Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Cullmann dc 25

Domyślnie Cullmann dc 25

Hej. Mam pytanie do starych wyjadaczy, którzy mogli spotkać się z takim sprzętem. Dostałem od znajomego lampę Cullmann DC 25. Jednak trochę się gubię w tym manualu cudownym, a dokładnie, to nie rozumiem oznaczeń nr 3. 1ką ustawiam iso, 2ką ogniskową obiektywu. Jak przestawię trójkę na "W" to zmienia się skala na mniejszą.

Wytłumaczy to ktoś? Nie musi być mocno łopatologicznie

Lampa ma ogólnie być do Zenita, ale nie chcę marnować cennych klatek Ilforda na testowanie.
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

Albo nikt z Forumowiczów nie miał tego modelu na stanie, albo wszyscy, którzy go posiadali [bądź też posiadają nadal] pstrykają śluby niedzielne
    Ostatnio edytowane przez KaeF ; 13-12-2009 o 18:18 Powód: literówki
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

Ja widzę to tak:

A - Automatyka tyrystorowa lampy.
    M - Manual
    W - (Wide) - Lampa się przestawia (lub tylko skala) do szerokiego świecenia. Nie wiadomo czy nie powinno też być jakieś nakładki na szybkę palnika.

Ale mogę się mylić
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Takie laickie pytanie może - co to jest "Automatyka tyrystorowa lampy"?

To moje domysły były dosyć bliskie Widząc zmniejszenie skali na opcji W pomyślałem że to na szerokie kąt, gdzie skala jest do ok. 3m.. Dyfuzorki na lampę też dostałem

W takim razie pytanie jeszcze jedno. Jak na tym dobrać moc do odbijania od ścian i sufitów? albo do dopełniającego błysku za dnia [np pod słońce? Na Nikonie mam Nissina 622 i w nim jest full, 1/2, 1/4 itd, więc jest prościej, a do tego dochodzi, to że mogę spojrzeć na zdjęcie i ewentualnie poprawić. Na Zenicie chciałbym najpierw wszystkiego się dowiedzieć, a dopiero potem pstrykać testową rolkę z lampą.
    Pozdrawiam, Kamil

Domyślnie

1. O automatyce własnej lampy piszą w internecie i jak tego używać.
    2. W - równie dobrze może oznaczać Winder, patrz opis tej aukcji.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    2. W - równie dobrze może oznaczać Winder, patrz opis tej aukcji.
    Właśnie to chciałem napisać. Lampa błyska nie pełną mocą, ale za to w krótkich odstępach, dlatego mniejszy zasieg błysku.

Domyślnie

Dzięki serdeczne. Właśnie znalazłem masę informacji o automatyce lampy i będę się dokształcał. A winder mi się na razie nie przyda z Zenitem, bo nie zdążę cyknąć zdjęcia, przeciągnąć film i znów zdjęcia w ciągu sekundy

Dzięki wielkie za pomoc. Temat chyba może zostać otwarty na wypadek gdyby ktoś jeszcze chciał się o coś zapytać w związku z tą lampą.
    Pozdrawiam, Kamil

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów