Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Obiektywy typu AF-S

Mam nikona D5000 i obiektywy z wbudowanym silnikiem autofokusa. Chciałbym kupić jakiś starszy analogowy aparat nikona. A pytaniem mam czy będę mógł podpiąć pod nie posiadane szkiełka, i czy będą działały.

Domyślnie

Co to za szkła?
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Będą, z pewnymi ograniczeniami. Szczegóły masz tu:
    http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
    W skrócie:
    Jeśli to szkła DX, to najpewniej będą winietować (choć niektóre, np. 35/1.8 DX, spisują się świetnie także na pełnej klatce).
    Jeśli to będzie naprawdę stary aparat, a obiektyw będzie typu G (bez pierścienia przysłon), to nie będzie mógł pracować w trybie A (priorytet przysłony) i M (manual).
    Jeśli to naprawdę stary aparat, to nie będzie działać VR.
    Ale generalnie prawie wszystko da się podłączyć do prawie wszystkiego i da się robić zdjęcia - poza tymi, przy których masz tam czerwony napis NO - tych nie wolno/nie da się podłączyć w ogóle. Z resztą można się bawić.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Szkła Nikkora wszystkie AF-S 18-105, 70-300, strzałka 50. Nad aparatem jeszcze się zastanawiam, nie mam sprecyzowanego modelu N90 albo F90X.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymon_ryba Zobacz posta
    Szkła Nikkora wszystkie AF-S 18-105, 70-300, strzałka 50. Nad aparatem jeszcze się zastanawiam, nie mam sprecyzowanego modelu N90 albo F90X.
    Jeśli 70-300 i 50 to AF-Sy to polecam raczej F80 - będą w pełni działały z tym korpusem. O 18-105 możesz zapomnieć na każdym analogowym body, chyba że chcesz mieć wielką winietę - to szkło do formatu DX.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Ja bym kupił F4(s) godząc się z ograniczeniami, ale to ja (no i ewentualnie szkła bym zmienił nawet w razie potrzeby)
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Ja bym kupił F4(s) godząc się z ograniczeniami, ale to ja
    Tia... i nigdy więcej w życiu już nie weźmie D5000 do ręki. I po co mu to?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

E tam, ja czasem biorę inne. Ale fakt, że raczej tylko do pracy.

Uprawnienia umieszczania postów