Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: co kupić

Domyślnie co kupić

Tak jak w temacie mam problem. Chcę w[prowadzić jakieś zmiany w moim sprzęcie, ale nie wiem na co powinienem się zdecydować. Co est ważniejsze obiektyw czy lepsze body. Jak widać w opisie mam D70 wiadomo model już dość stary i przydałaby się wymiana. mam do dspozycji max 3000zł i nie wiem na co się zdecydować czy D90 czy też więcej możliwości uzyskam kupując jakiś obiektyw zmiennoogniskowy np Nikkor 17-55 f2,8 czy też inny o podobnych parametrach bo ten chyba będzie ciężko zdobyć do 3000zł
    Nikon D700+nikkor 35/1.8+SB-900 Lowepro Stealth Reporter D650AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bazej Zobacz posta
    Tak jak w temacie mam problem. Chcę w[prowadzić jakieś zmiany w moim sprzęcie, ale nie wiem na co powinienem się zdecydować. Co est ważniejsze obiektyw czy lepsze body. Jak widać w opisie mam D70 wiadomo model już dość stary i przydałaby się wymiana. mam do dspozycji max 3000zł i nie wiem na co się zdecydować czy D90 czy też więcej możliwości uzyskam kupując jakiś obiektyw zmiennoogniskowy np Nikkor 17-55 f2,8 czy też inny o podobnych parametrach bo ten chyba będzie ciężko zdobyć do 3000zł
    Jak nie wchodzisz na wysokie iso i nie robisz extra powiększeń inwestuj w szkła. Jak przydała by się lepsza jakość zdjęć w gorszych warunkach weź D90 a za d70 niedługo wyjdzie piękny samyang 14mm a i na 50 1.8 może i starczy.

Domyślnie

Jeżeli Twoja stopka jest aktualna, to moim lepiej wymienić korpus na D90. Wysokie użyteczne ISO i nie tylko. A szkła 35 i 85 moim zdaniem są bardzo dobre. Może tak jak wspomniano warto będzie dokupić Samyanga i 50mm

Domyślnie

myśle, że nie tyle 50mm co jakiś krótszy obiektyw chyba tego potrzebuję bo najczęściej tego mi brakuje niestety. Co do wymiany D70 na samyanga odpada bo aby kupić d90 musze obecne body sprzedać. A może znacie jakiś komis który ma dobry sprzęt i daja na raty?

Domyślnie

kolego,
    po co ciągniesz temat w dwóch wątkach?
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

masz fajne szkla wiec kup sobie d90 i jak potrzebujesz szerokiego od zaraz to zastanow sie nad manualnym powiedzmy 28/2.8 z serii E (da rade znalesc za pare stowek) a potem jak uzbierasz wiecej pieniedzy to celuj w AFy/AFSy jakie tylko bedziesz chcial.

ps
    nie wiem tylko jak sie ma dzialanie pomiaru swiatla i potwierdzenia ostrosci w przypadku d90+manualne szkla
    d700 d300s d70 1755 1870 50 55micro 85 70200 200500 tc17 f90 f301 | quantumm move + pulse pro + generator Fomei panther pro 1500

Domyślnie

Ja bym zrobił jeszcze inny myk. Albo poczekaj jeszcze trochę i dozbieraj na D300 albo nawet na D700. Jeżeli już koniecznie musisz w chwili obecnej wydać 3000, to zainwestuj w puszkę. Twoje obiektywy są spoko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bazej Zobacz posta
    Tak jak w temacie mam problem. Chcę w[prowadzić jakieś zmiany w moim sprzęcie, ale nie wiem na co powinienem się zdecydować.
    Moim zdaniem Twoim problemem jest to, że masz za dużo kasy, a powyższe zdanie jak dla mnie jest najlepszym dowodem, że wcale nie potrzebujesz niczego nowego w swoim sprzęcie, który zresztą całkiem OK jest

Jeśli już musisz, bo inaczej nie wytrzymasz ciśnienia, to moim zdaniem lepiej przeznaczyć kasę na szkła (najlepiej to na jakiś fajny wyjazd z tym sprzętem co masz, ale co tam).
    D70 całkiem klawym body mimo wszystko jest. Żeby poczuć realną różnicę, to chyba byś musiał się na D700 przerzucić, takie moje subiektywne zdanie użytkownika obu i kilku pomiędzy. No, co najmniej na D300(s). Reszta to strata czasu i kasy, jeśli masz D70.

A jeśli szkła, no to mi by brakowało w tym co masz szerokiego kąta i pewnie bym się oglądał za Tokiną 11-16/2.8.
    D70 + 11-16 + 35 + 85? Wypas. Drugie body by się przydało, ale to potem.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

hmm a jeśli obiektyw bo fakt szeroki kąt by się przydał, ale jęsli obiektyw nie body to jaki do max 2000zł(na raty) Tokina fajna, ale za droga może coś innego?
    Ostatnio edytowane przez bazej ; 05-12-2009 o 12:20

Domyślnie

Za droga??? Błagam... Nie ma nic tańszego / lepszego. Chyba że o czymś zapomniałem...
    Ewentualnie świetna Siagma Sigma 10-20 F3.5 EX DC HSM.
    Taniej to możesz chyba mieć tylko rybie oko Samyanga/Falcona, ale to nie jest do końca to samo co szeroki kąt.
    Możesz też poczekać na 14mm Samyanga, obstawiam, że będzie świetny.
    Coś przegapiłem?
    Jak nie masz kasy, to po prostu poczekaj i odłóż więcej, albo zamiast kupować sprzęt, zorganizuj sobie jakiś ciekawy wyjazd i rób zdjęcia tym co masz.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów