Jacku nie zauważyłem powyższych problemów w swych R+, a mało tego dokupię jeszcze 2 sobie do studia. Chłodzenie tak, ono tylko kondensatory chłodzi.
Szukaj
Jacku nie zauważyłem powyższych problemów w swych R+, a mało tego dokupię jeszcze 2 sobie do studia. Chłodzenie tak, ono tylko kondensatory chłodzi.
Ostatnio edytowane przez Kundzior ; 10-10-2010 o 21:05
Tzn gubienie błysków na 1/32, jak rozumiem. Bo wentylacji na palnik nie masz, to sprawy konstrukcji lampy, podobnie jak i inne wady.
Na kursach wszystkim polecam lampy Quantuum, Powerlux. To tak by nie było nieporozumień. Mają bardzo dobrą relację cena/funkcjonalność.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Tak u mnie bez problemów pali na każdym ustawieniu. Dlatego się zdziwiłem że to napisałeś.
niestety ... albo stety ... Quantuum jest bez awaryjny i tani... a to spowodowało, że jest bardzo popularny
a popularność niestety przeniosła się na tzw "tumiwisizm"
Rozmawiałem na Targach w Łodzi z przedstawicielami Quantuuma i z rozmów wniosek jest jeden ... lampy się sprzedają więc na razie nie planują żadnych poprawek czy udoskonaleń
jak komuś nie pasują lampy z serii R/R+ to niech kupi S a jak i S nie pasuje to niech kupi serie T ... a jak dalej nie pasuje to jest jeszcze najwyższa i najdroższa półka czyli seria Fomex
usłyszałem, że już mają lampy dla każdego (zależnie od potrzeb i budżetu) i nie planują nowości czy zmian
ja robię się za wygodny ... i w najbliższym czasie chyba sprzedam kilka lampek quantuuma po to by kupić z 2-3 lampy Powerluxa ze sterowaniem na pilota (jeden pilot kieruje wszystkimi lampami Powerluxa serii (R) a nie to co w Quantuumie, że do każdej lampy serii S lub R+DIGITAL trzeba kupować osobnego pilota i łączyć go kablem)![]()
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Miałam ten sam dylemat. Cena podobna, wykonanie też, ale ponieważ już wcześniej kupiłam dwie R+300 nie chciałam mieszać Quantuumów z innymi firmami.
Dla mnie nie miało by to dużego znaczenia o ile różnica temeratury byłaby prawie identyczna.. ale jeśli komuś studio wynajmę może kręcić nosem..
Używałam tych lampek już kilka razy i nie było z nimi problemu. Mam nadzieję, że z właśnie zamówionych kolejnych 3 egzemplarzy będę również zadowolona.
Często wynajmujący studio fotografowie chcą sprzęt z najwyższej półki (patrzą na metkę) ale jednocześnie chcą płacić za wynajem jak najmniej.
Ja większość budżetu wpakowałam z remont lokalu i dlatego nie mogłam wybrać sprzętu z wyższej półki. Na początek musi wystarczyć![]()
Licytacja studia - Łódź [ akcja SERCE ADMINA ]
Ja kupiłem R+300Ws DualPower, ze względu na ten dualpower. Niestety z tanich lamp na rynku jest tylko quantuum i jeszcze boling czy jakoś tak, z tym, że tamte mają dwie wady, wynikające z jednego rozwiązania. Wspólny generator, przez co nie można ustawić lamp daleko od siebie, bo kabli nie starczy, a co gorsza jest wspólna regulacja mocy. Czyli jak 1/2 to obydwie lampy. Na razie bawię się tymi quantuumami i nie napotkałem na żadne problemy, brakuje tylko wygaszania pilota na czas błysku i ładowania lampy.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
A ja trochę z innej beczkiMoże ktoś wie czy da się przedłużyć lub zamówić dłuższy niż 5m kabel do lamp z serii digital?
Licytacja studia - Łódź [ akcja SERCE ADMINA ]
ja w bowensach wymienilem na 10m dzialaja spoko (chinskie)
a do dostania na allegro
Skontaktuj się z nami