Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie ff/bf nikkor 85/1.8?

witam Szanownych Forumowiczów, piszę, jak zwykle, z problemem.

poświęciłem pół wypłaty na obiektyw nikkor 85/1.8 i choć daleki jestem od aptekarstwa i onanizmu sprzętowego coś mnie podkusiło do zrobienia testu fokuskartą. wyniki poniżej. i moje pytanie do Was, Drodzy Forumowicz, gdyż bijecie mnie na głowę wiedzą i doświadczeniem - zwracać/naprawiać/regulować? Czy to poważny problem, czy nie?

http://img51.imageshack.us/i/dsc0001fx.jpg/

tylko broń Bosz, proszę nie oceniać techniki wykonania zdjec. nienawidzę "sprawdzania kazdego detalu", dlatego test poprawny technicznie a nie fotograficznie... proszę o pomoc!

Domyślnie

na takich odległościach trudno powiedzieć, może jest ok a może minimalnie za daleko, najlepiej idź na dwór (na balkon jak wolisz ) i strzel na f/1.8 coś z odległości 20m, będzie widać jak na dłoni czy trafia i gdzie. Jak ma minimalny BF to na takiej odległości będzie wyraźnie widoczny.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

ok, dziekuje za rade jutro postrzelam i pochwalę się wynikami...

Domyślnie

Sproboj postawic na linii af jakis obiekt prostopadly do kartki, np. pudelko zapalek. Jesli wynik bedzie taki sam, to zostanie tylko test terenowy.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

pierwszy raz mam do czynienia z "aptekarstwem" ale w sumie 1600 zł piechotą nie łazi. Chciałbym, żeby to śmigało... i dziekuje za rady, zaraz zabieram sie do testów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macienty Zobacz posta
    pierwszy raz mam do czynienia z "aptekarstwem" ale w sumie 1600 zł piechotą nie łazi. Chciałbym, żeby to śmigało... i dziekuje za rady, zaraz zabieram sie do testów
    1600 ??? To one tak zdrożały?
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

1550 dokładnie

Domyślnie

I jak z problemem?? no ja muszę powiedzieć ze tez mam problem z tym szkiełkiem ale znowu w druga stronę czyli FF. proponuje zrobić taką rzecz. ostrzyc za pierwszym razem i strzelić zdjęcie. zawsze będzie FF albo BF a jak sie przeostrzy szklo kilka razy(wciskajac spust do polowy kilkakrotnie zanim sie strzeli fote) to fota wyjdzie ostra. dziwna sprawa ale tak jest.
    podpis niezgodny z regulaminem

Domyślnie

wymienili mi bez problemu na nową sztukę, która ostrzy jak żyleta.. i precyzyjnie tak w 90% na moj gust. Inny irytujący mnie, sprzętowego onanistę, fakt to pyły które się masowo dostają do środka... ja rozumiem niehermetyczne obudowy, no ale miejmy jakieś widełki tolerancji no Podstęp rozumiem czyści za kasę? dużą?

Domyślnie

Ja swojego pierwszego Nikosia 85/1.8 również wymieniłem właśnie z powodu BF. Możliwe, że to urok tych szkieł. Niestety innym "urokiem" jest absorbcja pyłów; nawet z założonym filtrem zasysa wszystko jak odkurzacz
    Analog&DSLR...w tej kolejności...
    GG 1976878

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów