Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: pierscienie

Domyślnie pierscienie

prosze o pomoc szukam jakichs pierscienido makro posiadam nikon d40 moze jakis obiektyw??

Domyślnie

troche zagmatwane to pytanie ... napisz jakie masz obiektywy i ile chcesz przeznaczyc pieniedzy na pierscienie ?

Domyślnie

obiektyw mam zwykly kitowy tak to sie chyba nazywa co do kasy mysle tak do 150 zl da cos rade zrobic??

Domyślnie

za ok 200 zl masz takie pierscienie ktore przenosza cala automatyke, sa tez za okolo 50 zl ale takie nie beda mialy sensu w tym przypadku poniewaz nie maja popychacza przyslony ( nie moglbys ustawiac przyslony w body co przy af-s - ach bezpierscienia przyslony jest bardzo niewygodne) ... inna sprawa czy perscienie z kitem ( rozumiem ze pewnie 18-55 ) dadza zadowalajace efekty i czy nie warto dozbierac do jakiegos obiektywu ... ale tego to juz nie wiem i tutaj moga sie wypowiedziec osoby ktore takiego zestawu uzywaly

Domyślnie

Niestety, nie będzie prosto i tanio.
    Pierścienie pośrednie nienajlepiej sprawdzają się z krótkimi zoomami. Ja mam co prawda 18-70 a nie 18-55, ale przy ogniskowej 50-55 mm można go używać tylko z najcieńszym pierścieniem (12mm), a z trudem ze średnim (20mm). Przy większej grubości pierścieni obiektyw w ogóle nie daje ostrego obrazu, podobnie jest przy krótszych ogniskowych.
    Pierścienie pośrednie przeznaczone są przede wszystkim do pracy z obiektywami o stałej ogniskowej, ewentualnie z dłuższymi zoomami.
    Dlatego zakup tych pierścieni za 200 zł będzie rozczarowaniem - musiałbyś jeszcze kupić jakiś obiektyw, choćby najtańszy 50 mm.

Jeśli chcesz w miarę tanio robić zdjęcia w większym zbliżeniu, korzystając z tego co już masz, chyba pozostają Ci tylko soczewki nasadkowe do zdjęć z bliska.

Jeśli chciałbyś mimo wszystko dość tanio (ale niewygodnie) robić zdjęcia z pierścieniami, kup jakiś tani obiektyw z mocowaniem na gwint M42 (stary Pentax/Praktica?Zenit), tanie pierścienie pośrednie bez popychaczy przysłony na gwint M42, i pierścień przejściowy z bagnetu Nikon na gwint M42 (tani, tzw. "bez nieskończoności", bez soczewki). Nie będziesz miał żadnego pomiaru światła i będziesz musiał ręcznie przymykać przysłonę, ale to najtańszy (choć niewygodny) sposób na zrobienie prawdziwych zdjęć makro obiektywem 50mm z pierścieniami.

Jeden krok dalej będzie już znacznie kosztowniejszy - pierścienie z plastikowymi bagnetami 200 zł lub z metalowymi 279 zł, i obiektyw AF 1,8/50 - jakieś 520 zł na Allegro.

Niestety, nie przychodzą mi do głowy żadne rozwiązania pośrednie.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 03-12-2009 o 23:14
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrsz Zobacz posta
    za ok 200 zl masz takie pierscienie ktore przenosza cala automatyke, sa tez za okolo 50 zl ale takie nie beda mialy sensu w tym przypadku poniewaz nie maja popychacza przyslony ( nie moglbys ustawiac przyslony w body co przy af-s - ach bezpierscienia przyslony jest bardzo niewygodne) ... inna sprawa czy perscienie z kitem ( rozumiem ze pewnie 18-55 ) dadza zadowalajace efekty i czy nie warto dozbierac do jakiegos obiektywu ... ale tego to juz nie wiem i tutaj moga sie wypowiedziec osoby ktore takiego zestawu uzywaly
    UWAGA ODRADZAM! Podobnym badziewiem uszkodziłem sobie D300 (poszła płytka napięciowa oraz główna), a krótko po mnie bartel swoimi pierścieniami zrobił praktycznie identyczne kuku w Canonie 5D. Poza tym jak już wspomniał puch24. Pierścienie mają sens dopiero w obiektywach od okolic 50mm.
    Wnioski dla Ciebie:
    - Kupić najprostsze pierścienie (nie przenoszące żadnych informacji), przejściówkę na m42 (bez soczewki) i któryś stary sprawdzony obiektyw. Trochę zajmie Tobie opanowanie takiego zestawu, jednak będziesz mógł uzyskać dobre efekty.
    - Kupić konwerter makro (na przykład jakiś raynox), tylko z kitowym szkłem szału nie będzie. Jeśli dobrze pamiętam minimalna ogniskowa również powinna oscylować w okolicach 50mm, aby uzyskać rozsądną skalę odwzorowania.
    - Dozbierać do dobrych pierścieni (czegoś lepszego niż no-name) i dłuższego obiektywu (lub obiektywu makro). To rozwiązanie niestety trochę kosztuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez everyman Zobacz posta
    UWAGA ODRADZAM! Podobnym badziewiem uszkodziłem sobie D300 (poszła płytka napięciowa oraz główna), a krótko po mnie bartel swoimi pierścieniami zrobił praktycznie identyczne kuku w Canonie 5D. Poza tym jak już wspomniał puch24. Pierścienie mają sens dopiero w obiektywach od okolic 50mm.
    Wnioski dla Ciebie:
    - Kupić najprostsze pierścienie (nie przenoszące żadnych informacji), przejściówkę na m42 (bez soczewki) i któryś stary sprawdzony obiektyw. Trochę zajmie Tobie opanowanie takiego zestawu, jednak będziesz mógł uzyskać dobre efekty.
    - Kupić konwerter makro (na przykład jakiś raynox), tylko z kitowym szkłem szału nie będzie. Jeśli dobrze pamiętam minimalna ogniskowa również powinna oscylować w okolicach 50mm, aby uzyskać rozsądną skalę odwzorowania.
    - Dozbierać do dobrych pierścieni (czegoś lepszego niż no-name) i dłuższego obiektywu (lub obiektywu makro). To rozwiązanie niestety trochę kosztuje.

tzn. ktorym ??? tym za 200 zl ?

Domyślnie

Nie, o ile pamiętam ów wątek, były to pierścienie no-name podobne do Marumi, ale może się mylę.

Te tanie pierścienie z plastikowymi bagnetami po 200 zł są na rynku od niedawna - ale są inaczej zbudowane, mają też inne grubości.
    Ja mam (też od niedawna) ich nieco droższą (~280) wersję z metalowymi bagnetami, i choć nie jest to Kenko/Soligor, to są całkiem niezłe, pod warunkiem, że czarną matową farbą zamaluje się błyszczące srebrne pierścienie wewnątrz - co za bałwan to wymyślił?! Ale jak się nie chce wydać 600-700 pln na Kenko, trzeba sobie radzić.

Z pierścieniami Kenko wyszłoby jeszcze drożej niż liczyłem wyżej - 600-700 na pierścienie + 520 na N1,8/50 to już ok. 1100-1200 zł.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

no cóż chyba najlepiej dozbierać kasę i kupić jakis porządny obiektyw

Domyślnie

teraz mozna spokojnie sie zmiescic do tysiaca ze szklem makro ... od wakacjii strasznie stanialy uzywane 105 i 60 af-d ... no ale do d40 to chyba najlepszy bedzie af-s ... chociaz w makro af nie ma racji bytu ( przynajmniej u mnie)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów