Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: P90

Domyślnie P90

Witam.

Kilka dni temu kupiłam aparat COOLPIX P90 i próbuje robić zdjęcia w różnych warunkach i na różnych ustawieniach.Jednak najczęściej są to zdjęcia robione w pomieszczeniach. Niestety praktycznie wszystkie zdjęcia są niewyraźne, za mgłą i blade. Proszę o pomoc i porady jak ustawić ten aparat by zdjęcia były lepszej jakości niż zdjęcia jakie robiłam do tej pory COOLPIXEM 5900.

Domyślnie

Wklej przykładowe zdjęcie to powiem Ci w czym rzecz.

Domyślnie

oto kilka przykladowych fotek

Domyślnie

Napisz jeszcze na jakim programie robisz. AUTO, P, A, S, M ??

Domyślnie

z tego co pamiętam to pierwsze robiłam na scene(automatyczne dopasowanie) a pozostale w trubie auto ale moge sie mylis

Domyślnie

Problemem tych zdjęć jest ich nieostrość lub/i ostrość tam, gdzie nie powinny być ostre. Włącz aparat, pokrętło ustaw na P, naciśnij MENU -> Tryb pól AF, potem w zależności czego chcesz wybierz najlepiej ręczny. Wyjdź z menu. Nacisnij przycisk na środku joysticka i jojstickiem przesuwaj tą rameczkę na środku (ramkę AF) tam, gdzie chcesz mieć ostre. To tak na początek.

EDIT: nacisnij na jojstick i zrób zdjęcie. Oczywiście naciśnij spust migawki do połowy, żeby aparat złąpał ostrość, ta rameczka pojawi się zielona zamiast białej, nacisnij spust do końca.

Domyślnie

A jak robisz na Scene to musisz w menu wybrać jaki typ zdjęcia chcesz zrobić, Automatyczne dopasowanie jest na AUTO. Na Scene sa to tryby w zależności od sytuacji, Portret, Krajobraz itp. Sama zobacz.

Domyślnie

Na 2 zdjęcie ostrość jest na kurtce, a powinna być na twarzy, a jeszcze lepiej na oczach. A ta "mgła" z tyłu to bokeh, tak powinno być, żeby było dobrze.

Domyślnie

Jak potestujesz wklej coś próbnego, to zobaczymy czy tędy droga.

Domyślnie

hmmm zobaczę jak to z tym będzie :P hmmm powiem jeszcze tak ze brak w tych zdjęciach koloru, wcześniejszy aparat robił zdjęcia nasycone pełne życia.Jeszcze zauważyłam że fotki robione na zewnątrz są o wiele lepsze niż te w pomieszczeniach. Mam nadzieję że kiedyś ten aparat będzie mnie ciszył a nie jak narazie tylko zasmucał

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów