Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: ducho;plamy

Domyślnie ducho;plamy

1

2

3

no właśnie czasami, nigdy nie wiadomo kiedy pojawia się cosik takowego, i szukam wyjaśnienie, nie ważne jaki kompakt, bo widuję to w różnych, szukałem też coś w necie, ale te tłumaczenia mnie nie przekonują i jeśli na 2 - można powiedzieć, że ma to coś wspólnego z odbiciami to na pozostałych ?
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

To prawdopodobnie jest tzw. kurz. Czasami może to być blik z jakiejś lampy. Szkoda, że nie wrzuciłeś całych zdjęć.

Domyślnie

Dla sprawdzenia proponuję zrobić zdjęcia różnymi obiektywami. Ponieważ mam wrażenie że te plamy są do siebie bardzo podobne i mogą pochodzić od obiektywu, należałoby dokładnie sprawdzić (lub wyeliminować) optykę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WALOD Zobacz posta
    Dla sprawdzenia proponuję zrobić zdjęcia różnymi obiektywami. Ponieważ mam wrażenie że te plamy są do siebie bardzo podobne i mogą pochodzić od obiektywu, należałoby dokładnie sprawdzić (lub wyeliminować) optykę.
    mój KOMPAKT nie ma wymiennej optyki

- piszą o kurzu, ale czy osobą z lampami pierścieniowymi (blisko optyki) coś takiego wychodzi ? -po za tym jak dla mnie jest to za duże na kurz
    4

5
    Ostatnio edytowane przez bogdi64 ; 10-12-2009 o 20:32
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    mój KOMPAKT nie ma wymiennej optyki

- piszą o kurzu, ale czy osobą z lampami pierścieniowymi (blisko optyki) coś takiego wychodzi ? -po za tym jak dla mnie jest to za duże na kurz
    [ciach]
    Jak najbardziej. Im bliżej obiektywu jest źródło światła, tym większe prawdopodobieństwo, że pojawią się odbicia od drobinek kurzu zawieszonych w powietrzu. A duży jest ze względu na to, że jest przed GO.
    Ostatnio edytowane przez waldeka ; 10-12-2009 o 21:52 Powód: Literówka

Domyślnie

Na stronach z teoriami spiskowymi lubią uznawać to za kosmitów. Serio. Kolega raz się mnie pytał czy to możliwe że to jakieś obce formy życia.
    Kurz lub jakikolwiek inny pył poza głębią ostrości + flesz no i mamy takie babole.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Na 1000% jest to efekt powstający w wyniku połączenia kurzu i lampy błyskowej.

Domyślnie

Poszukaj w necie pod hasłem orby
    D300, + 35/2 + 180/2.8 + 60/2.8 +T12-24

Domyślnie

oczywiście, że to orby. Wy z tym kurzem to tak na serio? Może pora dorosnąć
    http://www.paranormalium.pl/czym-sa-...6,artykul.html
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rial Zobacz posta
    Poszukaj w necie pod hasłem orby
    Dokładnie Co prawda jestem fanem teorii spiskowych, ale tu akurat uważam że to kurz w połączeniu ze światłem
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów