Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Domyślnie

miron - tego nie wiem, bo liveboxa nie mam (brak możliwości podłączenia). Ale chciałem mieć po rozpatrzeniu kosztów. Obsługa "medialna" mojego domu do w tej chwili 200 zł miesięcznie, przy nowej ofercie tpsy z liveboxem byłoby ok. 100 (oczywiście uwzględniam TV). Zasięg, jak zauważyłem, jest mocno zależny od kompa - karty pcimcia i usb mają zdecydowanie mniejszy niż wbudowane.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur_A Zobacz posta
    miron - tego nie wiem, bo liveboxa nie mam (brak możliwości podłączenia). Ale chciałem mieć po rozpatrzeniu kosztów. Obsługa "medialna" mojego domu do w tej chwili 200 zł miesięcznie, przy nowej ofercie tpsy z liveboxem byłoby ok. 100 (oczywiście uwzględniam TV). Zasięg, jak zauważyłem, jest mocno zależny od kompa - karty pcimcia i usb mają zdecydowanie mniejszy niż wbudowane.
    u mnie TPSA ~ 110.- (nie liczę rozmów, a abonament mam najtańszy, jeszcze sprzed kilkunastu lat). Do tego kablówka jakieś 70.- . Teraz w Aster będę miał 10 Mb/20 Mb (noc) + TV za sto kilkanaście. TPSA ~30.-
    A kartę mam wbudowaną, livebox stoi dokładnie za ścianą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    u mnie TPSA ~ 110.- (nie liczę rozmów, a abonament mam najtańszy, jeszcze sprzed kilkunastu lat). Do tego kablówka jakieś 70.- . Teraz w Aster będę miał 10 Mb/20 Mb (noc) + TV za sto kilkanaście. TPSA ~30.-
    A kartę mam wbudowaną, livebox stoi dokładnie za ścianą.
    Masz to szczęście, ze masz Astera Ale co mamy zrobić my - właściciele domków poza dużymi osiedlami? W obecnej ofercie, za całość, to tpsa wychodzi najtaniej. No chyba, że chce się HD lub nagrywania na dekoderze - tych rzeczy nie mają.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

mowa jest że router będzie stał z modemem na parterze więc wnoszę że to nie musi być router ADSL. Wobec tego zerknij na Belkina w aktualnej promocji w Biedronce.
    Zakupiłem, podłączyłem i śmiga bez problemów. Co prawda w mieszkaniu w bloku więc nie wiem jak byłoby w domku ale za 89zł myślę że warto spróbować.
    D700/D300s/D50

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zako, Polska Południowa

Domyślnie

Skoro johny72m pyta o dobór router'ka to raczej nie podejrzewam że rozwiązanie modem+osobny router wraz z ich zestawieniem i uruchomieniem będzie dla niego dobre - stąd wywnioskowałem że jedna skrzyneczka w domu będzie rozwiązaniem optymalnym.
    No więc jeżeli będzie to chodziło na łączach tepsy to w grę wchodzą routerki ADSL, a z nich godne uwagi są:
    - TP-LINK TD-W8901G lub nowsza wersja TD-W8910G
    - Linksys WAG120N
    - PENTAGRAM Cerberus P 6331-42
    plus jakaś antenka z zyskiem 12 dB i masz net'a w całym domku.
    To są oczywiście moje subiektywne typy z przypadkową kolejnością na liście z zastrzeżeniem że będzie to typowe/ekonomiczne rozwiązanie dla domu jednorodzinnego.

co do szczegółów odsyłam do google.

