Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Domyślnie

Ustawilem recznie ISO na 200 i niestety dalej to samo. Gdy fotografuje wieksza przestrzen jest w miare ok, jednak juz przy blizszej odleglosci (ok1-1,5m) niestety lampa jest zbyt mocna i foty sa cale biale.
    Tak jak pisalem wyzej - to samo niestety w trybie Manual wiec problem juz zaczal mnie dotyczyc a nie tylko domownikow. Oczywiscie wszystko moge sobie poustawiac, dac iso na 200, zmniejszyc przeslone, czas na 1/500 s i jako tako foty wyjda ale to nie jest juz to samo co bylo wczesniej.
    Co do fotek ktore wrzucilem wyzej to tak-iso jest diametrialnie rozne, jednak zauwazcie ze mimo iso 200 na 1 fotce i tak mocno przepalilo, tlumacze to wlasnie zbyt mocna lampa gdyz na inne parametry nie mialem tam juz wplywu. Dodam ze testowo na manualu (ale tez na P) ustawilem rozne tryby mocy lampy recznie - i rzeczywiscie przy mniejszej mocy 1/32 bylo w tym wypadku ok, pelna moc dawala taki efekt jak na focie 2. Wczesniej nigdy nie korzystalem z tej opcji zmiany - mialem tryb TTL. Teraz jednak na tym trybie fotki wychodza rozne (raz niedoswietlone , raz cale przepalone)- sa to tak duze skrajnosci ze ciezko tu o pomylke fotografa. Zreszta robie pod rzad te zdjecia, w takich samych ustawieniach. Po zmianie trybu lampy na reczny i ustaleniu konkretnej wartosci fotki wychodza takie same (nie ma takiego rozrzutu jesli chodzi o naswietlenie). Wiec tak dedukujac doszedlem do wniosku ze to moze to? Nie wiem czy w EXIF jest jakies pole o mocy lampy?
    Mam taki pomysl aby isc do jakiegos sklepu i przymierzyc zewnetrzna lampe - juz i tak dawno sie na taki zakup szykowalem. Myslicie ze mogloby to cos zmienic?

Domyślnie

A nie masz problemów z expozycją w zdjęciach bez lampy, nie zauważyłeś tam żadnych zmian?
    Przypadkiem nie zmieniałeś ostatnio obiektywu, zakup nowego, upadek itp. Możliwe, że problem nie dotyczy lampy, a ogólnie pomiarów expozycji - może coś z obiektywem. Sprawdziłbym też ten trop. Jeśli masz inne szkiełko lub możliwość podpięcia innego pożyczonego, to IMO warto. Jak nie masz takiej możliwości, to body w łapkę i do jakiegoś sklepu foto niby to kupić inne szkiełko, pukni kilka fotek i zobacz co i jak. Możesz wówczas zobaczyć jak wychodzą zdjęcia z zewnętrzną lampą - będziesz miał jasność, co i jak.

Choć pomiar expozycji, to sprawa body, ale warto spróbować wyeliminować ewentualną usterkę szkła.
    Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 30-11-2009 o 10:44
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

zerkną ktoś w exif? "Internal flash, Flash fired, auto mode, return light not detected"
    jednak coś jest nie tak

u mnie we wszystkich trybach oprócz M zarówno w D60 i w D300s jest "return light detected" bez względu na to czy lampa jest wbudowana czy podpinam SB 900
    Ostatnio edytowane przez Jatin ; 30-11-2009 o 11:21
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

sorry ze odkopuje moj temat - minelo sporo czasu ale udalo mi sie rozwiaca problem - moze ktos bedzie mial podobny wiec warto napisac.

otoz nikon jak przeswietlal te fotki tak przeswietlal, na 10 dobre wychodzily 2 gora 3 (z lampa oczywiscie) az do 3 tygodni temu. dziwna to sprawa ale chyba sam sie "naprawil" bo wlasnie juz od 3 tyg foty robi dobre i ten problem calkowcie zniknal. Zarzynam ten aparat juz niemilosiernie i bylem nastawiony na zmiane body a tu taka mila niespodzianka

Domyślnie

Hmm ja mam podobny problem.
    Na P i na Manualu z lampa bez szans jest zrobienie zdjecia, przepala. Niezaleznie czy 1/60 czy 1/200.
    Na Auto dziala dobrze z lampa.

Co to moze byc?
    Nikon D40X

Domyślnie

Witam, no więc podejrzewam że doszło do rozsynchronizowania się lampy wbudowanej. Miałem ze 2 razy takie przypadki - lampa zwyczajnie przepalała, lub niedoświetlała, lub czasem nie błyskała w ogóle. Czasem pomagał pstryczek w lampę - po jakimś czasie znowu się robiło, czasem to nic nie pomagało. Nie interesowałem się w serwisie ile kosztowałaby naprawa - jak ognia unikałem używania wbudowanej lampy. Reguły wadliwej serii czy konkretnego modelu nie ma, bo miałem ten przypadek i w D50 i w D100. Sugestia - nic z tym nie robić - zaopatrzyć się w manualną lampeczkę i nabrać większej świadomości pracy z błyskiem

Pozdrawiam

Domyślnie

z pewnością problem z lampą. ja mam d40 i nie mam takich problemów jak kolega opisuje. na automacie lampa dziala prawidlowo, a przepali tylko jak zbytnio zblize sie do fotografowanego obiektu, ale to normalne w trybie auto i z wbudowana lampa, ktorej tak naprawde nie powinno wogole sie uzywac bo to wrecz katastrofa. wbudowanej lampy mozna uzywac w przypadku robienia zdjec osobie pod slonce, wtedy mozna taka lampa doswietlic postac. pozostale przypadki oswietlania lampa wbudowana kategorycznie odradzam, najlepij pomyslec o zakupie lampy zewnetrznej

Domyślnie

menu-ustawienia-wbudowana lampa-> tam jest opcja TTL jak i manualne, tj. 1/1 1/2 1/4 1/8 itd.. Nikt chyba w wątku wcześniej o tym nie pisał, może ktoś sprawdzić? Jeśli masz moc błysku ustawioną na manual np 1/2, to z bliska będzie prześwietlać, a z daleka niedoświetlać. Mogę się mylić. Istnienie takiej opcji w 40tce wnioskuję z D60, który jako tako jest młodszym bratem 40x
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

Dziekuje za sugestie, jutro sprawdze i zobacze.
    Jak cos sie poprawi badz nie postaram sie przykladowe zdjecia dac z opisami

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów