Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
    Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie konserwacja systemu operacyjnego

Temat dyskusyjny co w ogóle myślicie o zabiegach konserwacyjny SO ?
    Jakie macie doświadczenia pozytywne, jakieś programiki. Ja używam odkurzacza, RegClenara do czyszczenia rejestru, zewnetrzengo defragmentatora dyskeper czy jakoś tak. Czy bezpiecznie można dokonać defragmentacji samego rejestru ? Jak nowy SO W7 w tym się znajduje, czy też się tak zamula jak XP ?

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

Ja uzywam :

-do czyszczenia rejestru, plikow cooki, temp, prefech itp. - CCleaner
    - defragmentacja - windowsowkiej defragmentacji
    -co jakis czas odpale HijackThis do sprawdzenia czy jakis robak, badz inny syf nie dostal sie do systemu
    - jak cos powaznego dzieje sie z systemem odpalam ComboFix-a

Co rozumiesz przez zamulanie ?
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SzMuD Zobacz posta
    Co rozumiesz przez zamulanie ?
    Subiektywnie odczuwalne spowolnienie wykonywania operacji od prostych typu klikniecie na folderek celem go otwarcia do przeglądarki internetowej, rzez otwierani PSa czy uruchamianie komputera. Po świeżej instalacji XP z dnia na dzień z tygodnia na tydzień coraz wolniej się to dzieje. Ludzie majacy świeżo zainstalowane W& podnoszą ochy i achy, zę pecet jakby szybciej "chodzi" ALE , ALE czy nie jest to tylko efekt właśnie świeżej instalacji systemu ?

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

To chyba normalne, ze im wiecej programow sie zainstaluje, to windows dluzej sie uruchamia, zwlaszcza jak duza ilosc programow odpala sie razem z windowsem.
    Ja po zainstalowaniu wszystkich potrzebnych mi programow, nie zauwazylem, zeby komp w trakcie pracy wolniej mi chodzil. Wszystko jest tak samo jak po instalacji. Fakt faktem, ze coraz to nowsze programy maja wieksze wymagania co do sprzetu.

Mozliwe, ze masz jakis syf w rejestrze, jakies wirusy trojany, skoro odczowasz, ze komp chodzi wolniej.- tez tak mialem ale przyczyna lezala w jakis ukrytych trojanach i innych badziewiach, czego CCleaner nie wykrywal. Dopiero HijackThis i ComboFix pomogl,a maszynka od zyla
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Domyślnie

JA odpalam co jakiś czas Scandisk windowsowy i Defragmentację ... + może skanowanie na wirusy różnymi programami (oczywiście nie naraz !).

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SzMuD Zobacz posta
    To chyba normalne, ze im wiecej programow sie zainstaluje, to windows dluzej sie uruchamia, zwlaszcza jak duza ilosc programow odpala sie razem z windowsem.
    Ja po zainstalowaniu wszystkich potrzebnych mi programow, nie zauwazylem, zeby komp w trakcie pracy wolniej mi chodzil. Wszystko jest tak samo jak po instalacji. Fakt faktem, ze coraz to nowsze programy maja wieksze wymagania co do sprzetu.

Mozliwe, ze masz jakis syf w rejestrze, jakies wirusy trojany, skoro odczowasz, ze komp chodzi wolniej.- tez tak mialem ale przyczyna lezala w jakis ukrytych trojanach i innych badziewiach, czego CCleaner nie wykrywal. Dopiero HijackThis i ComboFix pomogl,a maszynka od zyla
    Hmmm na komputerze mam tylko LR i PS oraz dwa programy zabezpieczające i i dwa narzędziowe które wcześniej wymieniłem, nic nie doinstalowuje, nie gram, nie słucham muzyki bo to komputer tylko do pracy. Logi z Hijacka były przeglądane przez wtajemniczonych i wszystko OKi DOki. Chodzi mi po prostu o to, że z biegiem czasu system XP spowalnia niestety zarówno przy pracy jak i starcie komputera. Ze startu też mam wszystko usunięte co zbędne podobnie jak inne duperelki startowe jak efekty dźwiękowe, czy zapis kopi systemu ect.
    Jak macie jakieś patenty mniej powszechne na trzymanie SO w kondycji to proszę o podzielenie się rozwiązaniami. na forach komputerowych tyle tego, zę głowa boli, a tu można by ogarnać do kupki sprawdzone rozwiązania.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 08-12-2009 o 11:49

Domyślnie

W przypadku windows warto zadbać o takie sprawy:

1. Na pulpicie nie należy przechowywać danych (obrazów, plików itd) na pulpicie powinny być wyłącznie skróty
    2. Im więcej aplikacji rezydentnych ty bardziej obciążony system - uruchom msconfig i zobacz co Ci się odpala w tle przy starcie systemu
    3. Sprawdź też ile masz wolnego miejsca na dysku - ja staram się żeby ok 20% było wolne nie warto zapełnić go na maksa bo to spowolni system na 100%, polecam dyski zewnętrzne używam i chwalę sobie

też polecam CC - dobra sprawa
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sowulus12 Zobacz posta
    3. Sprawdź też ile masz wolnego miejsca na dysku - ja staram się żeby ok 20% było wolne nie warto zapełnić go na maksa bo to spowolni system na 100%, polecam dyski zewnętrzne używam i chwalę sobie
    20% wolnego sprawia że ew. defragmentacja jest powolna. ... 20% wolnego na dłuższą metę to już "dysk zapchany"

Domyślnie

Witam,

absolutnie bez złośliwości czy też chęci wywoływania flejma proponuję zwrócić się z prośba o poradę do kolegów z sąsiedniego wątku "dlaczego apple mac", którzy twierdzili, że wiedzą jak utrzymać system by działał tak jak należy. W szczególności koledzy Stig i Peebes którzy użytkują pc w sposób bardzo podobny do Ciebie mogliby Ci z pewnością udzielić kilku rad.

pozdrawiam

MJ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    20% wolnego sprawia że ew. defragmentacja jest powolna. ... 20% wolnego na dłuższą metę to już "dysk zapchany"
    to prawda - ustalmy że 20% to wartość skrajna
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów