Do Neostrady czy netii - router ADSL. Masz 4 wejścia na kabel i solidne WiFI. Mam dom trzy poziomy po 200m2 - generalnie od partetu do 2p sygnał bardzo dobry w centralnej cześci budynku. ma kształt L - no i w tej odnodze L na końcu słabsze laptopy z wifi nie chodzą, ale dobre markowe tak - choć to kilka ścian i w metrach tez kawałek.
Modeli jest wiele - najprościej wręcz dla blondyny - konfiguruje sie Linksys. Obecnie polecam Linksys ADSL WAG54G2 - http://tnij.com/P8sBi - 200 zł i obecnie naprawdę jeden z lepszych. Specjalny łopatologiczny interface i soft.
Nie słuchaj że są innych firm lepsze - są takie same, ten model Linksysa wygrywa obecnie wiekszośc testów - jest naprawde ok a konfiguracja prosta.
Liveboks to katastrofa - oddałem po tygodniu, niedopracowany soft, właściwie codziennie rano wymagał resetu. Linksysa mam już czwarty modem - zero problemu. jk masz nowy sprzet i szanse na karty N - możesz kupic droższy model szybszy i posiadający dwie anteny - ja kupiłem teraz WAG325N - ale prawde powiedziawszy sprzedawca był niedoinformowany i kupiłem to bez sensu - nie mam kart w standardzie N - a tylko wtedy zasię jest większy, więc był to wydatek bez sensu. Miałem inne, miałem d-Linka miałem TP-Linka i miewałem problemy, a z Linksys'em nie - a że mam siec w domu od 5ciu lat - no to mam swoje na ten temat zdanie potwierdzone doświadczalnie.