pozdrawiam
    natenczas brak sygnaturki

Domyślnie

Do Neostrady czy netii - router ADSL. Masz 4 wejścia na kabel i solidne WiFI. Mam dom trzy poziomy po 200m2 - generalnie od partetu do 2p sygnał bardzo dobry w centralnej cześci budynku. ma kształt L - no i w tej odnodze L na końcu słabsze laptopy z wifi nie chodzą, ale dobre markowe tak - choć to kilka ścian i w metrach tez kawałek.
    Modeli jest wiele - najprościej wręcz dla blondyny - konfiguruje sie Linksys. Obecnie polecam Linksys ADSL WAG54G2 - http://tnij.com/P8sBi - 200 zł i obecnie naprawdę jeden z lepszych. Specjalny łopatologiczny interface i soft.
    Nie słuchaj że są innych firm lepsze - są takie same, ten model Linksysa wygrywa obecnie wiekszośc testów - jest naprawde ok a konfiguracja prosta.
    Liveboks to katastrofa - oddałem po tygodniu, niedopracowany soft, właściwie codziennie rano wymagał resetu. Linksysa mam już czwarty modem - zero problemu. jk masz nowy sprzet i szanse na karty N - możesz kupic droższy model szybszy i posiadający dwie anteny - ja kupiłem teraz WAG325N - ale prawde powiedziawszy sprzedawca był niedoinformowany i kupiłem to bez sensu - nie mam kart w standardzie N - a tylko wtedy zasię jest większy, więc był to wydatek bez sensu. Miałem inne, miałem d-Linka miałem TP-Linka i miewałem problemy, a z Linksys'em nie - a że mam siec w domu od 5ciu lat - no to mam swoje na ten temat zdanie potwierdzone doświadczalnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    Do Neostrady czy netii - router ADSL. Masz 4 wejścia na kabel i solidne WiFI. Mam dom trzy poziomy po 200m2 - generalnie od partetu do 2p sygnał bardzo dobry w centralnej cześci budynku. ma kształt L - no i w tej odnodze L na końcu słabsze laptopy z wifi nie chodzą, ale dobre markowe tak - choć to kilka ścian i w metrach tez kawałek.
    Modeli jest wiele - najprościej wręcz dla blondyny - konfiguruje sie Linksys. Obecnie polecam Linksys ADSL WAG54G2 - http://tnij.com/P8sBi - 200 zł i obecnie naprawdę jeden z lepszych. Specjalny łopatologiczny interface i soft.
    Nie słuchaj że są innych firm lepsze - są takie same, ten model Linksysa wygrywa obecnie wiekszośc testów - jest naprawde ok a konfiguracja prosta.
    Liveboks to katastrofa - oddałem po tygodniu, niedopracowany soft, właściwie codziennie rano wymagał resetu. Linksysa mam już czwarty modem - zero problemu. jk masz nowy sprzet i szanse na karty N - możesz kupic droższy model szybszy i posiadający dwie anteny - ja kupiłem teraz WAG325N - ale prawde powiedziawszy sprzedawca był niedoinformowany i kupiłem to bez sensu - nie mam kart w standardzie N - a tylko wtedy zasię jest większy, więc był to wydatek bez sensu. Miałem inne, miałem d-Linka miałem TP-Linka i miewałem problemy, a z Linksys'em nie - a że mam siec w domu od 5ciu lat - no to mam swoje na ten temat zdanie potwierdzone doświadczalnie.
    czy dobrze zrozumiałem, że od linksysa masz już 4 modem w ciągu 5 lat a oprócz tego miałeś w tym okresie inne wymienione przez Ciebie modemy?

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za pomoc, i poswiecenie czasu.Szczegolne podziekowanie dla krzysztof jot. Mysle ze Twoje spostrzezenia beda dla mnie najbardziej wiarygodne, przetestowane w warunkach podobnych do moich. Dom w ktorym bedzie ta siec to parter i pietro po 100m2, wiec tym bardziej router ktory proponujesz powinien sie sprawdzic. Jeszcze tylko pomozcie w doborze karty sieciowej do tego routerka, czy tu tez jest roznica w zasiegu, odbiorze sygnału?
    Pozdrawiam i serdecznie dziekuje.
    D90/grip|D50|T17-50/2.8|N35/1.8|N50/1.8|18-55VR|SB-900|Nissin Di866|

Domyślnie

Krzysztofie, pięć lat i czwarty modem Linksysa.... W międzyczasie innych firm.... Zastanawiające jest wobec Twych słów jedno: czy coś z tymi sprzętami było nie tak że aż tak często je zmieniałeś? Ja od trzech lat w domu piętrowym 450 m. kw. używam Liveboxa i nie mam żadnych problemów w żadnym punkcie domu. Nawet w garażu

Domyślnie

Kupiłem na allegro linksysa wrt300n v1.1 bo taki ma draft n oraz można wgrać dd-wrt - sprawuje się rewelacyjnie. Oprócz wielkich możliwości konfiguracyjnych (qos, wzmocnienie sygnału) można korzystać z doskonałego openvpn lub tunelowania ssh przez własny router.
    Dla mnie bomba.

Edit: choć jeśli planujesz totalne zwiększenie zasięgu to wybierz belkina n+ (zaskakująco dobre opinie w dobrej cenie) bądź linksysa wrt320n lub wrt610n (5ghz to fajna sprawa)
    Ostatnio edytowane przez terpsych ; 28-11-2009 o 12:39
    Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce.
    T.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów