W czym przechowujecię chemię? Głownie chodzi mi o tanie sposoby bo 30 zł za charmonijkową butelke to skandal.
Jakieś sprawdzone sposoby? Proszę o rady.
Szukaj
W czym przechowujecię chemię? Głownie chodzi mi o tanie sposoby bo 30 zł za charmonijkową butelke to skandal.
Jakieś sprawdzone sposoby? Proszę o rady.
Mozna stosowac zwykle pety + Protectan tetenala (gaz w sprayu, ktos tam twierdzil, ze to cos zwyklego aka propan-butan i nie warto przeplacac). Gaz osiada na powierzchni chemii zabezpieczajac ja przed utlenianiem sie. Butelki z koncentratem po otworzeniu tez tak traktowalem.
pzdr.
A.
Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 19-10-2009 o 09:43
Tak na marginesie to Harmonijkowa.
Jednak jest to dobre rozwiązanie. Nie polecam tego sprayu. Po latach w ciemni została harmonijka.
Możesz też owinąć butelkę po wodzie czarną folią z worka od śmieci. Też ją możesz ścisnąć i zakręcić, żeby powietrza nie było.
Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu i opisywaniu chemii. Chemia lubi chłód i ciemność - tak jak wino![]()
instagram.com/darkroomnightlife
Myslę że narazie spróbuję z tym workiem. Wygląda że może działać. Dzięki za rady.
Jeśli nie boisz się szkła, to polecam wycieczkę do apteki gdzie jest receptura. Jak dobrze pogadasz, to wyrwiesz butelki z ciemnego szkła po wodzie destylowanej - pojemności bodaj od 100ml do 1l.
Mi się udało w ten sposób pozyskać naczynia do przetrzymywania chemii.![]()
NIKON
I powiedział Pan: "A gdyby pytali o mnie ateiści... to mnie nie ma!"
Właśnie z tym szkłem to nie bardzo. Wolę coś z tworzywa. Zawsze wieksze bezpieczeństwo. Tym bardziej że na ciemnie adaptuję łazienkę i z miejscem średnio. Jeszcze potłukę i amen.
Szkło...wiadomo, różnie to bywa.
Mimo ceny harmonijki są najlepsze, oprócz tego, że nieoprzezroczyste to pozwalają przetrzymać praktycznie dowolną ilość płynu prawie bez powietrza w butelce.
Odżałuj te parę groszy bo warto.
pozdrawiam, Wojtek
A ja robię tak:
1. Rozrobiony wywoływacz (stock) przechowuję w butelkach aptecznych 200ml napełnionych pod korek. Gdy wywołuję film to dodaję taką samą objętość wody i mam stężenie 1:1, gdy chcę stock (0:1) to używam dwóch porcji.
2. Pozostałe odczynniki przechowuję w plastikowych butelkach po różnej chemii.
Butelki harmonijkowe mam, ale ich nie używam bo źle się je płucze.
FUJI+NIKON
Skontaktuj się z nami