Piszę ku przestrodze - może ktoś dzięki temu uniknie problemów.
Po Windowsem 7 (i chyba niektórymi starszymi też) przy zakładaniu/zmianie partycji na dysku pojawia się możliwość skonwertowania dysku twardego na "dynamiczny". Jest to opcja dostępna w menu kontekstowym okna zarządzania dyskami (Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem), a także przy tworzeniu partycji system wyświetla zapytanie, czy chce się dokonać konwersji. POD ŻADNYM POZOREM NIE UŻYWAJCIE TEJ OPCJI (no chyba, że naprawdę jest to Wam potrzebne i znacie konsekwencje).
Ja nie doczytałem dokładnie o co chodzi, tylko kliknąłem OK z przyzwyczajenia, a potem się okazało, że w celu cofnięcia trzeba usuwać wszystkie dane z dysku. Mój kolega zrobił tak samo.
Konsekwencje, których najprawdopodobniej nie jesteście świadomi, kiedy system proponuje konwersję:
- Dysk dynamiczny będzie widziany prawidłowo tylko pod Windowsem 7 (i być może Vistą).
- Na dysku dynamicznym nie da się zainstalować Linuxa, ani żadnego systemu innego niż Windows.
- Konwersja na "dynamiczny" wymaga dwóch kliknięć, konwersja z powrotem - usunięcia wszystkich danych z dysku.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami