Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Wiosna w Portlandzie

No cóź, zamieszczę i ja parę swoich fotek "krajobrazowych", czyli z dziedziny krajobrazu miejskiego. Zrobione one zostały ostatnią wiosną, jednak wyciągnę je z archiwum aby wysłuchać zasłużonej pewnie krytyki.
    Zdjęcia te są kompletnie bez żadnej obróbki. Jako wymówkę podeprę się moim instruktorem fotografii, takim emerytowanym profesorem na Porland Community College który fotografią zajmuje zawodowo się o wiele dłużej niż wiek wielu tutaj forumowiczów i jest zwolennikiem tzw. "czystej" fotografii, i który to był przeciwnikiem jakiejkolwiek obróbki.
    Mawiał on że obróbka zabija fotografię. Nawet niechętny był kadrowaniu, chociaż jednak na zasadzie wyjątku kadrowanie z trudem akceptował. Mawiał że jedyną dozwoloną obróbką, włącznie z kadrowaniem, jest ta w samym aparacie. Co aparat zrobi, to ma być już gotowe i tyle.
    Ot, taka opinia, nie trzeba się zgadzać...

1.

2.

3.

4.

5.

Oszczędny w słowach Awatar Jogi
    Miasto
    Yellowstone

Domyślnie

raczej pasuje bardziej do reportażu
    a rada dla profesora taka, niech przestanie używać w ogóle aparatu, to nie będzie musiał nic obrabiać
    (bo nawet w analogu to trzeba w labie obrabiać)
    Nikon D200, D80, 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX, 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR, żartowałem

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jogi Zobacz posta
    raczej pasuje bardziej do reportażu
    Ooops, to jednak źle trafiłem. Ale już nie będę tam tego kopiował aby bałaganu nie robić.
    No nic, za późno więc, zignorujcie więc wątek...

Domyślnie

W wiekszosci (IMHO caly czas) dokumentalno / zjawiskowo / albumowe, ale 4 mnie zainteresowala.
    Szkoda tylko, ze ostrosc nie jest na gostku z piesem.
    Jakos bardziej by do mnie przemawialo, duzo bardziej.
    Samochodow tez mogloby nie byc, ale w koncu to ulica .

"Mawiał że jedyną dozwoloną obróbką, włącznie z kadrowaniem, jest ta w samym aparacie."
    Fajnie to brzmi w zestawieniu z D80
    Nie ma to, jak sobie filtr...
    narysowac

Moim zdaniem, im mniej obrobki, tym lepiej, ale...
    mniej na kompie, a wiecej w postaci myslenia podczas przygotowania materialu.
    Potem liczy sie juz tylko koncowy efekt, jakis rodzaj wizji gotowego "dziela".

Fotografia nigdy nie zastapi realnego swiata, ale czasem moze swietnie pokazywac, "co autor mial na mysli" i o to chyba w sumie chodzi. Wazne, aby to nie bylo bezmyslne przetwarzanie na zasadzie "doprowadzenia ujecia do stanu uzywalnosci", bo to zabija caly klimat.

Technicznie: najlepsza jest ogladalnosc zestawu do 3 klatek w jednym watku. Przy zbyt duzej ilosci ujec niejednokrotnie trudno sie w tym potem polapac. Wyjatkiem jest n.p. wspomniany wyzej reportaz.

Pozdro
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

moja rada- pracuj nad panowaniem nad GO ;]
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Ooops, to jednak źle trafiłem. Ale już nie będę tam tego kopiował aby bałaganu nie robić.
    No nic, za późno więc, zignorujcie więc wątek...
    poprawiłem...nie musisz nic kopiować...wystarczy wysłać PW do moderatora
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Uprawnienia umieszczania postów