Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Anonymous
    Gość

Domyślnie 500/4 AF-S pierwsze wrazenia

Juz na wstępie przepraszam, ze narobie smaczku niektorym, ale zdjecia bede mial dopiero w czasie Swiat wiec wątek uzupelnie.

Na razie pare zdań ogólnego opisu zakupu:
    - szklo kupilem na Zachodzie Europy (Belgia) jako uzywane, szlo 43 godziny, zero kontroli celnych oczywiscie, usluga 'Pocztex' Poczty Polskiej - polecam! EMS Pocztex - obsluguja caly swiat. Zrobie im reklame, ale to najpewniajsza forma przesylek na swiat i w rozsadnych cenach. Korzystam z nich min. 2 lata - zero problemow. Mam informacje z pierwszej reki jak tylko sprzet dotrze samolotem do kraju. Wszystkie przesylki w tym systemie sa monitorowane usluga "track and service" w sieci. Dziala to jako tako z naszej polskiej strony.

- sprzedajacy tez fotografuje ptaki i spotkalismy sie na sieci w jednym z komisow niemieckich. Kilka rozmow telefonicznych, wspólni znajomi (świat mały) i kasa poszybowala liniami teleokomunikacyjnymi wprost na konto. Przelew szedl jakies 48 godzin. Europa kurde Teraz ma byc nawet szybciej, bo włączyli nas do jakiegos "cudownego" systemu bankowego Eurolandu

- kondycja sprzetu bardzo dobra, wrecz 'excellent' aczkolwiek jest to szklo uzywane i jako gadżeciarz i esteta wnerwia mnie, ze sprzedajacy nie zadał sobie trudu aby wyczyscic obudowe obiektywu przed wysylka. Beznadziejne niechlujstwo!

Focus: -
    AF-S: panowie, mysle ze niewielu ma mozliwość doświadczyć tego wspanialego uczucia, które daje nam zestaw D2H + 500/4 Kurcze - myslalem, ze juz wszystkiego sprobowalem i po Canonie 600/4L i 1DMkII nic mnie nie zaskoczy - a tutaj taka niespodzianka Szybkosc focusa jest niesamowita - uwazam, ze Canon sie nie umywa - a na pewno 600/4+1dMkII !! Sam w to nie moge uwierzyc i moze dokladne badania na sprzecie profi by cos wykazaly. Jednka dla mnie odczucia sa jednoznaczne: 500AF-S to rakieta - od zera do ineskonczonosci w niespalna sekunde - tak na wyczucie

Ogólnie:
    Obiektyw jest leciutki!!! Po prostu kosmos, nie czuje sie praktycznie wcale tych 500mm...
    Obiektyw utrzymany w stylistyce Nikona i sprawia wrazenie groźnej bestii - nie tam jakies "biale misie polarne" Canona
    Przelacznik AF/M - A - M pozwala na ostrzenie z reki, z focusa i zmienne. To niezla zabawka.
    Pierscien ostrosci chodzi jak maselko... nie za lekko nie za twardo. Po prostu w sam raz i tutak znowu niespodzianka - pierscien Canona byl zdecydowanie twardszy i precyzyjne focusowanie byla ciut gorsze.
    Minusem dla mnie jest fatalny pierscien mocowania statywowego - obrot szka mozliwy jest jedynie po odjeciu reki od aparatu. Canon mial luzniutki pierscien i bardzo pewne zaciski - Nikona nie da sie obrocic trzymajac aparat prawa reka.. . Szkoda bo to bardzo przydatne. Moze winny jest brud i da sie to wyregulowac, ale wyczyscilem cale ustrojstwo i nadal pierscien jest "bardzo dobrze spasowany'. chyba go rozwierce

Pierscien przyslon widac ze byl nieuzywany, bo chodzi ciezko i ciekawe(!), ze nie ma wyraznych zaskokow!? Musze sprawdzic czy tak ma byc, bo zaskoki sa wyczuwalne, ale niezbyt mocno. W Canonie bylo to wyrazne 'klik'.

Calosc oczywiscie w kufrze, z kapturem i monstrualna wprost oslona, ktora wyglada idiotycznie!? Nie wiem po jaka cholere Nikon zdecydowal sie na tak dluga rure - z fizycznego punktu widzenia moglaby byc o polowe krotsza - tak jak w Canonie Nie wspomne juz o idiotycznym pomysle w szklach 600mm gdzie oslona sklada sie z 2 czesci

Do tego paski dwa: szklo, kufer oraz zamienny filtr SKY1A + UV, jakies duperele niemieckim slangiem pisane i niebodbita gwarancja. I za to goscia scigne, bo mowil mi ze ma fakture z Belgijskiego sklepu... Cwaniaczek

W sumie - jestem bardzo zadowolony z zakupu i juz nie moge sie doczekac wolnego. Mam tez konwerterek 1.7TC i zobacze jak dziala to combo. Z opisow wiem, ze z konwerterem 1.4TC focus zwalnia bardzo malo i prawie niedostrzegalnie. Z 2.0TC juz wyraznie ponoc zwalnia AF. Chce sprawdzic nowego TC1.7.

No i jeszcze jedno. Nikony sa montowane na bardzo wysokich nogach - jaj wprawdzie dostalem od sprzedajacego oryginalna krotą zamienkę i wowczas srodek ciezkosciszkla rozklada się zdecydowanie lepiej na statywie. Skad inąd - mam Gitzo 1410 o udzwigu 12kg wiec nie mam problemow ze stabiloscią.

Z wyposazenia zassalem jeszcze Groundshot - takie gownienko do focenia z ziemi -przypomina to talerz z gwintem na glowice kulową Kladziesz to to na ziemi i masz foty z wysokosci kolan zaby

Wiosna zaczęła się przednie!

Fotki już za kilkanaście godzin

PS
    Nie pytajcie o cene: tajemnica handlowa

Domyślnie

no to czekamy z niecierpliwością na zdjęcia....
    Ania - miłośniczka stałek i szerokiego kąta
    moja strona: www.annaborowy.pl
    mój blog: http://annaborowy.wordpress.com/

Domyślnie

co reklama... oby zdjęcia jej dorównały
    boli mnie kolano czasem

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Niestety naleze do gatunku 'sprztowcow' inaczej zwanymi chyba
    'ona.... sprzętowymi'
    cóz... póki mnie stać i zdrowie pozwala

Domyślnie

a wiesz że dobry on... sprzętowy to też fajna sprawa
    boli mnie kolano czasem

Anonymous
    Gość

Domyślnie

wiem uprawiam to od 5 lat z okładem. Zaczałem zaraz po rozstaniu z Zenitem 12XP

Domyślnie

iczek... Ty to masz farta... co na to żona? bo moja już coraz mniej tolerancyjna...
    Pozdrawiam
    Maciej

Domyślnie

@iczek... baw się i pokazuj foty
    @Maciej to Ty mówisz żonie co kupujesz?! ja kocham moją żonkę ale czasami troszkę ją oszukuję
    pozdrawiam,
    paweł

Domyślnie

Maciej to Ty mówisz żonie co kupujesz?! ja kocham moją żonkę ale czasami troszkę ją oszukuję
    Paweł uważaj - bo jeszcze zacznie tu zaglądać, jak mój mąż
    Ania - miłośniczka stałek i szerokiego kąta
    moja strona: www.annaborowy.pl
    mój blog: http://annaborowy.wordpress.com/

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

to pdaj cenę mniej więcej,,,tak orientacyjnie...co bym mógł go sobie od razu odpuścić
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów