Close

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 178

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D700 VS Canon 5d Mark II

Tytuł mówi chyba wszystko. Stoję przed wyborem jednego z tych dwóch aparatów. W tej chwili posiadam:
    -D80 + grip
    -T 17-50 / 2,8
    -N 50 1.8
    -SB900

Zanim zaczniecie mnie odsyłać do testów/porównań, których jest sporo w internecie wiedzcie - że przeczytałem prawie wszystkie (a na pewno wszystkie które były podane na TYM forum) testy Nikona D700 oraz porównania go z Canonem. Stworzyłem ten temat, żeby poprosić ludzi, którzy mieli kontakt z obydwoma aparatami by powiedzieli mi jak wyglądają w praktyce różnice między nimi. Porównywanie suchych parametrów bez wątpienia nie jest bezsensowne jednak liczby liczbami a rzeczywistość swoją drogą. Dodam, ze moim targetem są zdjęcia ślubne czyli reportaż kościelny + plener.

Dodam też od siebie, że czuję się trochę zawiedziony moim D80, który często w kościele nie daje rady. Jestem mocno ograniczony ISO i muszę ratować zdjęcia lampą. Mam świadomość, że D700 to zupełnie inna półka niż 80tka jednak pozostaje mi lekki niesmak gdy porównuję moją 80tkę do np Canona 35D . Z moich doświadczeń z D700 i 5D mam wrażenie, że 5D idzie mocno w zółty kolor.

Aha, jeśli się na coś zdecyduje to będzie to prawdopodobnie:
    D700 + 24-70 lub 5D + 24-105 L

Domyślnie

takich porównań było już kilka na jednym i drugim forum, zasadniczo to co przemawia za zmianą systemu to szkła, których brak w ofercie Nikona (eLki 4), ale czy do kościoła dadzę radę bez błyskania (trochę ciemne) nie mam pojęcia, pewnie nie bardzo... i kółko się zamyka

no i zmnieniając system trochę popłyniesz finansowo...
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

no wiec tak. mialem D80 + 18-200. chorowalem na D700..
    w miedzy czasie zaczalem pracowac jako pod wykonawca i mam w szafie 2x 5DmkII z 24-70, 24-105, 17-40, 16, 50.
    w koncu w sierpniu kupilem upragnony D700 z 24-70. wow ale maszyna. cyk pyk cyk py.
    corka dostala wysypki, starszy mowi wyslij zdjecie niech zobacze. jasny pokoj duzo swiatla cen wysypka i co sie dzieje? 24-70 nie ostrzy. problem opisywany. wyslelem do serwisu wrocil i od tamtej pory wszsytko gra zarabiscie.
    jako ze urzytkuje to i to moge powiedziec ze napewno canonowski af dziala szybciej i niezawodniej. zrobilem 20tys zdjec od kwietnia i ani razu nie zdarzyla sie sytuacja taka jak w nikonie.
    jestem szumofobem. czyli jestem poje... i nie lubie szumu. a ten na 5DmkII na ISO6400 mi przeszkadza.
    nikon ma wedlug mnie lepiej rozmieszczone "rolki". pod palcem wskazujacym i kciukiem, gdzie czesto w canonie przypadkiem obsune policzkiem pokretlo na tylniej sciance (pewnie dlatego zrobili mozliwosc blokowania tego).
    canon ma 3 "opcje" programowania na gornym pokretle co sprawia ze szybko mozna sie przelaczac miecy zdewiniowanymi przez siebie trybami.
    tak samo jak ty przeczytalem wszystko co da sie w necie na temat obu zanim wybralem.
    szumofobia wygrala (chodz przy wydruku A4 to ciezko zobaczyc jakikolwiek szum nawet z canona- no ale na ekranie widac).
    z perspektywy czasu moge powiedziec ze zle zrobilem. trzeba bylo posluchac forumowych kolegow kupic D300 i 2 szkla zamiast jednego..... bo po przesiadce z 18-200 na 24-70 jest tragedia ale to juz temat na inny watek
    pozdrawiam i zycze udanych zakupow swiatecznych
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez novell Zobacz posta
    ..... bo po przesiadce z 18-200 na 24-70 jest tragedia ale to juz temat na inny watek

a gdyby tak w 2 zdaniach tutaj rozwinąć??? Co masz na myśli? Jaka tragedia się stała?
    Serio pytam.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

nie no za krotko jest poprostu..... ostatnio cover shot robilem i na modelke wejsc musialem
    FX

Domyślnie

ostatnio cover shot robilem i na modelke wejsc musialem
    Kogucik...
    The name of the game is to fill the frame.

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

A ja powiem tak - zrobiłem testowe na ISO 3Hi, wywołałem RAW, zrobiłem podstawowe odszumianie w PS i jestem w ciężkim szoku... D700 ma używalne wszystkie ISO, polecam szumofobom...

Domyślnie

i to moge powiedziec ze napewno canonowski af dziala szybciej i niezawodniej
    a to ci niespodzianka
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slayer Zobacz posta
    Zanim zaczniecie mnie odsyłać do testów/porównań, których jest sporo w internecie wiedzcie - że przeczytałem prawie wszystkie (a na pewno wszystkie które były podane na TYM forum) testy Nikona D700 oraz porównania go z Canonem. Stworzyłem ten temat, żeby poprosić ludzi, którzy mieli kontakt z obydwoma aparatami by powiedzieli mi jak wyglądają w praktyce różnice między nimi.
    Jestes naiwny skoro sądzisz, że będa się wypowiadac tylko tacy co mieli obie puchy. Będa sie wypowiadac także i inni. Myślisz, że napiszą cos nowego? Mylisz się. Potrzebujesz takich opinii jak poniższa?
    w koncu w sierpniu kupilem upragnony D700

jestem szumofobem. czyli jestem poje... i nie lubie szumu. a ten na 5DmkII na ISO6400 mi przeszkadza.

z perspektywy czasu moge powiedziec ze zle zrobilem. trzeba bylo posluchac forumowych kolegow kupic D300
    Zreszta jak czytam takie analizy to nie wiem co robić. Kolega wybrał D700 zamiast 5Dmk2 bo jest szumofobem, ale uważa że zrobił źle, bo powinien wybrać D300. DX zamiast FX i 18-200 zamiast 24-70? Stawiamy na jakość??? Ktoś cos z tego rozumie? Wychodzi na to, że niby ważna jakość przegrała z wygodą spacerzooma.

Różnice są w ergonomii. Potrzeba 21 MPx jest iluzoryczna. Jakość obrazka jaką dają oba body jest świetna. Oba są FX. Kupuj to co ci pasuje.

PS wątek pod sprecjalnym nadzorem, tzn grozi natychmiastowym zamknięciem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Kolega wybrał D700 zamiast 5Dmk2 bo jest szumofobem, ale uważa że zrobił źle, bo powinien wybrać D300. DX zamiast FX i 18-200 zamiast 24-70? Stawiamy na jakość??? Ktoś cos z tego rozumie? .

Myślałam, że tylko ja tego nie rozumiem...

Teraz jest mi raźniej
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Strona 1 z 16 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów