Witam, zarejestrowałam się na tym forum, gdyż potrzebuję porady.
Od dwóch lat jestem użytkowniczką Olympusa E510 ze standardowym szkłem i chyba czas najwyższy coś zmienić. Myślałam o tym, aby kupić obiektyw do olympusa, ale stwierdziłam, że chcę się przestawić na coś zdecydowanie lepszego, nowego.
Rozważam tylko Nikona, gdyż myślę, że są zdecydowanie lepsze od Canonów.
Choć moi wszyscy znajomi posiadają właśnie Canony.
Ale do rzeczy.
Co mnie wkurzało w olympusie, a czego oczekiwałabym w Nikonie :
- musi być szybki autofocus, w olympusie strasznie długo pobierane było światło przy zdjęciu ;/ nawet przy dobrym świetle
- nie jestem pewna, czy chciałabym cały zestaw kupić [ rozważam np nikona d90) czy samo BODY osobno i obiektyw jakiś lepszy
- chciałabym uniwersalny obiektyw - i do portretów i do pejzaży, i do makro, i do zdjęć w słabo oświetlonych miejscach jak np kościół, taki obiektyw, który zapewniłby mi nawet bez użycia lampy dobrej jakości zdjęcia - może na wiosnę pomyślę o kupieniu nowego obiektywu np do samego makro, jak się pieniążki uzbierają
Czy obiektywy podstawowe z tymi lustrzankami są wystarczająco dobre?
Bywam w wielu miejscach i aparat wykorzystuję do wielu rzeczy, dużo podróżuję.
Także myślę, że czas najwyższy przesiąść się na coś z wyższej półki, nawet jeśli rozpracowywanie wszystkich opcji zajęło by mi bardzo wiele czasu.
Mimo tego, iż posiadam od 2óch lat Olympusa, lustrzankę, to... nadal czuję się zielona, więc dlatego piszę z takowym zapytaniem.
Powiedzmy, że mam do dyspozycji 4000 - 4500 zł.
Jaki obiektyw polecilibyście mi do d90 ? ten standardowy byłby ok?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami