Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: C1 Pro - kolory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bart Zobacz posta
    Posluchalem Cie, Stig, i oto co otrzymalem
    No i w koncu zadowolony, czy nadal nie?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Pewnie ze tak .
    W takiej konfiguracji kot wyglada jak ten kot, a trawa jak trawa . Dzieki.

Domyślnie

Stigu, prosze, oszczedz autorytarne odpowiedzi w stylu "jesli Ci nie wychodzi, to sie nie znasz i na pewno cos zepsules po drodze". Przedstawilem konkretny przyklad, nie odniosles sie do niego. I wiem, ze mozna sie pobawic hue i dostac inna zielen. Lecz nie o to chyba chodzi.
    Przyklad:

Nikon Capture:

Capture One:

Dodam, ze swiat wygladal dokladnie tak, jak przedstawil go NC.
    Zamiast zbywac, wywolaj prosze powyzsze zdjecie w C1, bez rotacji palety i podobnych cudow. Sluze NEFem.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    Stigu, prosze, oszczedz autorytarne odpowiedzi w stylu "jesli Ci nie wychodzi, to sie nie znasz i na pewno cos zepsules po drodze".
    No jesli ja nie mam takich problemow, to chyba mam tak prawo zopiniowac Twoj, prawda?! Powtorze. Uzywam C1 na dwoch roznych komputerach (z roznymi monitorami) w roznych miejscach i wolami nimi (na przemian) NEFy z D70 i D200. I nie mam takich problemow.

I wiem, ze mozna sie pobawic hue i dostac inna zielen. Lecz nie o to chyba chodzi.
    No chwila? A o co wlasciwie chodzi? Ten program nie sluzy tylko do tego, zeby wybrac zdjecia i wcisnac "Process"! Zrozum to wreszcie! Gdyby tak bylo, to na jaki ch... byly by te wszystkie opcje, ktorymi dysponuje? Dla ozdoby?? Zle podchodzisz do tego wszystkiego. NEF i praca z nim, to robota kreatywna, a nie tylko sama konwersja.

A jesli chcesz, to podeslij tego NEFa. Udowodnie Ci, ze mozna zrobic to dobrze.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Poszedl na post.pl

Domyślnie

Tak wychodzi u mnie:

www.SALDAT.pl

Domyślnie

Dzieki za wywolanie. Oczywiscie Twoje zdjecie wyglada duzo lepiej niz zamieszczony przeze mnie C1 DEFAULT. Nie zmienia to jednak faktu, ze kolory sa przeklamane. Bylem tam i wiem, jak wygladalo to w rzeczywistosci. I nawet u Ciebie ewidentny jest zolto-brazowy zabarw trawy. A drążę temat dlatego, ze C1 jest fantastycznym programem i bardzo nie podoba mi sie koniecznosc wywolywania niektorych zdjec beznadziejnie wolnym i nieintuicyjnym softem stajni N. Jak pokazuje zalaczony obrazek, czasem nie ma innego wyjscia.

Domyślnie

Dzieki za wywolanie. Oczywiscie Twoje zdjecie wyglada duzo lepiej niz zamieszczony przeze mnie C1 DEFAULT. Nie zmienia to jednak faktu, ze kolory sa przeklamane. Bylem tam i wiem, jak wygladalo to w rzeczywistosci.
    No to pogratulowac pamieci -- w takich szczegolach. W koncu wiekszosc ludzi nie jest w stanie powiedziec po kilku godzinach nic na temat ksztaltow twarzy spotkanej osoby, a Ty pamietasz tak delikatne niuanse kolorystyczne... No, no, nooo...
    BTW. Skoro pamietasz to, co tam widziales i jest to dokladnie takie jak w zalaczonym renderze z NC, to mam pytanie... Piasek w przetartej na sciezce trawie, byl zielonkawy?

Jak pokazuje zalaczony obrazek, czasem nie ma innego wyjscia.
    A co za problem przebudowac sobie profil aparatu ktorego uzywa C1 i zapisac pod inna nazwa, w celu uzywania go do bardziej subtelnych barwnie tematow? Zawsze tez pozostaje Ci PhotoShop z ACR, ktory jest na pewno szybszy niz NC.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Hm, koloru ziemi juz nie pamietam Pamietam tylko, ze trawa byla zielono-zielona
    Moze kiedys dojrzeje do zmiany profilu. Na razie jednak wyznaje zasade, ze nie bede poprawial sztabu PhaseOne, bo znaja sie na tym troche lepiej... Eh, gdyby tak oplaczyc w jednym sofcie NC & C1... Moze C1 4.0 to uczyni. Oby

EDIT:
    Jesli moza spytac, jak wygladal Twoj fine-tuning NEFa? Majstrowales cos osobno przy kanalach? Bo mi samym WB nie udaje sie uzyskac Twojej zieleni bez zchrzanienia nieba.
    Ostatnio edytowane przez kamil ; 31-10-2006 o 15:21

Domyślnie

Hm, koloru ziemi juz nie pamietam Pamietam tylko, ze trawa byla zielono-zielona
    No i w tym momencie mozna byc dalej ciagnac dyskusje na temat tego -- jakie kolory sa prawidlowe. Bo ile trawa moze miec najrozniejsze odcienie zielonego (a uschnieta -- zoltego i czerwonego), to piasek raczej nigdy nie bedzie zielonkawy. Potwierdzajac taka teze -- mozna przyjac, ze wlasnie NC bardziej spartolil sprawe.
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów