Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie W czym przechowujecię chemię?

W czym przechowujecię chemię? Głownie chodzi mi o tanie sposoby bo 30 zł za charmonijkową butelke to skandal.
    Jakieś sprawdzone sposoby? Proszę o rady.

Domyślnie

Mozna stosowac zwykle pety + Protectan tetenala (gaz w sprayu, ktos tam twierdzil, ze to cos zwyklego aka propan-butan i nie warto przeplacac). Gaz osiada na powierzchni chemii zabezpieczajac ja przed utlenianiem sie. Butelki z koncentratem po otworzeniu tez tak traktowalem.

pzdr.
    A.
    Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 19-10-2009 o 09:43

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

Tak na marginesie to Harmonijkowa.

Jednak jest to dobre rozwiązanie. Nie polecam tego sprayu. Po latach w ciemni została harmonijka.
    Możesz też owinąć butelkę po wodzie czarną folią z worka od śmieci. Też ją możesz ścisnąć i zakręcić, żeby powietrza nie było.
    Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu i opisywaniu chemii. Chemia lubi chłód i ciemność - tak jak wino
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    Nie polecam tego sprayu.
    A masz ku temu jakies racjonalne przeslanki? Moze latami bladzilem i o tym nie wiem?

pzdr.
    A.

Domyślnie

Myslę że narazie spróbuję z tym workiem. Wygląda że może działać. Dzięki za rady.

Domyślnie

Jeśli nie boisz się szkła, to polecam wycieczkę do apteki gdzie jest receptura. Jak dobrze pogadasz, to wyrwiesz butelki z ciemnego szkła po wodzie destylowanej - pojemności bodaj od 100ml do 1l.
    Mi się udało w ten sposób pozyskać naczynia do przetrzymywania chemii.
    NIKON
    I powiedział Pan: "A gdyby pytali o mnie ateiści... to mnie nie ma!"

Domyślnie

Właśnie z tym szkłem to nie bardzo. Wolę coś z tworzywa. Zawsze wieksze bezpieczeństwo. Tym bardziej że na ciemnie adaptuję łazienkę i z miejscem średnio. Jeszcze potłukę i amen.

Domyślnie

Szkło...wiadomo, różnie to bywa.
    Mimo ceny harmonijki są najlepsze, oprócz tego, że nieoprzezroczyste to pozwalają przetrzymać praktycznie dowolną ilość płynu prawie bez powietrza w butelce.
    Odżałuj te parę groszy bo warto.
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Lodówka....
    700 i stałki

Domyślnie

A ja robię tak:
    1. Rozrobiony wywoływacz (stock) przechowuję w butelkach aptecznych 200ml napełnionych pod korek. Gdy wywołuję film to dodaję taką samą objętość wody i mam stężenie 1:1, gdy chcę stock (0:1) to używam dwóch porcji.
    2. Pozostałe odczynniki przechowuję w plastikowych butelkach po różnej chemii.

Butelki harmonijkowe mam, ale ich nie używam bo źle się je płucze.
    FUJI+NIKON

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów