Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie d3000 - automatyczny obrót

Witojcie.
    W moim d3000 mam lekki problem. W aparacie mam ustawioną opcję "Obrót zdjęć pionowych". Na aparacie wszystko ładnie, odwracają się, ale jak zrzucam na kompa z karty, zdjęcia nie są odwrócone. Co mogę zrobić, żeby nie bawić się z tym przewracaniem?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ustawić w ustawieniach w przeglądarce z której korzystasz (jeśli posiada taką funkcję) automatyczny obrót zdjęć zgodnie z danymi w EXIF.

Domyślnie

jest osobna opcja do obracania zdjec na wyswietlaczu a inna do zapisywania rzeczywistej orientacji zdjecia w exif, poszukaj w menu

Domyślnie

To czego szukasz jest w Menu> Menu ustawień > Autom. obrót zdjęć

A to co masz włączone, że obraca wyświetlając w aparacie jest w Menu odtwarzania.

Domyślnie

Mam włączone obie opcje, ciągle zdjęcia na kompie nie są obrócone : /

Domyślnie

Spróbuj innej przeglądarki, np. ACD See Albo chociaż gołej windowsowej, ona chyba dobrze pokazuje.
    D700+S17-35/2.8-4+N35/1.8+N50/1.8+T28-75/2.8+pt04+sunpaki cztery

Domyślnie

Więc najprawdopodobniej musisz też włączyć tą opcję w programie którym przeglądasz zdjęcia
    D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR

Domyślnie

NIe zdziwiłbym się gdyby ta opcja "automatycznego obrotu fotek" działała tylko z "nikonowską" przeglądarką. Ja również, pomimo włączenia autorotacji, mam zdjęcia położone na kompie (w standardowej przeglądarce jpg'ów win XP).
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ad2122 Zobacz posta
    NIe zdziwiłbym się gdyby ta opcja "automatycznego obrotu fotek" działała tylko z "nikonowską" przeglądarką. Ja również, pomimo włączenia autorotacji, mam zdjęcia położone na kompie (w standardowej przeglądarce jpg'ów win XP).
    dziwne, u mnie we wszystkim wyswietla sie prawidlowo, czy to explorer czy picasa czy LR

Domyślnie

Na win7 też obraca bez problemu.
    Ale coś może być na rzeczy, bo z mojego aparatu u kumpla na Viście nie były obrócone.
    Spróbujcie używać jako przeglądarki np. Picasy. MZ i tak fajniejsza niż ta z xp.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów