukcjach tych aparatow mozna bylo przeczytaz, iz gdy robisz zdjecie pod slonce - podejdz blisko do fotografowanej osoby - wykonaj pomiar i ustaw parametry dopiero pozniej skadruj ponownie i wykonaj zdjecie... Ma to swoj oczywisty powod - brak punktu - ktory ulatwia zycie - jest wlasnie takim podejsciem na odleglosc - wskazujemy niczym paluszkiem --> o tu , tu ma byc dobrze...
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Dlaczego Canon nie uwaza punktu za potrzebny? coz... tu moze odpowiedziec tylko inz z Canona - pewnie dlatego, ze realizacja takiego punktu niesie za soba jakies tam koszty. Poza tym -cyfra fotografuje sie troche latwiej - mozna uzyc RAWa lub zrobic zdjecie jeszcze raz ... choc ja jednak wolalbym punkt.
    I nie musi ściemniać o 1%...

Domyślnie

I nie musi ściemniać o 1%...
    Jajko Ci zaszkodzilo?
    Ty chyba nie masz co robisz, tylko sledzisz internet w poszukiwaniu miejsc gdzie moglbys siac swoja wiare...
    "A teraz pobozny czlowieku, pomodl sie... "... do Canona
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Tu znajdziesz bardzo dobry artykuł na temat pomiaru punktowego:

http://www.fotoamator.szm.com/Techni...a-pompunkt.htm

K.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów