Close

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 143

Post Nikon d90 - kupić?

Witam, zarejestrowałam się na tym forum, gdyż potrzebuję porady.
    Od dwóch lat jestem użytkowniczką Olympusa E510 ze standardowym szkłem i chyba czas najwyższy coś zmienić. Myślałam o tym, aby kupić obiektyw do olympusa, ale stwierdziłam, że chcę się przestawić na coś zdecydowanie lepszego, nowego.
    Rozważam tylko Nikona, gdyż myślę, że są zdecydowanie lepsze od Canonów.
    Choć moi wszyscy znajomi posiadają właśnie Canony.
    Ale do rzeczy.

Co mnie wkurzało w olympusie, a czego oczekiwałabym w Nikonie :
    - musi być szybki autofocus, w olympusie strasznie długo pobierane było światło przy zdjęciu ;/ nawet przy dobrym świetle
    - nie jestem pewna, czy chciałabym cały zestaw kupić [ rozważam np nikona d90) czy samo BODY osobno i obiektyw jakiś lepszy
    - chciałabym uniwersalny obiektyw - i do portretów i do pejzaży, i do makro, i do zdjęć w słabo oświetlonych miejscach jak np kościół, taki obiektyw, który zapewniłby mi nawet bez użycia lampy dobrej jakości zdjęcia - może na wiosnę pomyślę o kupieniu nowego obiektywu np do samego makro, jak się pieniążki uzbierają

Czy obiektywy podstawowe z tymi lustrzankami są wystarczająco dobre?

Bywam w wielu miejscach i aparat wykorzystuję do wielu rzeczy, dużo podróżuję.
    Także myślę, że czas najwyższy przesiąść się na coś z wyższej półki, nawet jeśli rozpracowywanie wszystkich opcji zajęło by mi bardzo wiele czasu.

Mimo tego, iż posiadam od 2óch lat Olympusa, lustrzankę, to... nadal czuję się zielona, więc dlatego piszę z takowym zapytaniem.

Powiedzmy, że mam do dyspozycji 4000 - 4500 zł.

Jaki obiektyw polecilibyście mi do d90 ? ten standardowy byłby ok?

Oszczędny w słowach Awatar mariuszstr
    Miasto
    Zalesie k Szubina

Domyślnie

Witaj
    Za taką kwotę dostaniesz 90 ze szkłem 18-105 VR, spełnia swoje zadanie z wyjątkiem zdjęć makro, jeśli chodzi o portrety polecam Nikkor AF 50mm f/1.8 D lub za troszkę większą kasę Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX.
    W sklepie internetowym fotojokera dostaniesz taki zestaw w kwocie podanej przez Ciebie.
    Nikon D90, NK 18-105, SB-900, N 50 1.8 ,NK 70-300 VR

Domyślnie

Jak jestes z krakowa, to polecam fotopanorame, taniej i mozna sprawdzic na miejscu.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coosmo Zobacz posta
    ..
    - chciałabym uniwersalny obiektyw - i do portretów i do pejzaży, i do makro, i do zdjęć w słabo oświetlonych miejscach jak np kościół, taki obiektyw, który zapewniłby mi nawet bez użycia lampy dobrej jakości zdjęcia ..
    Obiektywu o jaki pytasz nie ma i nigdy nie będzie. Nie wspominając ile by musiał kosztować. Obiektyw uniwersalny to kompromis. Jest do wszystkiego średni, do niczego dobry. Słabe światło, portret wskazuje że potrzebujesz jasnego szkła (a to są drogie obiektywy). Ewentualnie może pomóc system VR, czyli nikkor 18-200 VR. On nie ma makro i jest ciemny jak na portretowy, ale to jeden z najuniwersalniejszych obiektywów.
    Inne wyjście to kilka obiektywów, każdy do czego innego.

PS nie dubluj tematów, założyłas to samo w 2 działach. Tamten watek usunąłem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

E-510 rzeczywiście nie jest zbyt szybkim aparatem. Co do reszty, to mozna nim robić bardzo dobre zdjęcia (sprawdzałem )
    D90 spełnia wiele oczekiwań, jego jedyny minus, jak dla mnie, to problemy z czerwonym kolorem przy mocno mieszanym świetle. Cała reszta wystarczająca dla zaawansowanego amatora.
    Obiektywy, jeżeli zaczniesz od sensownego, uniwersalnego obiektywu (np 18-105VR) i stopniowo będziesz szła w kierunku specjalizacji (N60 micro, osobny obiektyw do portretu, niekoniecznie nikkor - Tokina 50-135, Sigma 50-150, Nikkor 80-200, osobny do pejzaży - np. Nikkor 10-24, Sigma 10-20, Tokina 12-24), bedziesz zadowolona z rezultatów, oczywiście zakładając, że obiektyw nie robi, tylko pomaga zrobić dobre zdjęcie.
    Do podróży i turystyki polecam 18-200, ciężki, ma wady, ale szalenie uniwersalny zakres.
    Jak więcej pytań, to pisz.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Właśnie przed ok. miesiącem zrobiłem to samo, zamieniłem E-510 z obiektywem Zuiko 14-42 oraz 14-45 na Nikona D90 z kitem 18-105 VR. Zbyt wiele o D90 jeszcze nie wiem gdyż jestem na etapie opanowywania tego aparatu. Z pierwszych spostrzeżeń to, autofokus faktycznie dużo szybszy i pewniejszy, obiektywem kitowym z powodzeniem można robić tak na pełnym otworze jak też przy przesłonie maksymalnie zamkniętej. Tak samo na ogniskowej 18mm jak też na 105mm, co w obiektywach Zuiko (tych kitowych) raczej nie było wskazane ze wzgl. na gorszą ostrość (mydlenie) w skrajnych nastawach. ISO- tu już jest kolosalna przewaga D90. Balans bieli, może podobnie, może "ciut" lepiej było w E-510, za to w D90 jest cała masa możliwości ręcznych ustawień. Początkowo trochę trudności sprawia "guzikologia" te dwa pokrętła ustawcze, pod palcem i pod kciukiem początkowo się mylą którym co zmieniamy. Trzeba trochę czasu aby przestawić się na filozofię Nikona. W sumie nie żałuję zmiany, zdecydowanie lepszy sprzęt.
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

Zrobiłem to samo co kolega wyżej tzn 510, 14-54,fl50,40-150(f3,5-4.5) zamieniłem na D90 z 18-105 dokupiłem 50 /1,8 i tamrona 70-300 dla zabawy( bez rewelacji) i zgadzam się z opiniami poprzedników.Najbardziej nie leża mi kolory naprawdę awb był lepszy w Olku.Poza tym fajniejszy jest D90 śmiało zamieniaj. Obiektyw kitowy bardzo fajny i naprawde nie trzeba 18-200 bo to niewiele da a zapłacisz za niego sporo.lepiej dokup Tamrona 17-50/f2,8 . miałem pożyczony i bardzooo mi się podobał. Tylko podobno trzeba sprawdzić przed zakupem ff/bf. Nikonowska stałka 50/1,8 super sprawa za mała kasę ok 500 zł. Wagowo prawie to samo . ergonomia trochę lepsza ( byłem już mocno przyzwyczajony). Wady??? są a owszem- brak podglądu ekspozycji na LV przy manualu( super sprawa z olka, wiedziałem co wyjdzie a tutaj może być niespodzianka) .LV na innej zasadzie ale w sumie tak samo wolny, albo nawet wolniejszy. No i szkła manualne będą bez pomiaru ekspozycji tak na chybił trafił. pozdrawiam Dariusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzej Zobacz posta
    Jak jestes z krakowa, to polecam fotopanorame, taniej i mozna sprawdzic na miejscu.

u mnie w sklepie jest za 3444 a fotopanorama ma za 3549 (d90/18-105 vr)

i będziesz mogła tyle sprawdzać, ile tylko chcesz.....
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 04-12-2009 o 00:05

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    u mnie w sklepie jest za 3444 a fotopanorama ma za 3549 (d90/18-105 vr)

i będziesz mogła tyle sprawdzać, ile tylko chcesz.....
    Za tyle co u ciebie, kupowalem go z 18-105vr w Fotojokerze, we wrzesniu ubieglego roku. Byla to wtedy najtansza, pewna oferta jaka znalazlem.

Domyślnie

to jakbyś chciał we wrześniu tego roku kupić w fj to byś zapłacił 4444zł.....chyba przespałeś podwyżki cen

popatrz na ceneo......ceny w lutym 2009 poszły w przypadku d90 nawet o 1200 zł wzwyż....teraz spadają.....
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 04-12-2009 o 00:19

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów