Szukaj
Niedzwiedzu, jak to jest z tym 50/1,4G w kontekście tego wątku, używasz tego szkła do fotoreportażu (kościół jeśli ciemno, zabawa weselna choć wydaje mi się że trzeba raczej 35mm i mniej) czy jednak do statycznych (przygotowania) i plenerowych ujęć z uwagi na powolność tego obiektywu?
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Momencik, wielokrotnie na forum było że 50G jest wolny/-iejszy od...50/1,4D (czy dobrze pamiętam?), to jak na zabawie dobrze się sprawuje? Czy AF nadąży za zabawą, szybkim zwrotem akcji? Nie odbierz mnie źle, ja nie zaprzeczam Tobie ale biorę pod wątpliwość tak rozbieżne zdania. Inną już rzeczą jest zakres/ kąt widzenia takiego szkła, nawet z FX, w kontekście zabawy weselnej ale to temat na odrębną dyskusję.
Jak 50ka G ma przelecieć cały zakres to jest wolna jak cholera, ale to są sporadyczne sytuacje. Być może trzeba wyczuć ten obiektyw, ja go b. często używam na zabawie. I niedość, że nadążą to jeszcze prawie zawsze trafia. Coś dla przykładu z zabawy pod kątem zakresu widzenia 50ki.
Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
oczywiscie ze 50g sprawdza sie w reportazu , pozwala na prace bez lampy na sali , taak ma wolny AF jezeli komus brak ostrosci f2 zalatwia sprawe lepiej niz 24-70 na 2,8![]()
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Czyli jednak można, ciekawe jaki odsetek nietrafionych? Przyznam, że na sali nie używałem swego 50D, leciałem zamiennie z innymi 35 ale postanowiłem zmienić na 17-35, może nie będę żałował decyzji bo w boju jeszcze nie sprawdziłem (szkło mam 1 tydz.) Inną kwestią, równie ważną, jest odpowiednie ustawienie korpusu, o tym było w wątku dot. d700 (tryb AF, pola AF, itd.). Pewnie dla innych na zabawie bardziej użyteczny będzie 24-70 (musi być jasno ew. trzeba softboxami a przynajmniej lampą mrugać), bo można jednocześnie prawie całe postaci uchwycić i zbliżenie dać jak fajne miny goście strzelają, nie mam tego zooma to nie wiem i gdybam. Z 50G trzeba chyba częściej potańczyć z gośćmi (praca nogami) co by kadr poprawny wyszedł, co? A najlepiej mieć dwa korpusy z czymś szerokim na jednym i standardem albo 85mm na drugim.![]()
już nie raz pisałem, że porównanie stałek kontra zoom mija się z celem bo to nie są szkła które konkurują ze sobą ale się uzupełniają, to dla zoomów wyznacznikiem jakości optycznej były stałki i tak je konstruowano oby ten cel osiągnąć, na plus stałek to wielkość, jasność !!, cena, prostsza konstrukcja i "większa niezawodność" (uszkodzenie, zabrudzenie, upadek) to strata jednej ogniskowej a nie całego zakresu, na plus zooma to większa uniwersalność (szybsze uzyskanie różnych ogniskowych) czyli zwiększenie szybkości użytkowania dlatego też AF może być szybszy (mniejszy obrót pierścienia ogniskowania), więc nie ma wojny jest uzupełnianie się, nie wyobrażam sobie pracy bez stałek jak i bez zoomów -
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Skontaktuj się z nami