Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Budowa ciemni

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bystrzyca Kłodzka

Domyślnie Budowa ciemni

Witam
    Chciałbym zrobić sobie ciemnię w domu i wywoływać czarno-białe zdjęcia. Znalazłem tutorial dotyczący wywoływania klisz przy użyciu koreksu. Jednak chciałbym wywoływać zdjęcia na papieże. Dlatego prosiłbym żeby ktoś mi napisał co potrzebuję i orientacyjnie koszt budowy takiej ciemni.

Domyślnie

1.Powiększalnik - ja kupiłem sprawnego krokusa za 35 zł. Staroć ale działa. Zdjęcia daję rade odbić.
    2. Lampa ciemniowa bądź czerwona żarówka. Poszukaj używanych. Nowa lampa kosztuje 130 a żarówką około 70 zł. ( U mnie najdroższa część zestawu).
    3. Szczypce około 15 zł.
    4. Kuwety. Jeżeli jedziesz po kosztach to szukasz czegoś co zastąpi drogie kuwety dedykowane do ciemni. Ja zapłaciłem z 20 zł za pojemniki zastępcze.
    5. Maskownica - 20-30zł. (Nie jest nie zbędna ale ułatwia pracę)
    6.Wywoływacz - od 15zł w góre.
    7. Utrwalacz - od 15 zł.
    8. Papiery. Myślę że na początek stało kontrastowe. 100szt 10x15 - 60zł (jak na pierwszy raz ok a potem można większe).
    9. Ocet do kąpieli przerywającej - 3 zł.
    10. Woda deminarelizowana. 8 zł 5 l. Myślę że warto jej używać bo woda w kranach zazwyczaj jest bardzo twarda. Chyba że filtrujesz.
    11. Zegar ciemniowy. - używany od 20 zł w góre.

Myślę że to wystarczy. Pozdrawiam Serdecznie.

Domyślnie

Co masz na myśli budowa? Potrzebujesz 3 kuwety, powiększalnik, trochę chemii (wywoływacz, przerywacz, utrwalacz), lampę ciemniową, miejsce np. w kuchni lub łazience (ale może być każde inne), które możesz odizolować od światła. Do tego papier i jedziesz

I pisaliśmy równocześnie. To co ja napisałem to podstawowa podstawa Ale reszta jak wyżej pomaga, tj. maskownica, szczypce czy zegar ciemniowy.

I myślę, że bazę w granicach 100 - 150 zł dostaniesz.
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 30-11-2009 o 22:09
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty93 Zobacz posta
    Witam
    Chciałbym zrobić sobie ciemnię w domu i wywoływać czarno-białe zdjęcia. Znalazłem tutorial dotyczący wywoływania klisz przy użyciu koreksu. Jednak chciałbym wywoływać zdjęcia na papieże. Dlatego prosiłbym żeby ktoś mi napisał co potrzebuję i orientacyjnie koszt budowy takiej ciemni.
    Poczytaj sobie to. Ceny sprawdzisz na Allegro, ale popytaj na różnych forach - może ktoś odda za grosze.

A na papieżu sugeruję zdjęć nie naświetlać, gwardia szwajcarska może okazać się niezbyt tolerancyjna w tej materii.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Nie polecam do kupna takich rzeczy allegro. Dużo cen jest bardzo zawyżonych. Wejdz na www.korex.net.pl Tam masz dział bazar. Często pojawiają się "całe ciemnie" za groszę. Przejdz się po komisach w swoim mieście.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filipwrx Zobacz posta
    Nie polecam do kupna takich rzeczy allegro. Dużo cen jest bardzo zawyżonych. Wejdz na www.korex.net.pl Tam masz dział bazar. Często pojawiają się "całe ciemnie" za groszę. Przejdz się po komisach w swoim mieście.
    Jedynie te "Kup teraz", często ktoś wypuszcza od 1zł i można trafić jakąś perełkę za bezcen, ale forum korexu jest faktycznie chyba najlepszym wyjściem.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Nie popełniaj tego błedu co ja i odrazu sam wywołuj w korexie. Mnie wszyscy straszyli że się nie uda. Ja latałem po mieśćie płaciłem nieraz nie małą kasę. Czekał nieraz i tydzień. A okazało się to banalne. Przynajmniej jeżeli chodzi o wywołanie filmu bez ingerencji w kontrast , ziarno i tak dalej. Bo to już inna sprawa. I przyjdzie z czasem(mam nadzieję).

Domyślnie

Dodam jeszcze, że warto kupić nawet bardzo zniszczony powiększalnik Krokus lub Opemus, konstrukcja tego typu urządzeń jest bardzo prosta i łatwo jest doprowadzić do stanu używalności. Ważne żeby elementy optyczne nie były uszkodzone - zwłaszcza obiektyw i kondensor.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bystrzyca Kłodzka

Domyślnie

Ok. Dzięki, axer mi chodziło o papier (taka mała literówka )

Domyślnie

A okazało się to banalne. Przynajmniej jeżeli chodzi o wywołanie filmu bez ingerencji w kontrast , ziarno i tak dalej. Bo to już inna sprawa.

8. Papiery. Myślę że na początek stało kontrastowe. 100szt 10x15 - 60zł (jak na pierwszy raz ok a potem można większe).
    Za mały format, imo na początku lepiej robić po jednej odbitce ale dobrej. Przy tej pocztówce raczej za wiele się nie zobaczy...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów